Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Pariz zabranjuje vatru u kaminu    

Objavljeno : 05.12.2014. Štampa El. pošta bookmark
 

Gradske vlasti odlučile su da smanje zagađenje vazduha u Parizu i okolini tako što će od 1. januara zabraniti loženje kamina. To je, međutim, naišlo na otpor kod mnogih ljubitelja kamina koji strahuju da će nestati čar vatre u kaminu, kao i različitih udruženja koja ističu da kamini nisu veliki zagađivači i da se u njima vatra loži svega nekoliko puta godišnje, uglavnom za praznike i proslave.


"Širenje sitnih čestica u dimu iz kamina tokom svega nekoliko sati isto je kao i širenje izduvnih gasova automobila koji putuje više stotina kilometara", izjavio je gradski zvaničnik za životnu sredinu i energetiku Žilijen Asun (Julien Assoun).

 

Po njegovim rečima, na području Pariza i periferije postoji 100.000 kamina koji sa 25% učestvuju u zagađenju vazduha sitnim česticama, odnosno zagađuju gotovo koliko i automobili.

 

S tim podacima se ne slaže predsednik organizacije "Šume u Francuskoj" Loran Denormandi (Laurent Denormandie) koji je kritikovao odluku o zabrani loženja vatre u kaminu, donetu na inicijativu odbornika ekoloških stranaka.

 

On je naveo da vatra u kaminu na drva učestvuje u zagađenju vazduha česticama sa samo 5%, dok je učešće vozila 40%.

 

Udruženje potrošača "Šta izabrati" (Que Choisir) se pridružilo tim kritikama navodeći da, prema istraživanjima, 39% emisija čestica potiče od saobraćaja a 4% od loženja drva.

 

Odluka pariskih vlasti će uticati na nekoliko profesija među kojima su i odžačari.

 

"Od 135.000 kamina u Parizu koristi se svega 10% i to 6 ili 7 puta godišnje", kaže predstavnik udruženja odžačara Pariza Tijeri Pižo (Thierry Pujo).

 

"Ta vatra se loži iz zadovoljstva. Parižani se ne greju vatrom iz kamina. Razigrani plamenovi su rezervisani sa porodične proslave, Božić, druženje s prijateljima i romantične sastanke", rekao je on.

 

Vlasti navode da neće zabranjivati kamine ako se, ugradnjom odgovarajuće opreme, zatvori ložište, što može da smanji emisije čestica i za 90%.

 

Međutim, pristalice kamine kažu da će se time izgubiti sva čar i lepota otvorenog ložišta.

 

Izvor: AFP

Foto: Shutterstock.com

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA