Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Luvr i Versaj uskoro otvoreni svaki dan u sedmici    

Objavljeno : 03.10.2014. | Ažurirano : 06.10.2014. Štampa El. pošta bookmark
 

Tri najveća francuska muzeja - Luvr, Versaj i Orsejski muzej - počeće da rade sedam dana u nedelji. Ovom merom, koja će biti primenjena između 2015. i 2017. godine, vlasti Pariza žele da Grad svetlosti usklade sa ponudom drugih svetskih kulturnih centara poput Njujorka, Londona i Madrida i povećaju dostupnost kulturnog blaga. Sindikati, međutim, nisu oduševljeni ovom merom, i smatraju da će ona stvoriti probleme u pripremi izložbi i smanjiti procenat prostora koji su otvoreni za javnost.


Kako je rečeno AFP-u u francuskom ministarstvu kulture, povećanje radne sedmice na sedam dana sprovodiće se tokom tri godine, u dogovoru sa predstavnicima zaposlenih. Sada su muzeji zatvoreni ponedeljkom ili utorkom.

"Otvaranje ova tri najposećenija muzeja u državi svih sedam dana sedmično omogućiće da se poboljša prijem posetilaca i poveća dostupnost dela", ističe se u predlogu zakona o finansijama za 2015. godinu.

Background

Vlada Francuske ovom merom želi da uskladi Pariz sa muzejima drugih kulturnih centara i da dodatno razvije turizam u jeku ekonomske krize.

U Londonu svi veliki muzeji rade sedam dana sedmično, mada nisu uvek sve sale dostupne.

U Madridu Prado prima posetioce cele sedmice od novembra 2011. godine

U Njujorku je broj posetilaca Muzeja moderne umetnosti (MoMA) udvostručen sa 1,5 na tri miliona od obnavljanja 2004. godine. Metropoliten ima 6,38 miliona posetilaca. Muzej prirodne istorije je zatvoren samo dva dana godišnje, na Dan zahvalnosti i Božić.

Prema pariskoj Kancelariji za turizam i kongrese, 53 muzeja i spomenika Pariza u 2013. je privuklo 73,1 milion turista, što je dosadašnji rekord. Zato u Kancelariji smatraju da su muzeji velika uzdanica turizma.

 

"Biće uspostavljena i radna mesta" neophodna za tu meru, navodi se u dokumentu.

Sindikati su nedavno obavešteni o ovoj novini, i ocenili su da nije dobro što je uvedena bez socijalnog dijaloga.

"Zamisao je da se uzme što više novca ne vodeći računa o uslovima posete", ocenio je predstavnik Opšteg sindikata rada (CGT) u Luvru Kristijan Galani (Christian).

"Ako budemo radili svih sedam dana sedmično, broj otvorenih sala smanjiće se na 60%, dok je danas otvoreno 85% sala u Luvru, pa će i gužve biti veće", rekao je on.

U upravi Luvra kažu da se primenjuje socijalni dijalog kako bi se mera sprovela u interesu i posetilaca i zaposlenih.

U sindikatu Orsejskog muzeja žale zbog utiska da se od muzeja traži pre svega da butu profitabilna preduzeća koja donose novac.

"Čini se da je jedini prioritet prijem turista, nauštrb naše uloge javnog servisa", rekao je sekretar Opšteg sindikata rada u kulturi u tom muzeju Frederik Sorbije (Frederic Sorbier).

Na ništa bolji prijem ova mera nije naišla ni u Versajskoj palati.

"Moraćemo noću da spremamo. To će biti skuplje jer će morati da se plaća noćni rad", navodi se u Francuskom demokratskom sindikatu rada (CFDT).

Stav ovog sindikata je da će zbog ove mere ugrožena mogućnost snimanja video materijala u Versaju, što donosi dosta novca ovom muzeju, u zapitao da li će to moći da se radi samo noću.


Sa druge strane, u ministarstvu kulture tvrde da će rad tokom sedam dana sedmično doneti dodatne pruhode, tako da će se ova mera isplatiti i njen ekonomski bilans biti pozitivan.


Popularne francuske muzeje posećuje sve veći broj turista. U 2013. Luvr je oborio svetski rekord o posećenosti sa 9,2 miliona posetilaca, Versaj je posetilo sedam miliona ljudi, a Orsejski muzej 3,5 miliona.


Izvor: AFP

Foto: Shutterstock

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA