Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Sudski proces zbog reda za putarinu    

Objavljeno : 13.08.2014. Štampa El. pošta bookmark
 

Jedna Poljakinja odlučila je da se izbori za pravo vozača da ne čekaju na plaćanje putarine na auto-putevima, te je tužila sudu "Gdanjsk Transport Kompani" zahtevajući povraćaj - 7,5 evra. Reč je o presedanu pred poljskim sudovima koji može da pokrene lavinu sličnih, budući da su gužve na naplatnim rampama na autoputevima ove letnje sezone bile takve da je čak Vlada naredila da se vikendom tokom turističke sezone putarina ne naplaćuje.


Marta Tšensmjeh-Kocur, pravnica iz Katovica na jugu Poljske, sredinom jula odabrala se zajedno sa porodicom najkomforniju trasu, autoput A1, na kojem na deonici dugoj 152 kilometra od Gdanjska na Baltiku do Torunja putarinu naplaćuje kompanija, dok je vožnja dalje autoputem do granica sa Češkom, kojim upravlja Generalna direkcija puteva i autoputeva, besplatna.

Pred naplatnim rampama blizu Torunja, kao i svakog vikenda tokom ovog leta, Tšensmjeh-Kocur upala je u gužvu, kolonu dugu nekoliko kilometara u kojoj su mileći čekali više od sata.

Ta advokatica iz Katovica zatražila je da joj se vrati 7,5 evra koliko je platila putarinu, uz obrazloženje da bi sasvim sigurno odabrala drugu trasu da je bila obaveštena o gužvama zato što je na letovanje putovala sa dvogodišnjom ćerkicom.

"Gdanjsk Transport Kompani se reklamira na interentu parolom 'vreme je novac' i da će putovanje proteći udobno kao nikada do tada. Niko ne upozorava na saobraćajne gužve. Kompanija nadzire autoput pomoću savremenih sistema i sa 300 zaposlenih. A uz sve to, nije u stanju da izvršava obaveze iz ugovora", kazala je Marta Tšensmjeh-Kocur za današnju Gazetu viborču.

Novac je, kako je kazala, nimalo ne interesuje pošto traži da joj se vrati samo 7,5 evra, već je reč o principu da sud kaže da je nedopustivo tako tretirati vozače koji prolaz autoputem plaćaju.

Autor: Daša Pavlović, dopisnica Agencije Beta

Foto: Shutterstock

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA