Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Kampanja protiv ljubavnih katanaca na mostovima    

Objavljeno : 11.08.2014. Štampa El. pošta bookmark
 

Vlasti grada Pariza pokrenule su kampanju kako bi podstakle zaljubljene parove da umesto katanaca na pariskima mostovima postavljaju "selfije" na internetu. Vlasti su se odlučile na taj korak pošto katanci predstavljaju veliko opterećenje za mostove. Tako se pod teretom katanaca, koje postavljaju zaljubljeni parovi, u junu urušila ograda čuvenog pariskog mosta Pon dez ar.


Ideja je da se parovima predloži da katance zamene selfijima jer su katanci suviše teški za pariske mostove, rečeno je AFP-u u kabinetu gradonačelnika Pariza.

 

Zaljubljeni par može da "ovekoveči ljubav preko interneta pre nego na mostovima Pariza", ističu gradske vlasti.

 

Na mostovima u glavnom gradu Francuske od 11. avgusta stoje naplenice na kojima se zaljubljenima predlaže da naprave selfije - svoje fotografije slikane mobilnim telefonom i objave ih na posebnom internet sajtu lovewithoutlocks.paris.fr ili na društvenoj mreži Tviter (Twitter) sa oznakom #lovewothoutlocks (ljubav bez katanaca).

 

"To je prvi element šireg akcionog plana", objašnjavaju u kabinetu gradonačelnika. "I prva inicijativa kako bi se objasnilo da katanci nisu dobri za parisku baštinu i da pritom nisu baš najbolji način da se predstavi ljubav", kažu gradske vlasti.

 

Dodaju da se zajedno sa gradskim arhitektima razmišlja o tome da se rešetke na mostu zamene drugačijim ogradama na koje ne bi bilo moguće kačiti katance.

 

Katanci koje zaljubljeni kače na ogradu mosta i zatim bacaju ključ u Senu kako bi zapečatili svoju ljubav, počeli su da se pojavljuju na pariskim mostovima 2008.

 

Ograda na čuvenom mostu Pon dez ar urušila se u junu pod teretom hiljade ljubavnih katanaca zbog čega je hitno evakuisan taj čuveni most koji povezuje muzej Luvr i Institut Francuske koji između ostalog obuhvata akademije nauka i umetnosti, kao i različite fondacije.

 

Izvor: AFP

Foto: Shutterstock.com

 

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA