Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Danski pekari izbegli zabranu peciva sa cimetom    

Objavljeno : 17.06.2014. Štampa El. pošta bookmark
 

Danci su se rešili straha da će im Evropska unija zabraniti omiljene rolnice sa cimetom jer su ih preklasifikovali u "tradicionalnu" hranu pa mogu da sadrže više kumarina nego što EU dopušta. Popularnom pecivu pretila je zabrana EU nakon što su regulatori u novembru 2013. godine otkrili da sadrži više kumarina, sastojka cimeta koji je toksičan u većim dozama.

 

Evroskeptični političari u Danskoj pretnju zabrane tradicionalnog peciva sa cimetom navodili su kao primer uplitanja EU a danski mediji slučaj su nazvali "cimetgejtom".

 

Limit EU za kumarin, aromatičan sastojak mnogih biljaka, utvrđen je na 15 miligrama po kilogramu peciva.

 

Međutim, Dansko udruženje pekara objavilo je 16. juna da je našlo rešenje i da će rolnice sa cimetom ubuduće biti klasifikovane kao tradicionalna ili sezonska hranu koja se jede samo povremeno.

 

"Nakon šest meseci rada složili smo se da se pecivo sa cimetom i slični proizvodi smatraju tradicionalnim danskim pecivom koje može da sadrži do 50 miligrama (kumarina) po kilogramu gotovog proizvoda", saopštilo je Udruženje.

 

Kumarin je kao dodatak hrani zabranjen u nekoliko članica EU jer može da deluje toksično na bubrege i jetru a neke grupe potrošača optužuju ga i da je kancerogen.

 

U relativno velikim dozama kumarin se nalazi u cimetu iz Kine, jednom od dve vrste koje se najviše prodaju na svetskom tržištu. Kineski cimet najčešće se koristi za pecivo koje se prodaje u prodavnicama.

 

Potencijalna zabrana tradicionalnog peciva bila je jedna od tema danske Narodne partije na majskim evropskim izborima. Ta partija dobila je svaki četvrti glas nakon kampanje zasnovane na platformi "Manje EU, više Danska".

 

Izvor: AFP

Foto: Shutterstock.com

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA