Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Britanija će prostituciju i drogu uračunati u BDP    

Objavljeno : 30.05.2014. Štampa El. pošta bookmark
 

Nacionalna statistička služba Velike Britanije najavila je da će u procene kvartalnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) uračunati i prostituciju i uvoz, proizvodnju i korišćenje droga. To neće bitno doprineti britanskom BDP ali statističari smatraju da prostituciju i droge treba računati kako bi se širom Evropske unije dobili uporedivi podaci, pošto su one legalne u pojedinim članicama.

 


Uračunavanja prostitucije u BDP neće biti jednostavan zadatak jer će u obzir morati da se uzmu troškovi poput najma bordela, prodaje kondoma, šminke i odeće seksualnih radnica i radnika.

 

Kad je reč o drogama, britanski statističari će ispitati proizvodnju i prodaju kreka, kokaina, heroina, marihuane, ekstazija i amfetamina.

 

Uzgajanje biljaka iz kojih se dobija droga biće klasifikovana kao "proizvodnja", kupovina kao "trošak", a prodaja kao "prihod".

 

Trenutno se u Velikoj Britaniji od ilegalnih aktivnosti uključenih u BDP računaju samo krijumčarenje alkohola i duvana.

 

Statistička služba je saopštila da će nove procene dodati oko 10 milijardi funti (12,3 milijardi evra) na nivo BDP iz 2009. To je ipak mali deo britanskog BDP, koji je sada oko 1.500 milijardi funti.

 

Ta služba navodi da su neke od tih delatnosti legalne u nekim zemljama EU, a da sve članice treba da koriste iste standarde pošto se oni koriste za procenu doprinosa budžetu Unije pojedinih članica.

 

Šef statističke službe Džo Grajs rekao je da se "statistika razvija zajedno s privredom kako bi adekvatno mogla da je meri".

 

Izvor: AP

Foto: Sxc.hu

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA