Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Većina Nemaca ne mari za uskršnji post    

Objavljeno : 17.04.2014. Štampa El. pošta bookmark
 

Većina od preko 85% građana Nemačke ne mari za uskršnji post koji se, po verskim pravilima, završava Velikim petkom, ove godine 18. aprila. Ipak, više od trećine Nemaca s vremena na vreme posti, ali potpuno nezavisno od verskih praznika.


Ispitivanje javnog mnjenja koje je za glasnik nemačkih apoteka "Apotekarski pregled" napravilo Društvo za istraživanje potrošnje pokazuje da tek svaki osmi građanin (oko 12%) 40-dnevni uskršnji post koristi za istinsko uzdržavanje od masne hrane, mesa, slatkiša i alkohola i za to da preispita sebe i svoje odnose s drugima.

 

Ali, više od trećine Nemaca (34,4%) ipak s vremena na vreme posti, ali potpuno nezavisno od verskih praznika.

 

Mnogi već godinama propisuju samima sebi periode u kojima se odriču ne samo određenih vrsta hrane i alkoholnih pića, već i korišćenja automobila, mobilnog telefona, interneta ili bilo kakvog luksuza.

 

Za većinu od 63,5% Nemaca je post u nedeljama pred Uskrs od značaja samo za hrišćane koji su aktivni vernici i redovno odlaze u crkvu.

 

Istovremeno ankete pokazuju da su za Nemce uskršnji običaji važniji od odlaska u crkvu.

 

YouGov-anketa pokazuje da samo 16% građana planira da za Uskrs ide u crkvu, dok 25% Nemaca namerava da, uglavnom sa najmlađim članovima porodice, ide u tradicionalnu potragu za uskršnjim jajima koje je u vrtu ili parku za decu "sakrio uskršnji zeka".

 

No da ni "uskršnji zeka" nije što je nekad bio potvrđuju reklame u novinama proteklih dana u kojima se podseća da je potraga za jajima moguća i uz korišćenje odgovarajućih aplikacija za mobilne komunikacione uređaje.

 

Autor: Snežana Bogavac, dopisnica agencije Beta

Foto: Shutterstock.com

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA