Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Šveđani fizički najaktivniji u EU    

Objavljeno : 30.04.2014. Štampa El. pošta bookmark
 

Građani sa severa Evropske unije više se bave sportom i vežbaju nego oni sa juga i istoka, pokazalo je novo evropsko istraživanje. Fizički najaktivniji su Šveđani, Danci i Finci a zabrinjava što više od polovine stanovnika EU ne vežba nikada ili to čini retko. Muškarci se češće od žena bave sportom ili nekim drugim fizičkim aktivnostima pri čemu je ta razlika posebno uočljiva u starosnoj grupi od 15 do 24 godine. Pored toga, dve trećine (69%) ispitanika širom EU obično provodi u sedećem položaju između 2,5 i 8,5 sati dnevno. Stručnjaci upozoravaju da manjak fizičkih aktivnosti vodi u bolest.Specijalno istraživanje Evropske komisije Eurobarometar pokazalo je da 59% građana EU nikada ili retko vežba ili se bavi sportom dok 41% praktikuje fizičke aktivnosti barem jednom nedeljno.

 

Najaktivniji su stanovnici Švedske, gde 70% ispitanika vežba najmanje jednom nedeljno, a slede Danci (68%) i Finci (66%).

 

Najviše ispitanika koji ne vežbaju i ne bave se sportom registrovano je u Bugarskoj (78%), na Malti (75%), u Portugaliji (64%).

 

U parkovima ili napolju sportom se bavi ili vežba 40% Evropljana, 36% kaže da to radi kod kuće a 25% na putu od kuće do škole, radnog mesta ili prodavnice.

 

Neaktivnost jednako bolest

 

Manjak fizičkih aktivnosti može da vodi hroničnim bolestima, poput kardiovaskularnih i moždanog udara, dijabetesa, visokog nivoa lošeg holesterola i gojaznosti.

 

Nova istraživanja objavljena u Francuskoj upozorila su da gojaznost u Evropi poprima razmere epidemije.

 

Predsednik Međunarodnog udruženja sporta i kulture (ISCA) Filipo Fosati (Filippo Fossati) ističe da novi podaci predstavljaju "zvono za uzbunu".

 

"Treba da uspostavimo širok, inkluzivan pristup. Moramo da uključimo, promovišemo i podstičemo (fizičke) aktivnosti, od šetnje i prevoza biciklom, do rekreativnog sporta i fizičkih aktivnosti i potrebno je da svi relevantni sektori uzmu učešća", rekao je Fosati za EurActiv.com.

 

Iz Udruženja poručuju da, iako Komisija ima neke kompetencije u oblasti zdravstva, EU može da ima značajnu ulogu i na polju unapređenja fizičkih aktivnosti.

 

Oni posebno ukazuju na potrebu zatvaranja jaza između pet zemalja koje prednjače po fizičkim aktivnostima i evropskog proseka.

 

U istraživanju se navodi i da naročito lokalne vlasti treba da urade više da ohrabre građane da budu fizički aktivniji.

 

Izvor: EurActiv.rs

Foto: Sxc.hu

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA