Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Sladoledom proslavili ulazak u zonu evra    

Objavljeno : 03.01.2014. Štampa El. pošta bookmark
 

Predsednik Estonije, članice evrozone od 2011, proslavio je 2. januara sa svojim letonskim kolegom pristupanje Letonije zoni zajedničke evropske valute, tako što je s njim u toj novoj članici zone evra pojeo sladoled kupljen u evrima.

 

"Na tri kilometra od moje kuće je Letonija i idem tamo na kratko da se sretnem s predsednikom (Letonije Andrisom) Berzinsom i da kupim ukusni saldejums (sladoled na letonskom) sa svojim evrima", napisao je estonski šef drzave Tomas Hendrik Ilves na svom Tviter nalogu.

On je otišao do pograničnog letonskog mesta Rujiene i uprkos hladnoći kupio veliki kornet sladoleda za sebe i jedan za svog letonskog kolegu Berzinsa.

Letonija je zvanično 1. januara postala 18. članica evrozone, uprkos strahovanju stanovništva da će se uvođenjem evra podići cene.

Letonija, zemlja s dva miliona stanovnika je druga baltička zemlja i četvrta bivša komunistička zemlja centralne i istočne Evrope koja je uvela evro kao svoju valutu, posle Slovenije 2007, Slovačke 2009. i Estonije 2011. godine.

Susedna Litvanija treba da kompletira trio baltičkih zemalja, bivših sovjetskih republika i da uđe u evrozonu 2015. godine.

 

Izvor: Beta-AFP

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA