Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Rođenje kraljevske bebe podstrek trgovini    

Objavljeno : 23.07.2013. Štampa El. pošta bookmark
 

Britanski trgovci očekuju da, nakon rođenja kraljevske bebe, procveta prodaja opreme za bebe, suvenira i knjiga, ali i šampanjca za proslavu tog događaja. Pojedina istraživanja pokazuju da bi dodatna prodaja u julu i avgustu mogla britanskim trgovcima da donese 243 miliona funti. Dobrom raspoloženju Britanaca nakon sprotskih pobeda na Vimbldonu i Tur d fransu doprineo je i dolazak na svet kraljevske prinove 22. jula. Nakon vesti o rođenju sina princa Vilijama i vojvotkinje od Kembridža razmenjeno je 25.300 poruka u minutu na Tviteru.

 

"Na osnovu iskustva sa kraljevskim venčanjem (2011. godine) i jubileja (vladavine kraljice Elizabete Druge 2012. godine), ova dobra vest bi trebalo da privremeno donese procvat trgovcima u Britaniji", rekla je direktorka udruženja trgovaca BRC Helen Dikinson (Dickinson).

 

Ona je ocenila da će rođenje novog člana britanske kraljevske porodice nesumnjivo podstaći prodaju proizvoda za bebe, suvenira i robnih marki koje kupuju prinčevski par. Dikinson je rekla i da u protekle dve godine promenilo raspoloženje Britanaca prema kupovini, što se objašnjava većim brojem kupaca, ali pre svega većim prilivom turista i posetilaca sajtova britanskih robnih marki.

 

Ekonomski uticaj biće "ograničen" ali pozitivan, ocenjuje ekonomista Hauard Arčer (Howard Archer) iz konsultantske firme IHS global insajt (IHS Global Insight).

 

Raspoloženju Britanaca je doprinelo i lepo vreme, kao i sportske pobede Endija Mareja (Andy Marey) na teniskom turniru u Vimbldonu, Krisa Fruma (Chris Froom) u biciklističkoj trci Tur d frans i engleskog tima nad Australijom u kriketu.

 

Centar za istraživanja u oblasti trgovine iz Notingema procenio je da bi korist od rođenja kraljevske bebe u vidu dodatne prodaje u periodu jul-avgust mogla dostići 243 miliona funti ili oko 282 miliona evra.

 

Od toga 87 miliona funti bi otpalo na proslavu i to dobar deo na alkohol, 80 miliona na igračke i suvenire i 76 miliona na dodatnu prodaju knjiga, DVD-a i novina.

 

A uz to stižu i druge dobre vesti za britansku ekonomiju. Prve procene rasta bruto domaćeg proizvoda u drugom tromesečju biće objavljene 25. jula i trebalo bi da potvrde privredni oporavak. Posle rasta od 0,3% u prvom tormesečju, ekonomisti očekuju da će se rast najmanje udvosturčiti a neki očekuju i rast 0,7%.

 

Princ Vilijam i vojvotkinja od Kembridža Ketrin dobili su 22. jula sina koji je treći u nasleđivanju britanskog trona, posle svog dede, princa Čarlsa, i svog oca.

 

Moguće je da ime deteta neće biti saopšteno još nekoliko dana, pošto se na saopštenje o Vilijamovom imenu čekalo nedelju dana, a o imenu princa Čarlsa saznalo se tek mesec dana pošto se rodio.

 

Tviter navodi i da je informacija o rođenju princa od Kembridža sadržana u više od dva miliona tvitova.

 

Rođenje kraljevske bebe izazvalo je veliko interesovanje i među astrolozima, koji ističu da je princ rođen u znaku Raka, poput svog oca i bake ledi Dajane. Astrolozi navode da će novorođeni princ kao Rak imati osobine "solidnog lidera", kao i da je rođen samo pola sata pre nego što je Sunce ušlo u znak Lava.

 

Izvor: AFP

Foto: Beta/AP

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA