Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Virtuelni pogled sa Ajfelove kule    

Objavljeno : 16.07.2013. Štampa El. pošta bookmark
 

Korisnici interneta ubuduće će moći da "jednim klikom" prođu kroz istoriju Ajfelove kule, odu u virtuelnu posetu i "bace pogled" na panoramu Pariza. To će moći zahvaljujući digitalnim izložbama o najčuvenijem spomeniku Pariza i virtuelnom pregledu okoline spomenika od 360 stepeni koji su dostupni na zvaničnom sajtu Ajfelove kule.


Preduzeće za upravljanje Ajfelovom kulom i Gugl Frans (Google France) predstavili su 16. jula tri digitalne izložbe koje se odnose na nastanak, izgradnju i otvaranje i prve posetioce najčuvenijeg spomenika u Parizu.

 

Oko 50 slika, planova, gravira i fotografija iz arhive Ajfelove kule od sada su dostupni celom svetu putem interneta.

 

"Digitalne izložbe sa fotografijama visoke rezolucije koje se mogu razviti preko celog ekrana zajedno su kreirali timovi Gugla i Preduzeća za upravljanje Ajfelovom kulom, a vode virtuelne posetioce od nastanka i izgradnje do otvaranja i prvih posetilaca", navodi se u saopštenju.

 

Korisnicima interneta je dostupan i snimak glasa tvorca čuvenog tornja Gistava Ajfela (Gustav Eiffel).

 

Panoramski pogled sa spomenika i virtuelna poseta delo su timova Guglove koji su koristili tehnologiju Strit vjua (Steet View) koja omogućava pregled okoline od 360 stepeni.

 

"Pregled od 360 stepeni pruža izuzetno otkriće sa vrha i drugog sprata spomenika, a korisniku interneta omogućava da krstari između nekadašnjih arhiva i sadašnjosti", navodi se u saospstenju.

 

Prilikom pregleda panorame "klikom" na označeno mesto mogu se dobiti informacije o drugim spomenicima i institucijama u Parizu.

 

Preko Instituta za kulturu koji je osnovao 2011, Gugl ima više stotina partnerstava sa muzejima i kulturnim institucijama kroz koja obezbeđuje pristup umetničkim delima, spomenicima i kulturnoj baštini putem interneta.

 

Izvor: AFP

Foto: sxc.hu

 

 

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA