Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Istanbul svetski centar kulture    

Objavljeno : 23.08.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Istanbul je svetski centar kulture, pokazalo je istraživanje koje je sprovela britanska konsultantska firma Najt Frenk (Knight Frank). Drugi na listi najznačajnijih gradova u oblasti kulture je Johanesburg, a treći London. U okviru istraživanja u obzir je uzeto 60 pokazatelja, a ispitana je uloga kulture u javnom i političkom životu.

 

U okviru projekta Izveštaj o kulturi u svetu 2012. (World Cities Culture 2012), britanska firma istraživala je značaj kulture u javnom i političkom životu svetskih gradova.

 

Na osnovu 60 pokazatelja, uključujući broj nacionalnih muzeja, bioskopa, pozorišta, knjižara i spomenika na listi svetske baštine UNESKO-a, Istanbul je poneo titulu svetskog centra kulture.

 

Jedan od razloga zbog kojih je turski grad poneo tu titulu je činjenica da predstavlja spoj drevnog i modernog, uz bogatu istoriju, arhitekturu, mnogobrojne muzeje i kulturne manifestacije, navode autori projekta, spovedenog u saradnji sa Siti prajvat (Citi Private) bankom.

 

Drugi na listi najznačajnijih gradova u oblasti kulture je Johanesburg, koji predstavlja neku vrstu spone sa ostatkom afričkog kontinenta u domenu kulture i trgovine, navodi se na sajtu projekta.

 

Treći na listi je London, a potom slede Mumbaj, Njujork, Pariz, Sidnej, Šangaj, Tokio, Berlin, Sao Paolo i Singapur.

 

Izvor: Beta

Foto: sxc.hu

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA