Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Zastava EU na srpskim institucijama    

Objavljeno : 02.03.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Zastava Evropske unije istaknuta je 2. marta na više javnih zgrada u Beogradu, čime je obeleženo dobijanje statusa kandidata za članstvo u Uniji. Ova zastava nije samo simbol EU već i jedinstva i identiteta Evrope u širem smislu, a institucije EU je koriste od 1986. Broj zvezdica, takođe, ima šire simboličko značenje i nije povezan sa brojem članica.

 

Zastave EU su postavljene 2. marta na zgradama Skupštine Srbije, Predsedništva, Vlade Srbije i Skupštine grada Beograda, a uz zastave Srbije zastave EU istaknute su i na banderama u ulicama u centru Beograda.

 

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je na konferenciji za novinare da Srbija od danas, pošto su joj evropski lideri na samitu u Briselu odobrili status kandidata, ima pravo da istakne zastavu EU.

 

U Delegaciji Evropske unije rečeno je EurAktivu i Beti da nema ograničenja za korišćenje zastave EU, odnosno da može da se koristi ukoliko je to u skladu sa unutrašnjim pravom u nekoj zemlji.

 

Zastava pored toga što predstavlja EU ima i šire simboličko značenje – ona je simbol jedinstva i identiteta Evrope u širem smislu. Krug koji čine zlatne zvezdice predstavljaju solidarnost i harmoniju među narodima Evrope, navodi se na zvaničnom sajtu EU (europa.eu).

 

Broj zvezdica nije povezan sa brojem članica EU. Na zastavi je 12 zvezdica, pošto je taj broj, prema mnogim tradicijama, simbol savršenstva, celovitosti i jedinstva. Zastava se zato ne menja bez obzira na proširenja EU.

 

Počeci zastave sežu u 1955. U to vreme je postojala Evropska zajednica za ugalj i čelik koju je činilo šest članica i iz koje se razvila EU. Zasebna organizacija sa većim brojem članica, Savet Evrope, formiran je sedam godina ranije kako bi se posvetio zaštiti ljudskih prava i promociji evropske kulture.

 

Savet Evrope je razmatrao koji bi simbol mogao da usvoji i nakon mnogih rasprava usvojen je sadašnji oblik – krug od 12 zvezdica na plavoj pozadini. U mnogim tradicijama 12 je broj savršenstva, a predstavlja broj meseci u godini i sati predstavljenih na brojčaniku sata. Krug je, između ostalog, simbol jedinstva.

 

Savet Evrope je zatim ohrabrio evorpske institucije da usvoje istu zastavu i Evropski parlament se 1983. odazvao tom pozivu. Konačno, 1985. lideri tadašnje Evropske zajednice su usvojili zastavu kao zvanični amblem.

 

Od 1986. zastavu koriste sve evropske institucije. Evropska zastava je jedini symbol Evropske komisije, dok druge institucije, poput Evropskog parlamenta ili Saveta EU, pored te zastave imaju i svoj amblem.

 

Izvor: EurActiv.rs i Beta

Foto: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA