Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Reč gospođica izbačena iz zvanične upotrebe u Francuskoj    

Objavljeno : 22.02.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Reč "gospođica", koja predstavlja trn u oku feministkinjama, biće izbačena iz zvanične upotrebe u Francuskoj. Francuska vlada je 21. februara naredila svojim službenicima da reč "gospođica" više ne koriste u zvaničnim dokumentima. Iako su i ranije vlasti pokušavale da iskorene tu praksu, mnoge službe i dalje od žena traže da u formularima navedu da li su "gospođe" ili "gospođice". Feministkinje smatraju da je reč o diskriminaciji jer se od žena, za razliku od muškaraca, traži da na taj način navedu svoje bračno stanje.

 

Iz kabineta francuskog premijera državnim službama je 21. februara upućen dopis u kome se od njih traži da izbace iz upotrebe reč "gospođica" (mademoiselle) i da umesto nje ubuduće koriste reč "gospođa" (madame). Podseća se da je i ranije u više dopisa administraciji traženo da se izbegava reč "gospođica".

 

Premijer Fransoa Fijon (Francois Fillon) pozvao je ministre i načelnike okruga da daju instrukcije službama kako se reč "gospođica" ne bi više koristila.

 

Francuske feministkinje koje su mesecima zahtevale da se "gospođica" izbaci iz upotrebe pozdravile su odluku francuskih vlasti. Više feminističkih udruženja je u septembru prošle godine pokrenulo kampanju za izbacivanje reči "godpođica" iz službenih dokumenata. Ta udruženja su ukazala da je reč o diskriminaciji žena jer su one primorane da na taj način obznane svoje bračno stanje.

 

Muškarci se sa ovakvim problemom uopšte ne suočavaju - oni su uvek "gospodin" (monsieur), bilo da su oženjeni ili neoženjeni.

 

U novembru francuska ministarka solidarnosti Rozlin Bašelo (Roselyne Bachelot) koja je nadležna za prava žena, saopštila je da je od premijera zatražila da se reč "gospođica" izbaci iz upotrebe.

 

Termin "gospođica" ušla je u francusko zakonodavstvo početkom 19. veka kroz Napoleonov kodeks, koji više nije na snazi. Ta reč više nema nikakvo pravno značenje u Francuskoj niti je nekim propisom nametnuta njena upotreba.

 

Međutim, mnoge službe su nastavile da koriste tu reč uprkos dopisima sa preporukama da je više ne koriste. Do sada, žene su prilikom predstavljanja morale da naznače da li su udate ("gospođa", odnosno "madamme") ili neudate ("gospođica" odnosno "mademoiselle") na poreskim prijavama, zahtevima za isplatu osiguranja i u mnogim drugim dokumentima.

 

Francuska ne nudi kao opciju neutralnu skraćenicu kao što je "Ms" u Velikoj Britaniji, iz koje se ne može naslutiti bračni status žena.

 

O upotrebi reči "gospođica" dosta se raspravljalo u Francuskoj, poznatoj po kulturi udvaranja i kavaljerstva.

 

Feministkinje su podsetile da je ta reč prestala da se koristi u mnogim zemljama, poput Nemačke, u kojoj se praktično više ne koristi reč frojlajn (freuleine).

 

Izvor: AFP i Beta

Foto: sxc.hu

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA