Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Slovenci protiv uklanjanja Titovih simbola    

Objavljeno : 10.10.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Slovenačka javnost nije naklonjena ideji o uklanjanju Titovih simbola u Sloveniji, pokazala je anketa dnevnika Delo. Nedavna odluka ustavnog suda, koji je presudio da je imenovanje nove ljubljanske ulice Titovom cestom nepodobno, dovela je do više inicijativa da se ulice i trgovi u Sloveniji koji nose Titovo ime preimenuju. Anketa lista Delo je, međutim, pokazala da slovenačka javnost nije naklonjena toj ideji.


Da ne treba ukloniti ulice i trgove, koji nose ime Josipa Broza Tita smatra 83% anketiranih, dok suprotno misli njih 15,1%.

 

Ispitanici u anketi su takođe pitani da li bi gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković trebalo da se kandiduje na prevremenim parlamentarnim izborima zakazanim za 4. decembar ove godine ili bi bilo bolje da završi svoj mandat gradonačelnika. Ubedljiva većina od 79,3% smatra da bi bilo bolje da Janković ostane gradonačelnik, dok njih oko 14% misli da bi trebalo da kandiduje i postane novi slovenački premijer.

 

Ispitanici su se izjašnjavali i o tome da li podržavaju novi interventni zakon, koji bi trebalo da zamrzne plate u javnim sektoru, penzije i socijalne transfere. Više od polovine njih je protiv takvog zakona, dok bi ga podržalo 36,1% anketiranih.

 

Ustavni sud Slovenije 4. oktobra je presudio da je neustavno davanje imena ulice u Ljubljani po bivšem predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu.

 

U presudi se navodi da je odluka gradskih vlasti Ljubljane kojom je imenovana Titova ulica u neskladu s ustavnim načelom poštovanja dostojanstva čoveka, stoji u presudi Ustavnog suda. Naglašava se da ime Josipa Broza simbolizuje bivši totalitarni režim i dodaje da je imenovanje ulice po njemu moguće shvatiti kao priznanje tom režimu. Načelo demokratičnosti suštinski definiše Sloveniju kao ustavnu demokratiju, "dakle kao državu u kojoj je ponašanje organa vlasti pravno ograničeno ustavnim načelima i ljudskim pravima, kao i sa osnovnim slobodama", navodi slovenački Ustavni sud.

 

"Činjenica da je Josip Broz Tito bio doživotni predsednik bivše SFRJ znači da upravo njegovo ime u najvećoj meri simbolizuje bivši totalitarni režim, i ponovno uvođenje ulice nazvane po Josipu Brozu Titu, kao simbolu jugoslovenskog komunističkog režima, zbog toga je moguće razumeti kao priznanje bivšem komunističkom režimu", navodi se u saopštenju Ustavnog suda Slovenije.

 

Prema navodima suda, odluka je protivustavna jer je "upotrebljen simbol za autoritarnu vlast koja izražava vrednosti u celini nespojive sa temeljnim ustavnim vrednostima". I posle odluke Ustavnog suda, gradske vlasti Maribora i Velenja saopštile su da nemaju nameru da ukinu znamenja koja nose Titovo ime.

 

Izvor: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA