Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Haljina Kejt Midlton na izložbi    

Objavljeno : 22.07.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Venčanica koju je nosila Ketrin Midlton, vojvotkinja od Kembridža posle udaje za britanskog princa Vilijama, od 23. jula će biti izložena u Bakingemskoj palati u Londonu. Satensku haljinu ukrašenu čipkom, kreaciju Sare Barton, umetničke direktorke modne kuće Aleksandera Makvina, posetioci će moći da vide do 3.oktobra, a broj ulaznica u pretprodaji udvostručen je u odnosu na prošlu godinu. Prema zvaničnim podacima, kraljevsko venčanje je doprinelo turizmu u Velikoj Britaniji.

 

Posetioci će imati priliku da vide i ručno rađene satenske cipele koje je nosila nevesta, koje su takođe izašle iz Makvinove kuće, kao i dijamantske minđuše i dijademu koju joj je pozajmila kraljica Elizabeta Druga.

 

Polaznice Kraljevske škole za ručni rad ušivale su ručno svaki čipkani cvet, sitnim bodom veličine dva do tri milimetra, a na svakih 30 minuta morale su da operu ruke kako ne ispraljale haljinu. Tanke igle kojima su radile menjane su svaka tri sata, kako bi zadržale oštrinu.

 

Sara Barton sad je prvi put otkrila kako je došla na ideju o izgledu venčanice. "Hteli smo da kombinujemo prošlost i budućnost. Asocijacija na viktorijansko doba su tanak struk i izraženi kukovi. To je u suštini viktorijanska haljina skrojena na moderan način, od laganog materijala", objasnila je kreatorka.

Background

Velika Britanija nije jedina monarhija u EU. Kraljeve i dvorove imaju i Belgija, Danska, Luksemburg, Holandija, Španija i Švedska. Reč je, međutim, o ustavnim monarhijama, u kojima kraljevska porodica nema uticaja na politiku zemlje.

 

Princ Vilijam i Kejt Midlton venčali su se 29. aprila u Vestminsterskoj opatiji, pred skoro 2.000 zvanica i uz ogromnu medijsku pažnju širom sveta. To je najveća proslava na kraljevskom dvoru od 1981. godine. Kejt Midlton je time postala druga osoba građanskog porekla koja je za više od 600 godina ušla u kraljevsku porodicu. Ona je nakon venčanja proglašena vojvotkinjom od Kembridža.

 

Samo u pretprodaji kupljeno je 125.750 ulaznica za Bakingemsku palatu, što je dvostruko više nego prošle godine.

 

Londonska rezidencija britanskih monarha leti je tradicionalno otvorena za publiku koja ima priliku da vidi vrtove i dvorane za prijema i deo kraljevske umetničke kolekcije. Posetioci će moći da obiđu 19 dvorana u palati koja će za njih biti dostupne od 23. jula do 3. oktobra.


Kraljevsko venčanje - podsticaj za turizam

 

Venčanje Kejt Midlton i princa Vilijama u aprilu dalo je dodatni zamah turizmu u prethodnim mesecima, pokazali su zvanični podaci. Broj stranih posetilaca u tom periodu povećan je za 10%.

 

ovodeći povećanje posetilaca u vezi sa kraljevskim venčanjem i njegovim rekordno velikim medijskim uticajem, organizacija za promociju Velike Britanije u inostranstvu Vizit Britan (Visit Britain) objavila je da je između marta i maja Ostrvo posetilo 7,8 miliona stranaca, što je 800.000 više nego prethodne godine u istom periodu. D

Turisti su u tom periodu trošili 4,5 milijardi evra, što je 7% više nego prošle godine.

 

To povećanje je posebno značajno u trenutku ekonomske i finansijske krize, koja se odrazila i na Veliku Britaniju.

 

Organizacija Vizit Britan ocenila je da će se zamah i nstaviti, pogotovo s obzirom na to da će se na leto 2012. održati Olimpijske igre u Londonu, dok će pre toga u junu kraljica Elizabeta II obeležiti 60 godina vladavine.

 

Stručnjaci, međutim, smatraju da je venčanje imalo negativan uticaj na nivo produktivnosti u zemlji budući da je jedan dan proglašen neradnim zbog venčanja.

 

Izvor: Beta i AFP

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA