Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Ponovo domaća muzika u briselskom metrou    

Objavljeno : 27.05.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Ministarka transporta Brisela najavila je 27. maja da će pesme na holandskom i francuskom ponovo biti emitovane na stanicama podzemne železnice, posto su bile zabranjene da ne bi podsticale nacionalne tenzije između Flamanaca i frankofonog stanovništva u prestonici Belgije.

 

"Tražiću od STIB-a (Kompanija za javni prevoz Brisela) da izradi propise koji će omogućiti emitovanje pesama na oba službena jezika briselskog regiona na svim stanicama podzemne železnice", navela je Brigita Grauvels (Brigitte Grouwels) na svojoj internet stranici.

 

"Naši belgijski umetnici treba da imaju mogućnost i korist od toga što će se slušati na javnim mestima", dodala je ministarka koja je član Hrišćansko-demokratske partije flamanaca (CD&V).

 

Njena izjava usledila je posle otkrića briselske štampe da se na stanicama metroa preko javnog razglasa na 69 stanica emituju samo pesme na engleskom (70%) i italijanskom i španskom (po 15%). Kompanija za javni saobraćaj je u svoju odbranu saopštila da su nedavno emitovali nekoliko pesama na francuskom, ali da su zbog toga primili "na desetine pritužbi" Flamanaca koji želeli da znaju zašto se ne puštaju pesme na holandskom jeziku.

 

Umetnici koji stvaraju na holandskom retko plasiraju svoju muziku u svetskim okvirima pa su u STIB-u zbog eventualnog nejednakosti rešili da ukinu emitovanje na dva jezika. "Ja razumem STIB i njihovu potrebu da ostanu neutralni, međutim sadašnji propis ima efekat diskriminacije domaćih autora u odnosu na međunarodne", rekla je Gruvels.

 

Pitanje jezika veoma je osteljiva tema u Belgiji, gde stranke Flamanaca i Valonaca ne mogu da se dogovore oko formiranja vlade već skoro godinu dana od opštih izbora 13. juna prošle godine.

 

Izvor: AFP

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA