Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Održana i generalna proba kraljevskog venčanja    

Objavljeno : 28.04.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Britanski princ Vilijam (William) i njegova verenica Kejt Midlton (Cate Middleton) održali su 27. aprila uveče u Vestminsterskoj opatiji u Londonu generalnu probu venčanja. Dan uoči venčanja, zakazanog za 29. april, poznata je većina detalja o tom događaju - uključujući tačan raspored zbivanja, dekoracija Vestminsterske katedrale, broj bivših ljubavi mladenaca koji će prisustvovati venčanju, a jedina velika nepoznanica ostaje izgled haljine u kojoj će Kejt Midlton reći sudbonosno da, i postati druga osoba građanskog porekla koja je za više od 600 godina ušla u kraljevsku porodicu.

 

Dva dana uoči venčanja princ i njegova verenica su u opatiju ušli u pratnji nevestinih roditelja, Majkla i Kerol, mladoženjinog mlađeg brata princa Harija koji je i kum, kao i nevestine sestre i kume Pipe da bi obavili "generalnu probu", saopštila je prinčeva pres služba.

 

Članovi porodice Midlton su u sredu otputovali iz sela na jugu Engleske u kojem žive i smestili se u luksuzni londonski hotel Goring u kojem će i Kejt Midlton provesti poslednju noć pred venčanje. Britanske televizijske kuće prikazale su snimke kolone vozila zatamnjenih stakala koja ulaze u dvorište opatije, pod budnim pogledima stotina radoznalaca koji su se tiskali iza zaštitne ograde postavljene oko tog zdanja, u kojem je krunisan Vilijam Osvajač 1066. godine.

 

Prinčevska pres služba nije objavila nikakve detalje o generalnoj probi.

 

Verenici su tom prilikom bili u prilici i da vide specijalnu dekoraciju koju je opatija dobila za njihovo venčanja: 18 stabala drveća visokih šest metara, koji čine glavni element cvetnog dekora duž glavnog broda crkve kojim će proći.

 

Nakon generalne probe, objavljen je i program venčanja. Tada je razjašnjena i nedoumica oko zaveta koji će položiti Kejt Midlton, druga princeza građanskog porekla u prethodnih 600 godina.

 

Verenica britanskog princa, kada stane pred oltar u Vestminsterskoj opatiji, neće se zavetovati na poslušnost, što je bio deo standardnog zaveta. Program precizira da će se Kejt Midlton zavetovati da će "voleti, paziti i poštovati" supruga, ali ne i da će ga "slušati".

 

Mediji su do danas uveliko spekulisali oko teksta bračnih zaveta. Princeza Dajana, mladoženjina majka, uvela je "inovaciju" u tekst zaveta tako što je izbacila "poslušnost" kad se 1981. udavala za princa Čarlsa. Takvo obećanje su ipak, posle nje, dale Sara Ferguson kad se 1986. udala za princa Endrua, i Sofi Rajs-Džouns kad se 1999. udala za za princa Edvarda.

 

Dan uoči venčanja u medijima je objavljeno i ko će zabavljati goste posle venčanja u Bakingemskoj palati. Tu čast dobila je mlada engleska pevačica Eli Gulding, preneo je Dejli mejl.

 

Kako je naveo taj list, Eli Gulding (24) će biti jedini izvođač na zabavi koja će u večernjim satima biti priređena u Bakingemskoj palati. Izvor blizak pevačici naveo je da je ona "pala u nesvest" kada je dobila poziv. Očekuje se da će mlada pevačica izvesti numere sa svog debitantskog albuma Lajts (Lights).

 

Za praćenje venčanja zainteresovane su novinarske ekipe iz čitavog sveta. Među njima se svakako ističe američki NBC, koji je u London poslao čitav tim koji broji više od 500 ljudi - voditelja, reportera i tehničara. Oni su izgradili ogromni dvospratni studio na Trafalgar skveru, u samom centru Londona. "Imam utisak da veće interesovanje vlada u SAD nego ovde", kazala je za AFP voditeljka Natali Morales (Natalie), uz napomenu da je predviđeno po nekoliko sati dnevno direktnog uključenja.

 

U centru Londona već kampuju i brojni poklonici kraljevske porodice, koji žele da vide mladence neposredno nakon venčanja i zato su na vreme došli da zauzmu mesto.

 

Prilikom izbora zvanica neophodno je voditi računa o osetljivim političkim pitanjima, na šta ukazuje povlačenje poziva ambasadoru Sirije u Britaniji. Odluku o povlačenju poziva zbog "neprihvatljive represije" nad antirežimskim demonstrantima saopštio je britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg.

 

Kraljevsko venčanje u brojkama

 

1 - samo jedna burma, i to ona koju će princ Vilijam staviti na prst neveste pošto je odlučio da on ne nosi burmu, poput svog dede vojvode od Edinburga.

2 - dve svadbene torte: tradicionalna voćna i čokoladna, omiljena mladoženjina torta.

3 - tri godine ima najmlađa od nevestinih deveruša među kojima je i jedna unuka Kamile, vojvotkinje od Kornvola i druge supruge princa Čarlsa.

6 - šest bivših partnera/partnerki mladenaca prisustvovaće venčanju.

10 - deset zvona na Vestminsterskoj opatiji zvoniće pola sata pre ceremonije i tri sata posle.

14 - toliki je broj žena kralja Svazilenda Msuatija Trećeg koji je na venčanje pozvan u svojstvu šefa države članice Komonvelta.

17 stepeni Celzijusa je maksimalna očekivana temperatura sutra u Londonu, a to je 10 stepeni više nego na uskršnji vikend.

35 obučenih pasa tragača duž puta kojim će proči svečana povorka, u potrazi za eventualnim eksplozivnim napravama.

100 je broj kočija koje poseduje britanska kraljevska kuća, a pet od njih će biti sutra korišćeno za venčanje.

775 je broj prostorija u Bakingemskoj palati, a od toga 19 je za prijem gostiju.

11.000 metalnih prepreka za sprečavanje posmatrača da izađu na put kraljevskoj povorci.

2,5 miliona koktel kobasica prodao je lanac Maks i Spenser uoči uličnih svetkovina koje će biti organizovana u različitim delovima Londona u čast venčanja.

3,5 miliona šolja proizvedenih sa portretima mladenaca.

2 milijarde ili više TV gledalaca, očekivan broj koji će pratiti ceremoniju u svetu.


Agenda kraljevskog venčanja

 

Svetske agencije objavile su i satnicu ceremonije koju će prenositi svetske televizije i, po procenama britanskih medija, gledati nekoliko milijardi ljudi.

 

- 09.15 sati (po centralno evropskom vremenu): dolazak prvih od 1.900 zvanica u Vestminstersku opatiju, najpoznatije versko zdanje u srcu Londona.

- 10.50: doček stranih zvaničnika

- 11.15: "bentli" princa Vilijima dovozi mladoženju do opatije, zajedno sa njegovim bratom i kumom, princom Harijem.

- 11.20: krunisane glave pozvane na venčanja zauzimaju mesta u opatiji, a potom, u 11.27 i nevestina majka.

- 11.30: ulaze članovi britanske porodice, a u 11.42 im se pridružuje mladoženjin otac princ Čarls u pratnji supruge Kamile.

- 11.45: kraljica Elizabeta Druga i njen suprug vojvoda od Edinburga ulaze u opatiju, poslednji pre ulaska neveste, kako nalaže protokol.

- 11.51: Kejt Midlton napušta kraljevski apartman u hotelu Goring u kojem je prenoćila uoči venčanja, koji se nalazi na 800 metara od Bakingemske palate, a u opatiju se odvozi u "rols rojsu".

- 12.00: Nevesta u pratnji oca Majkla ulazi u opatiju.

- 13.15: kraj ceremonije venčanja i odlazak mladenaca kočijom, u Bakingemsku palatu. U pratnji je još pet kočija u kojima su članovi kraljevske porodice i nevestini roditelji, a prati ih konjički puk u svečanim uniformama. Povorka će proći kraj najznamenitijih zdanja u Londonu, trasom dugačkom malo više od dva kilometra.

- 13.40: zvanice stižu u Bakingemsku palatu.

- 14.25: na balkonu palate pojavljuju se kraljica i mladenci, u pratnji članova svojih porodica.

Sledi ručak koji u Bakingemskoj palati priređuje kraljica za oko 650 zvanica, koji traje do sredine popodneva. Popodne mladenci odlaze u palatu Sent Džejms da se odmore. Uveče je večera koju priređuje princ Čarls za oko 300 zvanica, a sledi bal.

 

Izvor: EurActiv.rs, Beta i AFP

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA