Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Venčanje princa - veseli izlet od sumornih tema    

Objavljeno : 22.04.2011. | Ažurirano : 27.04.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Venčanje princa Vilijama (William) i Ketrin Midlton (Catherine Middleton), poznate kao Kejt, građanskog porekla, biće događaj koji će privući pažnju u čitavom svetu, i jedan veseli izlet u vestima kojima dominiraju krize i sukobi. U Londonu tako velike svečanosti nije bilo od 1981. godine, kada su venčani prinčevi roditelji Čarls i Dajana. U javnosti se iznose podaci o zvanicama i veličanstvenom dekoru, ali i razlozi za stav da će ovaj brak i ostati bajka, što nije bio slučaj sa Čarlsom i Dajanom.


Očekuje se da će venčanju prisustvovati 1.900 zvanica. Venčanje će biti prenošeno ne samo na hiljadama mesta u Londonu, već će ga pratiti i dve milijarde televizijskih gledalaca i, što je znak otvorenosti kraljevske porodice prema novim tehologijama, ogroman broj korisnika interneta na svim kontinentima. Informacije se mogu dobiti i preko njihovog internet sajta, kao i preko tvitera (Twitter).

 

Ispred Vestminsterske katedrale već su se okupili vatreni obožavaoci kraljevske porodice, koji ne žele da propuste da vide kraljevski bračni par neposredno nakon venčanja kako izlazi iz katedrale, a više stotina Amerikanaca takođe je došlo, sa opremom za kampovanje.

 

Skup će obezbeđivati 5.000 policajaca, a pratiće ga isto toliko novinara. London će posetiti oko 600.000 dodatnih turista, koji će, kako se očekuje, imati ključnu ulogu u masovnoj prodaji suvenira venčanja.

 

U noći između 26. i 27. aprila u Vestminstersku katedralu uneto je prvo od osam drveta kroz koje će proći Kejt Midlton na putu ka oltaru gde će se venčati sa princom Vilijamom.
Prvo stablo je uneto pred očima radoznalaca, neposredno pre nego što je katedrala zatvorena za javnost do venčanja. Poklonici monarhije će, međutim, moći da vide dekor upriličen za venčanje princa budući da će drveće do 6. maja ostati u katedrali, kada će biti preseljeno u baštu Vilijamovog oca, princa Čarlsa.

 

Uneto drvo visoko je šest metara, staro 18 godina i teško više od pola tone. Svo drveće uzgajano je u Velikoj Britaniji. Drveće će biti posađeno u velike zemljane saksije koje su napravili majstori Hajgruva, rezidencije princa Čarlsa.

 

"Veličanstveni izdubljeni plafoni Vestminstera treba da predstavljaju grane drveta i o tome sam razmišljala kada sm odlučila da stavim drveće u opatiju", objasnila je Šejn Konoli (Shane Connolly), zadužena za biljnu dekoraciju građevine, kao i na venčanju princa Čarlsa Kamilom (Camilla) 2005. godine.

 

Očekuje se da će se u kladionicama na temama venčanja prikupiti više od jedan milion funti. To, nije veliki iznos za sportsko klađenje, ali je veliki u poređenju sa svim drugim segmentima kladioničarske industrije. Poređenja radi, za klađenje u vezi sa najgledanijeim televizijskim šouom za otkrivanje talenata "Iks faktor" (The X Factor).

 

To je najveća proslava od venčanja roditelja princa Vilijama, Čarlsa i Dajane. Njihovo venčanje je 1981. godine počelo kao bajka, ali se nastavilo razvodom, a na kraju i tragičnom smrću Dajane u saobraćajnoj nesreći, u vrtoglavom begu "narodne princeze" od paparaca.

 

U Vindzorskoj palati se od tada trude da pokažu moderno lice usklađeno sa novim vekom.

 

Uoči venčanja u javnosti se iznose poređenja između Vilijamove majke i buduće žene Kejt Midlton, kojoj je princ predao verenički prsten njegove majke Dajane. Vilijam je istakao da "niko nema nameru" da pronađe zamenu za njegovu majku, a stručnjaci za odnose sa javnošću ukazuju na razlike između te dve žene.

Background

Velika Britanija nije jedina monarhija u EU. Kraljeve i dvorove imaju i Belgija, Danska, Luksemburg, Holandija, Španija i Švedska. Reč je, međutim, o ustavnim monarhijama, u kojima kraljevska porodica nema uticaja na politiku zemlje.

 

Stručnjak za odnose sa javnošću Maks Kliford (Max Clifford) ukazao je da je Kejt (29) znatno starija i iskusnija nego što je bila Dajana kada ju je princ Čarls sa njenih 19 godina odveo pred oltar. Kejt Midlton, navodi on, zna tačno šta je čeka u braku sa princem. Oni su bili zajedno osam godina pre veridbe, a iskusili su i zajednički žvot na univerzitetu.

 

Istoričar specijalizovan za kraljevska pitanja Hugo Vikers (Vickers) kazao je da je Kejt realistična i da kraljevska porodica treba da bude zadovoljna njom jer je "oprezna i odmerena".

 

Poslednje što žele u Vindzorskoj palati je druga Dajana, harizmatična i nestabilna ženu, koja je zasenila ostatak kraljevske porodice.

 

Kliford je ukazao da je i odnos medija i Kejt znatno drugačiji nego u slučaju princeze Dajane, a ocenio je i da ona nema "Dajaninu magiju". Kako je dodao, Dajana je imala sve pretpostavke da pravi probleme za kraljevsku porodicu, između ostalog i "činjenicu da se Čarls njom oženio iako je bio zaljubljen u drugu, čime je pobrala ogromno saučesništvo ljudi".

 

Sam par je oličenje kompromisa i otvorenosti - sa jedne strane je predstavnik jedne od najstrarijih dinasija na vlasti, koju predstavlja Vilijamova baka, Elizabeta II (85). Mlada je iz porodice Midltonovih, simbola uspešne građanske porodice.

 

Midltonovi su se obogatili prodajući na internetu opremu za slavlja, a kraljicu su prvi put upoznali devet dana pre venčanja, zakazanog za 29. april.

 

Na venčanju se očekuje 40-ak predstavnika kraljevskih porodica, kao i predstavnici 100-ak zemalja, brojni prijatelji para, među kojima i njihove bivše ljubavi, predstavnici civilnog društva i džet set.

 

U skladu sa trenutkom, među pozvanima nema ni kralja Bahreina ni ambasadora Libije, odnosno predstavnika zemalja koje sprovode represiju nad demokratskim pokretima u tim zemljama.

 

Nije pozvana ni bivša žena jednog od kraljičinih sinova, Endrjua, Sara Ferguson (Sarah), simbol burne proslosti koju kraljevska porodica želi da zaboravi.

 

Glavna nepoznanica je venčanica buduće princeze.

 

Nakon svečanosti u Vestminsterskoj katedrali, kolona pet vozila starih čitav vek proći će preko Trafalgar skvera do Bakingemske palate, gde će se Vilijam i Kejt pojaviti na balkonu pred očima zainteresovanih.

 

U nastavku, proslava će biti za "uži krug" - 650 pažljivo odabranih zvanica pozvano je na ručak. Na večeri i plesu koje organizuje Vilijamov otac, princ Čarls biće pozvano "samo" 300 ljudi.

 

Britanska vlada proglasila je jedan neradni dan u čast venčanja i očekuje se da će u celoj zemlji biti organizovane svečanosti, a pabovi imaju dozvolu da rade duže nego ssto je uobičajeno.

 

U atmosferi prezasićenosti medija kraljevskim venčanjem, na samo nedelju dana od tog događaja, 70% Britanaca kazalo je da je ili poptuno nezainteresovano za to, ili veoma malo zainteresovano.

 

Prema istraživanju instituta KomRes (ComRes) 38% osoba je kazalo da će gledati venčanje na televiziji, a 28% da će se na sve načine potruditi da ga izbegne.

 

Većina ispitanika, međutim, smatra da je venčanje "dobro za britansku privredu". U istraživanju je učestvovalo 2.005 odraslih ispitanika.

 

Uoči venčanja iznose se brojne zanimljivosti u vezi sa tom svečanošću.

 

Dejli Miror (Daily Mirror) u izdanju od 22. aprila tvrdi da će Kejt Midlton tokom venčanja obavezati da "voli, neguje, poštuje i pazi" princa Vilijama, ali ne i da ga "sluša". Dajana je 1981. unela inovaciju u standardni tekst koji izgovara buduća princeza prilikom venčanja, izostavivši da kaže da će princa Čarlsa "slušati". Međutim, u naredna dva kraljevska venčanja 1986. i 1989. princeze su obećale i "poslušnost".

 

Navodi se i da će beskućnica Šozna (Shozna), koja je pre godinu dana pronađena na ulici nakon ozbiljnih zdravstvenih problema, biti pozvana na venčanje. Nju je princ Vilijam prošlog leta upoznao na donatorskom skupu jedne organizacije koja brine o beskućnicima. Šozna (20) je, kako se navodi, jedna od 80 članova raznih udruženja koju je Vilijam pozvao na venčanje.

 

Izvor: AFP

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA