Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Najpopularnije lozinke na svetu 123456 i reč password    

Objavljeno : 03.05.2019. Štampa El. pošta bookmark
 

Pravilno kreiranje lozinke prvi je korak u zaštiti od zloupotreba na internetu, a najsigurnija je kombinacija slova, simbola i brojeva, ukazali su stručnjaci povodom Svetskog dana lozinki. Istraživanja pokazuju da je najpopularnija lozinka na svetu "123456", dok se reč "password" nalazi na četvrtom mestu najčešće korišćenih.Prema podacima globalnog istraživanja Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost Velike Britanije (NCSC), najpopularniju lozinku na svetu "123456" koristi čak 23,2 miliona naloga.

 

Na drugom mestu je "123456789" koju ima 7,7 miliona naloga, saopštila je povodom 2. maja, Međunarodnog dana pasvorda, softverska agencija Namiks (Namics).

 

Među top deset lozinki nalazi se i niz prvih slova u gornjem delu tastature, "qwerty", i sama reč "password" koju upotrebljava više od tri miliona naloga na svetu, kao i "abc123" i "111111".

 

Stručnjaci iz Namiksa navode da je da je korisnik skoro uvek najslabija karika u bezbednosnom lancu i ukazuju na značaj obrazovanja u pravilnom kreiranju lozinki.

 

Jan Keler iz beogradskog odseka Namiksa rekao je da problem nastaje kada lozinka nije jedinstvena i dovoljno jaka.

 

"Dešifrovanje je lako ukoliko su reči koje se koriste generičke i lako pretpostavljene poput ličnih imena, datuma rođenja ili naziva omiljenih bendova što ugrožava sajber zaštitu", naveo je on.

 

Najlakši put do jake lozinke je upotreba reči koje korisniku zbog nečega znače i njihovo kombinovanje sa simbolima i brojevima.

 

Svetski dan pasvorda 2. maj ustanovljen je da bi se ukazalo na značaj lozinke kao prve linije odbrane u digitalnom svetu i da bi se podigla svest o tome da najjednostavnije lozinke predstavljaju pretnju po bezbednost na internetu.

 

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA