Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Londonski crni taksiji uskoro na ulicama Pariza    

Objavljeno : 18.10.2018. Štampa El. pošta bookmark
 

Londonski crni taksiji, ali na hibridni pogon, moći će od 2019. da se vide na ulicama Pariza pošto je kompanija koja ih pravi počela da ih prodaje Gradu svetlosti. Električna taksi vozila, iako modernizovana, liče na tradicionalne crne londonske "kebove", mogu da prevezu šest putnika, a pokreću ih elektromotor i benzinski motor Volvo.

 

Kompanija Londonska električna vozila (London Electric Vehicle Co - LEVC) za sada ima 600 vozila na ulicama Londona, a počela je da ih prodaje i Amsterdamu, Berlinu, Hamburgu i Oslu.

 

Vozilo može da pređe oko 650 kilometra sa oba motora, a samo na struju mogu da pređu oko 120 kilometara.Dolazak na ulice Pariza je usledio posle agresivne kampanje gradonačelnice An Idalgo za poboljšanje kvaliteta vazduha u gradu, prenela je agencija AP.

 

Direktor LEVC je rekao da ta kompanija želi da pruži "nove opcije" vozačima i putnicima s obzirom na problem zagađenja u francuskim gradovima.

 

LEVC je u vlasništvu kineske kompanije Džili (Geely) koja je u izgradnju fabrike u engleskom gradu Koventri uložila 325 miliona funti. Kapacitet pogona je do 36.000 vozila godišnje, a LEVC TX košta oko 60.000 evra.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA