Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Evropski parlament bez plastičnih boca    

Objavljeno : 04.09.2018. Štampa El. pošta bookmark
 

Evropski parlament počeo je u julu postepeno da izbacuje iz upotrebe plastične boce i druge predmete od plastike za jednokratnu upotrebu. Odluka Biroa Evropskog parlamenta u skladu je sa naporima EU na putu cirkularne ekonomije i strategije za plastični otpad.

 

Reč je o realizaciji poslednje faze projekta u okviru koga je ranije postavljeno 166 česama u zgradama Parlamenta i obustavljeno iznošenje vode u plastičnim flašama na sastancima koji traju manje od sat i po.

 

Biro Evropskog parlamenta (predsednik i 14 potpredsednika) odlučio je zatim da se plastične boce postepeno izbace iz upotrebe na svim sastancima i da ih više ne bude ni na velikim događajima.

 

I ugostiteljski prostori u EP postepeno će prestati da koriste plastične čaše, pribor za jelo i drugo i zameniće ih biorazgradivim ili onim koji mogu da se recikliraju.

 

"Veoma sam srećna što je Parlament tom odlukom dao dobar primer u borbi za smanjenje plastičnog otpada", istakla je potpredsednica EP zadužena za ekoupravljanje i nadzor Hejdi Hautala.

 

EP je naveo i da će se tokom procesa izbacivanja plastike poštovati postojeće ugovorne obaveze.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Freeimages.com

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA