Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Rekordan pad potrošnje mesa u Švedskoj    

Objavljeno : 30.03.2018. Štampa El. pošta bookmark
 

Šveđani jedu manje mesa a kada ga jedu, biraju ono lokalno proizvedeno, pokazale su nove statitike. U poslednjih godinu dana u najvećoj meri je smanjenja potrošnja govedine a gotovo neznatan rast  zabeležen je jedino kod jagnjetine.

 

Podaci Švedske uprave za poljoprivredu za 2017. pokazali su da je prosečna potrošnja mesa smanjena za 2,6% odnosno 2,2 kilograma, što je najveći pad na godišnjem nivou od 1990, od kada ta organizacija prati podatke.

 

Na duži rok gledano, potrošnja mesa u Švedskoj znatno je povećana između 1990. i 2017, za 41%.

 

Kada je reč o vrsti mesa, u 2017. je najviše pala potrošnja govedine, u proseku za 1,1 kilogram, na 24,5 kilograma po osobi, a slede svijentina, za 0,8 kilograma, na 32,7 , i  živinsko meso, za 0,4 kilograma na 23,2 kilograma.

 

Povećana je jedino potrošnja jagnjetine, istina skromno, za 100 grama po stanovniku, na 1,9 kilograma, preneo je portal local.se.

 

Švedska je u 2017. takođe izvezla više a uvezla manja mesa u odnosu na prethodnu godinu. Uvoz govedine je pao za 4,9%, piletine za 0,6% a svinjetine za 6,9%, čime je nastavljen trend koji traje od 2014, kada su se javile priče o prevelikoj količini antibiotika u uvoznoj svinjetini.

 

"Poverenje u švedsko meso danas je na visokom nivou, iako ukupno gledano jedemo manje mesa. Postoji više objašnjenja za smanjenu potrošnju mesa a među njima su sve veći broj vegetarijanaca, debate oko promena klime, zdravstveni i etički aspekti", navodi se u saopštenju Švedske uprave za poljoprivredu.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay.com

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA