Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Crna Gora pristupa NATO, javnost podeljena    

Objavljeno : 02.12.2015. Štampa El. pošta bookmark
 

Crna Gora je 2. decembra dobila poziv za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi NATO, što znači da će postati treća zemlja bivše Jugoslavije koja će pristupiti ovom vojnopolitičkom savezu. Rusija poziv Crnoj Gori tumači kao provokaciju, što nagoveštava moguće komplikovanje odnosa, a prema tumačenju jednog analitičara oštre reakcije Rusije su i indirektna poruka Srbiji. Crna Gora je podeljena po ovom pitanju, a prema nekim istraživanjima građani bi pristupanje podržali veoma tesnom većinom. Pristupanje NATO se smatra komplementarnim sa prilagođavanjem EU u oblasti odbrambene politike, mada šest članica EU nije pristupilo NATO, pa ovo nije obaveza.

 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je "istorijsku odluku" da se počnu pregovori o pristupanju sa Crnom Gorom donelo je jednoglasno 28 šefova diplomatija zemalja članica NATO. Sastanak ministara čkanica NATO direktno je prenosila televizija Crne Gore.

 

To je prvo proširenje Alijanse u šest godina. U slučaju prethodnog proširenja 2009. godine, kada su ovoj organizaciji pristupile Hrvatska i Albanija, pristupanje je trajalo godinu dana, rekao je Stoltenberg, ali naveo da ne želi da prognozira trajanje, dok Bi-Bi-Si prenosi da se može očekivati daće pregovori trajati otprilike toliko.

 

Kako je preneo AFP, proces može trajati do dve godine, zaključivanje pregovora očekuje se početkom 2016, a onda je potrebno da se pristupanje ratifikuje u parlamentima 28 članica NATO.

 

Stolteneberg je pozvao da se skupu na kojem je Crna Gora dobila poziv pridruže crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić i ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić.

 

Lukšić je pozdravio odluku Alijanse i u pozdravnom govoru je rekao da je Crna Gora spremna da radi "bez pauze" na ispunjavanju svih standarda NATO-a.

 

"Ovo je dobar signal i za naše okruženje, jer će imati još jednog prijatelja u evroatlantskoj porodici", naveo je on.

 

Ministarka odbrane rekla je da je poziv očekivani epilog, i da je to potvrda kvaliteta reformi u zemlji.

 

Potpredsednik vlade Duško Marković ocenio je da će poziv omogućiti popuštanje polarizacije društva, i da će Crna Gora nakon ostvarenja tog "ključnog multilateralnog cilja" nastaviti da neguje "tradicionalne prijateljske odnose pa će u vrhu naših bilateralnih prioriteta biti saradnja s Ruskom Federacijom".

 

Rusija: ovo je provokacija

Background

Od zemalja Zapadnog Balkana jedino Srbija ne teži članstvu u NATO, što se navodi i na sajtu ove organizacije.

 

Od članica EU u NATO nisu Švedska, Finska, Malta, Kipar, Austrija, Irska

 

Put Crne Gore ka NATO počeo je 29. novembra 2006. godine pozivom da pristupi Partnerstvu za mir (PzM).

 

Crna Gora je 2007. uspostavila Misiju pri NATO u Briselu i Kancelariju za vezu u NATO komandi u Evropi u Monsu.

 

U februaru 2008. godine NATO je odobrio početak izrade Individualnog partnerskog akcijskog plana – IPAP-a, nakon čega je Crna Gora mogla učestvovati na ministarskom sastanku NATO

 

Prvi sastanak Sjeverno-atlantskog saveta (NAC) s Crnom Gorom održan je 9. marta 2009. godine. Potom je 29. decembra 2009. doneta odluka o učešću predstavnika Vojske Crne Gore u Međunarodnoj pomoći snaga sigurnosti (ISAF) u Avganistanu, Liberiji (UNMIL) i somalijskim vodama (ATALANTA, u okviru misije EU).

 

Na sastanku ministara spoljnih poslova NATO 25. juna 2014. doneta je odluka da se s Crnom Gorom intenziviraju razgovori o njenom članstvu u Alijansi kako bi se do kraja 2015. odlučilo o upućivanju poziva za članstvo.

 

Na samitu NATO-a u Velsu  4. i 5. septembra 2015. potvrđena je odluka ministara spoljnih poslova NATO članica da se s Crnom Gorom započnu intenzivirani i fokusirani razgovori. Članice su se obavezale da do kraja 2015. godine procene napredak Crne Gore i donesu odluku o upućivanju poziva za članstvo.

 

Saradnja sa Rusijom bi ovim međutim mogla biti zakomplikovana. Rusija je više puta osudila inicijativu da se Crna Gora pozove u NATO, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov to je opisao kao "provokaciju", a portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je krajem novembra da ova vrsta inicijative nosi sa sobom jak potencijal za konfrontaciju.

 

"Ona ne dozvoljava nastavak traganja za mirom i stabilnošću na Balkanu i u Evropi. Ona može dalje da komplikuje već komplikovane odnose izmedju Rusije i NATO", rekla je Zaharova.

 

Crnogorske Vijesti prenose i ocenu ruskog kanala za inostranstvo Raša todej (Russia Today) da će ovaj potez "verovatno voditi daljem pogoršanju odnosa između NATO-a i Rusije, koja širenje Alijanse na istok vidi kao pretnju svojoj nacionalnoj bezbednosti".

 

RT na svom portalu donosi i ocenu Viktora Ozerova, predsedavajućeg odbora za odbranu i bezbednost ruskog Senata, da će pristupanje Crne Gore NATO primorati rusiju da smanji broj zajedničkih programa sa tom zemljiom, uključujući i vojnih. Navodi se i da je protivljenje pristupanju NATO bio jedan od razloga za proteste protiv vlasti u Crnoj Gori u oktobru.

 

Vlasti u Podgorici su doduše optuživale Moskvu da je umešala prste u organizaciju protesta protiv učlanjenja u NATO.

 

Oko dve sedmice pre ovog poziva, predsednik ruske Dume je zatražio od Parlamentarne skupštine OEBS-a i članica NATO da se uzdrže od proširenja NATO,  a u ambasadi Rusije u Podgorici održan je i brifing za odabrane medije, gde je Rusija iskazala ozbiljnu zabrinutost zbog ubrzanih atlantskih integracija Crne Gore i upozorila kako “stupanje Crne Gore u NATO može ne samo naneti ozbiljnu dugoročnu štetu tradicionalno prijateljskim rusko-crnogorskim odnosima, već i dovesti u pitanje kompletan rad na formiranju opšteevropske arhitekture bezbjednosti“, prenela je Slobodna Evropa.

 

Geopolitički analitičar Blagoje Grahovac je za Slobodnu Evropu ocenio da je deo oštrih poruka Rusije zapravo upućen Srbiji.
Kako je naveo, ruske poruke imaju tri dimenzije – to je pokazatelj da se Rusija ne odriče imperijalne politike, ali i poruka i ucena nekim državama koje su se dvoumile da li da podrže put Podgorice u NATO.

 

"Treća dimenzija je Srbija, što se na prvi pogled ne uočava. A to je da u Srbiji imamo sve više realnih procena o potrebi Srbije za evroatlanstke integracijama. I ovo što oni upozorovaju Crnu Goru u suštini je više upućeno Srbiji“, ocjenjuje Grahovac.

 

Druga strana medalje

 

U Crnoj Gori podrška NATO nije baš jednoglasna.

 

Najpre, i sama Crna Gora je bila meta napada NATO pre 16 godina, kao član zajedničke države sa Srbijom.

 

Pored toga, iako ne održava posebno bliske veze sa Moskvom, Rusija je značajna u ekonomiji Crne Gore, koja je od razdvajanja od Srbije 2006. godine zabeležila snažan porast priliva ruskog novca, kupaca nekretnina i turista.

 

Među protivnicima u opoziciji neki su tražil da se održi referendum o pristupanju NATO, ali je premijer Milo Đukanović to odbio.

Predsednik opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić ocenio je poziv Crnoj  Gori da pristupi NATO pogrešnom i to obrazložio time da se većina građana tome protivi.  On je ponovio da bi gradjani Crne Gore o ulasku zemlje u NATO trebalo da se izjasne na referendumu koji bi bio organizovan u istom momentu kad i novi parlamentarni izbori predvidjeni za 2016. godinu.

 

Diplomate NATO, kako prenosi Bi-Bi-SI, ukazuju na istraživanja javnog mnjenja koja daju blagu prednost podršci pristupanju NATO, a agencija Frans pres prenosi da je prema isrtaživanju sprovedenom početkom okobra na uzorku od hiljadu građana Crne Gore 50,2% za pristupanje, a 49,8% protiv.


Ulaganje u vojsku

 

Kako su preneli crnogorski mediji, članice NATO čine polovinu od 10 država sa najvećim godišnjim ulaganjima u vojni budžet. Na prvom mestu je SAD sa preko 600 milijardi dolara, dok je Kina druga na svetu sa između 129 i 200 milijardi, a Rusija treća sa između 64 i 96 milijardi. Među prvih 10 su i Francuska, Nemačka, Italija i Turska.

 

Ovo ne znači da članice NATO troše veliki deo bruto domaćeg proizvoda na odbranu. Kako je pokazao izveštaj ove organizacije za 2014. godinu, samo pet članica ispunjava cilj Alijanse da se za odbranu potroši 25 BDP. To su SAD, Velika Britanija, Grčka i Estonija, a priključuje im se i Poljska u 2015, preneo je Vol strit žurnal.

 

Podaci Svetske banke nešto su drugaćiji, pa su pored navedenih zemalja SAD (3,5%), Velika Britanija (2,1%), Grčka (2,2%) i Estonija (2%), i Poljske sa 1,9% i očekivanim povećanjem u 2015, tu i Francuska sa 2,2%, Litvanija sa 2,7% i Turska 2,2%.

 

Prema ovim podacima, Crna Gora izdvaja 1,7%, a Srbija 2,2%.

 

Generalni sekretar NATO je pozvao članice da povećaju izdvajanja i ocenio da ima više izazova i da se „ne može neograničeno više raditi uz manje” novca.

 

Prema pisanju Vol strit žurnala, vojna izdvajanja SAD čine oko 75% ukupnih vojnih izdvanjaja članica NATO.

 

Neke zemlje poput Nemačke, koja troši 1,2% BDP na odbranu iznele su istav da je isuviše trošiti 2% na odbranu i da je značajnije da se novac troši pametno na stvari poput istraživanja oružja, i da se udruže snage s drugim zemljama.

 

Prema podacima Svetske banke, SAD na odbranu izdvajaju 3,5%, Rusija 4,5%

 

Izvor: Beta, AFP, Hina i S.V.

Foto: Beta-AP

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partneri


19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA