Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Ubrzati razvoj elektronske uprave    

Objavljeno : 11.12.2010. | Ažurirano : 15.01.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Jasna Matić, Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo

U planu je zakon koji će obavezati državnu upravu da usluge pruža preko interneta. Sigurno je da će iduće godine liberalizacija tržišta elektronskih komunikacija kod nas biti ne samo u zakonima i na papiru nego i u stvarnom životu. U Srbiji bi u 2011. trebalo da bude moguće plaćanje preko Pej pala (Pay Pal).

 

 

Razgovarala: Smiljana Vukojičić Obradović

 

Da li zaista postoji liberalizacija telekomunikacionog tržišta u Srbiji s obzirom na to da je veliki deo infrastrukture u vlasništvu Telekoma, a i u kablovskoj televiziji građani ne mogu da biraju između svih operatera ?

 

Tržište elektronskih komunikacija kod nas je u velikoj meri liberalizovano, ali stepen liberalizacije nije isti u svim segmentima. Mobilna telefonija je potpuno liberalizovana, fiksna telefonija je u procesu liberalizacije. Sada imamo operatora Orion telekom koji nudi bežičnu fiksnu uslugu, a očekujemo da će Telenor, koji je dobio licencu, početi u narednih nekoliko meseci da nudi usluge fiksne telefonije. Što se tiče kablovske televizije, konkurencija je na relativno nižem nivou i vi ste u pravu kada kažete da ne možete birati između svih kablovskih operatora, ali većina građana može birati između IPTV-a i nekog kablovskog operatora. Budući da je sada došlo do liberalizacije tržišta fiksne telefonije, operateri će nuditi IPTV kroz svoje pakete i sigurno je da će iduće godine ta liberalizacija tržišta elektronskih komunikacija kod nas biti ne samo u zakonima i na papiru nego i u stvarnom životu.

 

Koliko nedostatak infrastrukture utiče na liberalizaciju tržišta interneta?

 

Doneli smo potrebne zakone i pravilnike sa Ratelom pre dve godine, kada je omogućeno međunarodno povezivanje postojećih mreža elektronskih komunikacija. To je dovelo do pada cena i povećanja protoka na tržištu velikoprodaje interneta, a dalja liberalizacija zavisiće od toga koliko će se graditi infrastrukture i od efikasnog korišćenja postojeće infrastrukture. Već sada imamo nekoliko investicionih projekata, pre svega u polaganju optičkih kablova i sigurno je da će vrlo uskoro i tu početi da funkcionise jedan efikasan tržišni mehanizam koji treba da dovede do pada cena.

 

Kada će građani moći da koriste elektronski potpis u široj paleti usluga?

 

Za sada četiri organizacije izdaju sertifikovane elektronske potpise - Pošte Srbije, MUP besplatno za sve građane koji imaju čip na ličnoj karti, Privredna komora Srbije pre svega za preduzeća, a od nedavno imamo elektronski potpis na mobilnom telefonu. Budući da naši građani imaju u proseku preko jednog mobilnog telefona očekujemo da će to dovesti do velikog pomaka u korišćenju elektronskog potpisa. Taj proces u početku  mora biti spor. Nikome se ne isplati da u velikim količinama distribuira elektronski potpis ako nema usluga. Sa druge strane, nikome se ne isplati da investira u razvoj usluga ako nema ko da ih koristi. Naš plan je da jednim zakonskim aktom obavežemo sve organe uprave da najveći deo informacija i usluga postave na internet, od same informacije, preko formulara koji su neophodni za dobijanje različitih potvrda koje administracija pruža, a u idealnom slučaju da cela transakcija može da se obavi preko interneta uz pomoć elektronskog potpisa. Tako nešto ne može biti obavljeno za godinu dana, i za sada nije završeno ni u EU.

 

Kad će biti usvojen taj zakon?

 

Naš plan je da u idućoj godini radimo na tom zakonu i da pokušamo polovinom godine da ga završimo.

 

Kada će građani Srbije moći da plaćaju preko interneta preko Pej pala (PayPal)?

 

Nažalost, sa Paj palom kao mehanizmom plaćanja preko interneta nemamo mnogo sreće. Mi smo sa njima u stalnoj komunikaciji i Pej pal stalno tvrdi da će doći na naše tržište, ali se to nikako ne dešava. U razgovorima koje smo imali sa makedonskim kolegama vidimo da je i njihova situacija ista, da su u stalnom kontaktu sa Pej palom ali nikako ne dolaze na red. Sada imamo relativno čvrsta obećanja da će sledeće godine Srbija biti uvrštena među zemlje gde Pej pal funkcioniše, ali to ne zaviši od nas nego od same firme i njihove poslovne politike.

 

Da li iznose neke razloge zašto ne dolaze, potencijalne probleme u radu?

 

Dosta je teško da se njihova kompanija opredeli za to da investira u osvajanje novog tržišta i lokalizaciju usluge za relativno malo tržište sa relativno malo kupovne moći.

 

Šta će to konkretno doneti našim građanima?

 

Pej pal sa sobom donosi dve stvari. Jedna je način za plaćanje robe i usluga iz inostranstva na način koji je svuda u svetu prepoznat kao siguran i bezbedan. A druga svar, koja je za nas još bitnija i koja dolazi u drugom koraku prisustva Pej pala je mogućnost da naše firme prodaju robu i usluge na globalnom tržištu.  Da bi taj mehanizam bio efikasan potrebno je da postoji efikasan sistem uvoza i izvoza robe uz male troškove carinjejna, špedicije i transporta. To na žalost kod nas nije slučaj tako da je Pej pal samo jedan od elemenata koji treba da dovede do unapređenja elektronske trgovine. Ministarstvo za telekomunikacije je osnovalo radnu grupu za identifikaciju svih tih prepreka, pozvali smo i dobili članove iz svih relevantnih institucija - ministarstava finansija, trgovine i ekonomije i Narodne Banke Srbije, kako bismo u jednom trajnom procesu pokušali da unapredimo elektronsku trgovinu.

 

Da li će Vlada i dalje moći da utiče na odlaganje poskupljenja nakon prodaje Telekoma?

 

To što Telekom sada traži saglasnost na cene u fiksnoj telefoniji posledica je činjenice da je proglašen za operatora sa velikom tržišnom snagom, a ne činjenice da je država bila većinski vlasnik Telekoma. Ta situacija se u nekom kraćem roku neće promeniti – Telekom će još neko vreme sigurno biti operater sa velikom tržisnsom snagom što znači da će Ratel u određenom stepenu kontrolisati njegove cene.

 

Dešavalo se ipak da Vlada Srbije preporukama odloži poskupljenje koje je Ratel odobrio.

 

Teško da će to i dalje biti slučaj. To je i do sada bilo pitanje poslovne politike Telekoma, a ne bilo kakvih propisa.

 

Da li je Ministarstvo za telekomunikacije odgovorilo na pitanja iz Upitnika Evropske komisije

Ministarstvo za telekomunikacije je završilo svoj deo Upitnika.

 

U kojim segmentima telekomunikacionog tržišta Srbija nije usklađena sa standardima Evropske unije?

 

Mi smo se novim Zakonom o elektronskim komunikacijama i Zakonom o elektronskom dokumentu u potpunosti uskladili sa postojećim okvirom EU. Ostalo nam je nešto malo da uradimo na nivou podzakonskih akata u oblasti elektronskih komunikacija. U oblasti poštanskih usluga planiramo novi zakon kojim ćemo se uskladiti sa postojećim okvirom EU i to će za naše ministarstvo biti najveći posao.

 

Koje su izmene potrebne?

 

U domenu poštanskih usluga potrebne su izmene slične onim na ostalim tržištima regulisanih usluga. To podrazumeva dalju liberalizaciju procesa, korporatizaciju javnog poštanskog operatora PTT Srbija i promene koje to donosi sa sobom - tržišni način poslovanja, prepuštanje delova tržišta tržisnoj utakmici i smanjivanje dela usluga koje su rezervisane za javnog poštanskog operatera.

 

Srbija zaostaje za standardima EU u domenu elektronske uprave, informacionog društva, kako će to nadoknaditi?


Kako Srbija sve brže prilazi EU, sada sve brže posle najnovijih događaja u tom pravcu, tako nam se otvaraju i novi fondovi i mehanizmi. U slučaju našeg ministarstva i oblasti informacionog društva mi smo prošle godine dobili novi mehanizam finansiranja ICT PSP, znači informacione i komunikacione tehnologije i mehanizam za razvoj politika u toj oblasti, razvoj inovacija i uvođenje inovativnih servisa. Sigurno je da će nam to pomoći da budemo brži nego pre. Kod nas je pored zaostatka veliki problem jer je naša vlada na prvi znak krize obustavila ulaganja u informacione tehnologije, ali na sreću to je kratko trajalo i sada se te investicije ponovo vraćaju na nivo koji je neophodan da bi smo dostigli zemlje EU.

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA