Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Liberalizacija bez negativnih posledica    

Objavljeno : 02.01.2014. | Ažurirano : 03.01.2014. Štampa El. pošta bookmark
 

U ministarstvima poljoprivrede i trgovine ocenjuju da liberalizacija trgovine poljoprivrednim proizvodima sa EU neće negativno uticati na srpski agrar, dok u Ministarstvu finansija očekuju da bi budžet mogao da bude uskraćen za 15 miliona evra carinskih prihoda. Pozitivne procene su zasnovane na dosadašnjim trendovima i strukturi trgovine, kao i na mogućnostima zaštite koje Srbija ima. U Privrednoj komori Srbije se slažu sa ovakvom ocenom, uz napomenu da će carinama i dalje biti zaštićeno oko 400 proizvoda.

 

U resornim ministarstvima ukazuju da u dosadašnjem toku liberalizacije nije uočeno prekomerno povećanje uvoza, da u uvozu uglavnom nisu zastupljeni proizvodi na koje se Srbija u velikoj meri oslanja i da je izvoz u ovom sektoru u porastu.

"Ovako visok nivo liberalizacije, koliko god postepeno primenjivan, uticaće i na obim i na strukturu poljoprivredne i prehrambene proizvodnje. Ono što je sigurno, biće više koristi nego gubitaka", ističu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U tom ministarstvu, kao i u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine, navode da će Srbija zadržati zaštitu za osetljive proizvode i da ima mogućnost i da aktivira zaštitnu kaluzulu ako prekomerni uvoz nekog proizvoda ugrozi domaću proizvodnju. Takođe, Srbija godinama beleži suficit u trgovinskoj razmeni sa EU i ne uvozi proizvode tradicionalne za njenu poljoprivredu.

U Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine navode da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju "veoma precizno predviđa sve situacije koje bi mogle da utiču na ugrožavanje domaće proizvodnje od prekomernog uvoza iz EU".

"Naime, u Sporazumu postoji zaštitna klauzula koja predviđa privremeno podizanje carina ukoliko dođe do naglog i prekomernog uvoza bilo kog proizvoda koji bi mogao da ugrozi domaću proizvodnju", rečeno je EurAktivu u Ministarstvu trgovine. Takvi koraci moraju prethodno da budu potkrepljeni podacima i analizama koje obično pripremaju i obrazlažu predstavnici privrede ili njihova udruženja i privredne komore, navode u tom ministarstvu.

U Ministarstvu poljoprivrede su naveli da su dosadašnje analize trgovine poljoprivrednim proizvodima pokazale da nije došlo do prekomernog uvoza ili tržišnih poremećaja u procesu liberalizacije trgovine sa EU.

"Analize su pokazale da sektori nisu ugroženi, da nije došlo do prekomernog uvoza bilo kojeg od osnovnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, niti da je bilo tržisnih poremećaja, izazvanih prekomernim uvozom iz EU", naveli su u tom minisarstvu.

Takođe, analize su pokazale i da je u stalnom porastu izvoz i osnovnih i prerađenih poljoprivrednih proizvoda.

U Ministarstvu trgovine ističu da Srbija, osim svinjskog mesa, uglavnom uvozi iz EU proizvode koji ne spadaju u tradicionalne proizvode Srbije, i da zato ne treba da postoji bojazan da će liberalizacija ugroziti srpsku poljoprivrednu i prehrambenu industriju.

U PKS ističu da će deo proizvoda i dalje biti zaštićen carinama, ali i da uvoz nema veze isključivo sa carinama.

Background

Proces trgovinske liberalizacije je počeo 2009. godine i podrazumeva fazno snižavanje carina na uvoz iz EU kako bi se srpska privreda i poljoprivreda postepeno prilagođavale konkurenciji iz EU. Prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju snižavanje carina se odvija u tranzicionom periodu od 6 godina, tako da se u 2014. godini potpuno ukidaju carine za sve industrijske i većinu poljoprivrednih proizvoda. Za "najosetljivije" poljoprivredne proizvode carine će biti zadržane do ulaska Srbije u EU.

Do ulaska Srbije u EU, zadržavaju se carine rafinisani beli secer, suncokretovo ulje i cigarete. Zaštita ostaje i za određene kategorije goveda, svinja i jagnjadi za klanje, sve vrste mesa, mlečne proizvode, klanične proizvode, krompir, paradajz i drugo sveže i smrznuto povrće, grožđe, jabuke, šljive, višnje, pšenicu i pšenicno brašno, semenski i merkantilni kukuruz, kukuruzno brašno i prekrupu od brašna; suncokret, margarin, kobasice i paštete, konzervisano voće i povrće, sok od paradajza, od grožđa, jabuke, kruške i višnje, sirće, duvan; etil alkohol, voćne rakije i drugo.

Poljoprivredni proizvodi za koje se carina na uvoz iz EU u potpunosti ukida u 2014. godini su ćureće i kozje meso, svinjska masnoća, surutka, jaja, kalemi, sečeno cveće, crni luk, šargarepa, mahunasto povrće, ostalo povrće, dinje i lubenice, kruške, kajsije, trešnje i višnje, breskve, nektarine, šljive, maline, suvo voće, mlevena paprika, pržena kafa, ječam, seme kukuruza, suncokret za setvu i ostali, seme šecgerne repe, hmelj, jestiva mast, ulje od uljane repice, margarin, melasa, konzervisano povrće, voćni sokovi, sirće, mekinje od pšenice, rezanci od sećerne repe, uljane pogače od soje i od suncokreta i hrana za životinje.

Iz EU se najvše uvozi južno voće i to pomorandže, duvan, svinjsko meso, palmino ulje, koncentrati za proizvodnju bezalkoholnih pica, razni aditivi i dodaci ishrani, žvakaće gume i dečija hrana.

U Kancelariji za evropske integracije ističu da je liberalizacija trgovine sa EU Srbiji donela koristi. Dok je 2008. godine pokrivenost uvoza izvozom u razmeni sa EU bila 44.4%, u prvih 10 meseci 2013. godine pokrivenost je dostigla nivo od preko 72%. U kancelariji ističu i da je od početka primene Sporazuma, zaključno sa oktobrom 2013, ukupna korist od preferencijalnog izvoza na tržište EU za srpske privrednike iznosi preko 2,7 milijardi evra. Istovremeno, u od početka 2009. zaključno sa oktobrom 2013, evropski izvoznici su ostvarili ukupnu korist od izvoza na srpsko tržište u iznosu od 1,1 milijarde evra.

 

 

"Analize pokazuju da puna primena SSP-a neće bitno uticati na proizvodnju i plasman domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda", naveo je sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Nenad Budimović, uz napomenu da će ostati carine za 400 zaštićenih proizvoda.

On je rekao da su studije o dosadašnjoj primeni SSP-a pokazale da carine nisu jedini faktor koji utiče na uvoz.

"Studije su rađene i u jednom smeru se govori da je potrošačima dostupna raznolikost kvaliteta i raznovrsnosti, konkurnena, ali činjenica je da se i dalje potrošači opredeljuju za domaću proizvodnju, prvenstveno zbog cene i poverenja", naveo je on.

Padaju prihodi od carina

Budući da je Srbija počela da otvara tržište za proizvode iz EU 2009. godine, njeni efekti na budžetske prihode su već do sada mogli da se uoče.

U Ministarstvu finansija ukazuju da je u tom periodu zabeležen lagani pad carinskih prihoda, kao i povećan uvoz poljoprivrednih proizvoda osim u 2013. Povećanje uvoza nije bilo toliko da bi nadomestilo pad prihoda od carine.

Na osnovu dosadašnjih trendova, uz pretpostavku da će struktura uvoza ostati ista, u Ministarstvu procenjuju da će gubici u budžetu zbog manje naplaćenih carina u 2014. iznositi oko 15 miliona evra. Ističe se, međutim, da svako povećanje uvoza povećava budžetske prihode kroz naplaćeni porez na dodatu vrednost (PDV).  Ukupan predviđeni iznos carinskih prihoda za 2014. iznosi oko 256 miliona evra.

U 2013. zabeležen je blagi porast naplate carine za bazne poljoprivredne proizvode, za koje će se 2014. smanjiti carine, od između 2% i 4%.

U segmentima u kojima je u 2013. dostignuta puna liberalizacija zabeležen je znatan pad carinskih prihoda. To nije toliko izraženo za ribe, za koje se pad procenjuje na 7%.

Međutim, za veći broj poljoprivrednih proizvoda za koje je puna liberalizacija dostignuta te godine, pad se procenjuje na 90%. Tu spadaju između ostalog mlečni proizvodi, kukuruz šećerac, neke masnoće, žvakaće gume, neki slatkiši i kakao, mešavine i testa za proizvodnju pekarskih proizvoda, ekstrakt slada, testenine, neki proizvodi od žitarica, kvasac, praškovi za pecivo, senf, kečap, sladoled, voda, neka alkoholna pića poput žestokih pića.

Puna liberalizacija ne znači da su carine potpuno ukinute. U velikom broju slučajeva, one se više ne naplaćuju, ali često i ostaju, samo snižene u odnosu na raniji nivo.

Više od polovine razmene sa EU

Više od polovine razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije otpada na trgovinu sa Evropskom unijom i u toj razmeni Srbija godinama beleži suficit. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, od 2004. godine u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa EU Srbija ostvaruje suficit koji je u periodu 2009-2012. godine iznosio prosečno 403,1 milion evra godišnje.

Takođe, u 2013. kao poslednjoj godini liberalizacije trgovine za prerađene poljoprivredne proizvode, u prvih devet meseci ostvaren je pozitivan saldo u ukupnoj razmeni poljoprivrednih proizvoda sa EU u vrednosti od 300 miliona evra, kažu u tom ministarstvu.

U Ministarstvu ukazuju na povoljan tretman srpskih poljoprivrednika na evropskom tržištu u proteklih 13 godina, pošto je EU od kraja 2000. omogućila bescarinski pristup za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz Srbije.

"Nijedna država našim privrednicima nije dala bolje uslove za plasman proizvoda od onih koje je dala Evropska unija", kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Međutim, ova statistika bila bi još bolja kada bi se poboljšali uslovi proizvodnje u pojedinim sektorima. Tako u Privrednoj komori Srbije ukazuju da je meso ugroženi proizvod u liberalizaciji, ali ne toliko zbog carina, kojima će ostati zaštićeno, nego zbog uslova proizvodnje.

Statistika to potvrđuje, budući da u prethodnih pet godina izvoz mesa i mesnih proizvoda u EU stagnira i iznosi oko 3,2 miliona evra, dok je uvoz povećan sa 19,5 miliona evra 2009. godine na 38,3 miliona evra 2012. godine. U prvih 10 meseci ove godine u ovom sektoru izvoz je bio 3,15 miliona evra i bio 10 puta manji od uvoza, koji je iznosio 32 miliona evra.

U izvozu u EU dosta su zastupljene žitarice i proizvodi od žitarica, povrće i voće, kao i šećer i proizvodi od šećera.

EU je glavni spoljnotrgovinski partner Srbije, sa udelom oko 60%. U uvozu proizvoda iz EU, poljoprivreda čini 9,2%.

 

Autor: Smiljana Vukojičić Obradović i Maja Poznatov

Foto: Evropska komisija

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA