Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beograd i Priština prihvatili sporazum    

Objavljeno : 19.04.2013. | Ažurirano : 22.04.2013. Štampa El. pošta bookmark
 

Vlade Srbije i Kosova odobrile su 22. aprila sporazum o glavnim principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine koji su premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali 19. aprila u Briselu. Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) podržale su parafiranje sporazuma, kao i funkcioneri Ujedinjenih regiona Srbije (URS) i Liberalno-demokratske partije (LDP). Srbi sa severa Kosova su međutim poručili sa mitinga održanog 22. aprila u severnom delu Kosovske Mitrovice da neće dopustiti sprovođenje sporazuma i zatražili da se građani Srbije na referendumu izjasne o ovom dokumentu. Oglasio se i Sinod Srpske pravoslavne crkve koji navodi da je sporazum faktičko priznavanje kosovske vlasti i povlačenje Srbije iz južne pokrajine, i ocenjuje da je podela teritorije bila bolje rešenje. Prvi potpredsednik Vlade Srbije i predsednik SNS-a Aleksandar Vučić nije isključio mogućnost održavanja referenduma o sporazumu iz Brisela.

 

Opoziciona Demokratska stranka uslovila je podršku sporazumu priznanjem vlasti da se time priznaje nezavisnosti Kosova. Demokratska stranka Srbije (DSS) i vanparlamentarna Srpska radikalna stranka optužuju srpsku vladu za izdaju nacionalnih interesa i najavljuju proteste.

 

Kako je najavljeno, Skupština Srbije će raspravljati o sporazumu u petak 26. aprila. Upitan da li će poslanici glasati o tom dokumentu, predsednik skupštine Nebojša Stefanović je rekao da to zavisi od samog dokumenta, ali da pretpostavlja da će biti u formi izveštaja, te poslanici neće glasati o "ratifikaciji" sporazuma.

 

Sporazum predviđa osnivanje Zajednice/Asocijacije većinski srpskih opština na Kosovu. Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je 19. aprila da je to do sada najpovoljniji tekst za srpsku stranu, dok opozicija optužuje vlast za izdaju nacionalnih interesa Srbije na KIM. Strani zvaničnici pozdravljaju potpisivanje kao istorijski sporazum u popravljanju međusobnih odnosa.

 

Zbog značaja dokumenta, EurActiv. rs prenosi integralni prevod dokumenta na srpski jezik.

 

1. Formiraće se Udruženje/Zajednica većinski srpskih opština na Kosovu. Članstvo će biti otvoreno za sve druge opštine, ako se o tome slože članovi.

 

2. Udruženje/Zajednica biće formirana donošenjem statuta. Njeno rasformiranje može se obaviti isključivo po odluci opština članica. Pravne garancije biće obezbeđene u skladu s važećim zakonom i ustavnim pravom (uključujući pravilo dvotrećinske većine).

 

3. Strukture Udruženja/Zajednice biće uspostavljene na istim temeljima kao i postojeći statut Zajednice kosovskih opština, npr. predsednik, potpredsednik, skupština, veće.

 

4. U skladu s nadležnostima definisanim u Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonom, opštine članice će imati pravo da sarađuju na kolektivnoj primeni svojih ovlašćenja putem Udruženja/Zajednice. Udruženje/Zajednica će u potpunosti nadgledati oblasti privrednog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanizacije i ruralnog uređenja.

 

5. Udruženje/Zajednica će koristiti dodatna ovlašćenja koja joj dodele centralne vlasti.

 

6. Udruženje/Zajednica će imati ulogu predstavnika u odnosima sa centralnim vlastima i u tu svrhu imaće mesto u savetodavnom veću zajednica. U realizaciji ove uloge predviđena je nadzorna funkcija.

 

7. Na Kosovu će postojati jedna policija, pod nazivom Kosovska policija. Sve policijske jedinice na severu Kosova biće integrisane u okvir Kosovske policije. Plate će biti isplaćivane isključivo od strane Kosovske policije.

 

8. Članovima drugih srpskih bezbednosnih struktura biće ponuđeno mesto u odgovarajućim kosovskim strukturama.

 

9. Biće imenovan regionalni komandant policije za četiri većinski srpske opštine na severu (Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin potok i Leposavić). Komandant ovog regiona biće kosovski Srbin predložen od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, sa spiska dostavljenog od strane četiri načelnika opština u ime Zajednice/Udruženja. Sastav Kosovske policije na severu odražavaće etnički sastav stanovništva četiri opštine. (Biće imenovan još jedan regionalni komandant za opštine Južna Mitrovica, Srbica i Vučitrn). Regionalni komandant četiri severne opštine sarađivaće s drugim regionalnim komandantima.

 

10. Pravosudna vlast biće integrisana i delovaće u pravnom okviru Kosova.

 

Apelacioni sud u Prištini će uspostaviti komisiju u kojoj će većinu činiti srpske sudije i koja će biti nadležna za sve većinski srpske opštine.

 

Jedno odeljenje ovog Apelacionog suda, sačinjeno i od administrativnog osoblja i sudija, imaće stalno sedište u severnoj Mitrovici (Okružni sud u Mitrovici). Svaka komisija tog odeljenja sastojaće se većinom od srpskih sudija. Odgovarajuće sudije učestvovaće u radu zavisno od prirode datog slučaja.

 

11. Lokalni izbori biće organizovani u opštinama na severu 2013. godine, uz podršku OEBS-a i u skladu s kosovskim zakonom i međunarodnim standardima.

 

12. Plan primene sa vremenskim okvirom biće napravljen do 26. aprila. Pri primeni ovog sporazuma poštovaće se princip transparentnog finansiranja.

 

13. Pregovaračke strane će intenzivirati razgovore o sektorima energetike i telekomunikacija i okončati ih do 15. juna.

 

14. Dogovoreno je da nijedna strana neće blokirati, niti ohrabrivati druge da blokiraju napredak druge strane na putu ka Evropskoj uniji.

 

15. Dve strane će formirati komitet za primenu, uz podršku Evropske unije.

 

Srbi sa Kosova nezadovoljni

 

Srbi sa severa Kosova naveli su 22. aprila na mitingu u severnoj Mitrovici da neće dopustiti sprovođenje sporazuma koji su Beograd i Priština postigli u Briselu.
Skup je ujedno proglašen Saborom srpskog naroda.

 

"Činom potpisivanja ovog sporazuma, Srbija se odriče ne samo svojih institucija na severu KiM nego i svog prava na svoju južnu pokrajinu. Oni koji su to učinili zaslužuju svaku osudu jer nisu dobili mandat ni od koga da predaju svetu srpsku zemlju i srpski narod, materijalna dobra i duhovne svetinje zarad svojih političkih interesa", navodi se u Deklaraciji usvojenoj na skupu.

 

Dodaje se i da sporazum krši Ustav i ukida institucije Srbije na severu KiM. Miting je održan na Trgu Šumadija u severnom delu Kosovske Mitrovice, a organizatori navode da je bilo oko 20.000 građana.

 

U deklaraciji se navodi da se "Sporazumom krši Ustav Republike Srbije i ukidaju njene institucije na severu Kosova i Metohije i ističe da narod koji živi u tom delu zemlje neće dopustiti njegovo sprovođenje, jer bi time potpao pod vlast lažne države Kosovo".

 

U Deklaraciji je ocenjeno da se čitav pregovarački proces sa parafiranjem i potvrđivanjem Sporazuma "odvijao mimo volje srpskog naroda sa KiM i zato ga Sabor smatra nelegalnim i nevažećim" i dodaje da će građani, "kao nosioci suvereniteta, prema članu 2. Ustava, poštovati i primenjivati Ustav Republike Srbije".

 

Na skupu je aklamacijom i uz povike "svi, svi" prihvaćen zaključak da je "došlo vreme za osnivanje Skupštine Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije".

 

"Skupština AP KiM imaće privremeni karakter zbog okolnosti u kojima se osniva. Skupštinu će u početku činiti odbornici - delegati skupština opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Njoj će moći da pristupe delegati svih skupština opština u Pokrajini, kao i SO nacionalnih zajednica", navodi se u Deklaraciji.

 

U osmoj tački Deklaracije se navodi da je "Sabor čvrstog uverenja da građani Srbije treba još jednom, kao i kada je usvajan Ustav Srbije, da na referendumu potvrde svoju volju da KiM treba da ostane u sastavu Srbije" i dodaje da se briselski sporazum ne sme primenjivati pre nego što ga oceni Ustavni sud i bude proveren na referendumu.


Dačić: Najpovoljniji tekst

 

Premijer Srbije Ivica Dačic izjavio je 19. aprila da je u Briselu parafirana finalna verzija sporazuma koji je Prištini i Beogradu ponudila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

 

"To je do sada najpovoljniji tekst za srpsku stranu", rekao je Dačić nakon završetka desete rudne dijaloga i dodao da će srpsko rukovodstvo u ponedeljak pisano obavestiti Brisel da li prihvata sporazum ili ne.

 

Prema njegovim rečima, u narednim danima i Priština će se konačno izjasniti o tom dokumentu, koji sadrži 15 tačaka.

 

Dačić je naveo da je tačka devet sporazuma koja se odnosi na pitanje policije i izbora regionalnog komandanta ostala ista, a da je u parafiranom sporazumu precizirana tačka 14 u kojoj se sada navodi da Srbija ne sme da blokira Kosovo u evrointegracijama.

 

Ranije je u tački 14 traženo da Srbija ne blokira Kosovo u zahtevima za članstvo u međunarodnim organizacijama - kao što je UN, objasnio je premijer Srbije.

 

On je rekao da će zajednica srpskih opština imati velika ovalšćenja kada je reč o regionalnom komandiru policije - ona će ga predlagati, imaće i pravosuđe, kao i okružni sud u severnoj Mitrovici.

 

"Zajednica će imati sedište u Mitrovici, imaće svoju imovinu,račun, imaće svoju skupštinu, predsednika, potpredsednika i veće kao neku vrstu vlade, a imaće puni nadzor kada je reč o obrazovanju, kulturi, prostornom planiranju i tako dalje", rekao je Dačić.

 

Dačić je zahvalio visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, jer je pokazala razumevanje za opravdane i arugmentovane zahteve srpske strane.

 

On je rekao da pri končanom odlučivanju državni organi moraju temeljito da ocene šta je dobro, a šta loše.

 

"Naravano, nije lako donositi ovako teške odluke. Ove odluke nisu važne samo za sadašnjost već i za budućnost", kazao je premijer Srbije.

 

Dačić je zahvalio potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću i svim članovima srpske delegacije na konstruktivnom stavu i dodao da je siguran da će posle sednice Glavnog odbora SNS-a i rukovodstva drugih stranka koje čine vladajuću koaliciju, Vlada Srbije imati jedinstven stav o sporazumu.

 

"Oko ovoga se ne smemo deliti. Ili ćemo svi prihvatiti ili ćemo svi zajedno eventualno odbiti", kazao je Dačić.

 

Dačić je kazao da je parafirani sporazum konačni tekst koji ide na odlučivanje drzavnom vođstvu Srbije i da više rasprava o tom tekstu neće biti u Briselu.

 

Tači: Sporazum jamči priznanje Kosova

 

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da sporazum Beograda i Prištine, parafiran u Briselu, jamči "priznanje Kosova, njegovog međunarodnog subjektiviteta, suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

 

Tači je naglasio da je to "istorijski sporazum" koji "utire put daljoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. On je ocenio da se time pruža "ruka pomirenja između Srba i Albanaca koji su u prošlosti imali teške sukobe i trenutke".

 

Upitan da prokomentariše izjavu premijera Srbije Ivice Dačića da su svi srpski uslovi prihvaćeni, Tači je kazao da su Srbi i u prošlosti govorili o svojim pobedama, ali da će praksa pokazati kako stvari tačno stoje.

 

Kosovska vojska neće na Sever

 

Srpska delegacija dobila je garancije u Briselu da Kosovske bezbednosne snage neće moći da dolaze na sever Kosova, osim u slučaju prirodnih katastrofa kada će im biti potrebna saglasnost NATO i lokalne srpske zajednice, saznaje agencija Beta.

 

Izvor blizak srpskoj delegaciji u Briselu naveo je da je to garantovano na sastanku u sedištu NATO koji je potvrdio da je spreman da pomogne primenu sporazuma.

 

Barozo: Istorijski sporazum važan i za region i celu EU

 

Predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo pozdravio je sporazum koji su postigli predstavnici Srbije i Kosova na pregovorima u Briselu i naglasio da se radi o istorijskom dogovoru dve strane.

 

"Pozdravljam napredak koji su učinili Srbija i Kosovo u dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije. Ovo je istorijski sporazum, koji sada mora biti brzo i sproveden. Čestitam liderima obeju strana na njihovoj posvećenosti, hrabrosti i viziji", navodi se u saopštenju Baroza.

 

On je takođe čestitao šefici spoljne politike EU Ketrin Ešton, koja je posredovala u dijalogu.

 

"Uveren sam da će sporazum koji su postigle dve strane prokrčiti put (Evropskom) Savetu da donese odluke o sledećim koracima na evropskom putu Srbije i Kosova. Narod u Srbiji i na Kosovu želi da ide napred i da evropsku perspektivu pretvori u stvarnost", poručio je Barozo.

 

Stavovi

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) ocenio je 22. aprila da je briselski sporazum o Kosovu "predaja sopstvene vekovne i najvažnije teritorije" i posredno i prećutno, ali ipak faktičko priznavanje kosovske vlasti i povlačenje Srbije iz južne pokrajine. Sinod u saopštenju koje je potpisao patrijarh Irinej navodi da je u Briselu parafiran tekst sporazuma "o principima normalizacije odnosa" između "Beograda" i "Prištine" što je svakako eufemizam umesto "Srbije i Kosova".

 

"Posle plaćanja ovako visoke cene za famozni 'datum o početku pregovora', i to pregovora sa nepoznatim brojem novih uslova i sa neizvesnim ishodom, cena za sam eventualni ulazak u EU biće i formalno priznavanje 'nezavisnog Kosova' od strane Srbije i njena obaveza da ne ometa dobijanje stolice 'Kosova' u Ujedinjenim nacijama.


"Nama se čini da bi, u odnosu na ovakav sporazum, i podela teritorije bila bolje, pravednije i održivije rešenje. Takođe se pitamo šta je naša visoka državna delegacija tražila u Moskvi pre nekoliko dana ako je već bila spremna da prihvati 'maksimum mogućeg', koji je ipak manji od 'minimuma poželjnog' sa stanovišta elementarnog državnog i nacionalnog interesa Srbije", navodi se u saopštenju Sinoda.

Izvor: EurActiv.rs

Foto: Sxc.hu

 

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA