Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Proces ratifikacije SSP-a    

Objavljeno : 22.10.2010. | Ažurirano : 01.09.2013. Štampa El. pošta bookmark
 

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Srbije i Evropske unije (EU) ratifikovalo je svih 27 zemalja članica Evropske unije zaključno sa Litvanijom koja je to učinila 18. juna 2013. SSP je stupio na snagu 1. septembra 2013. pošto ga je prethodno potvrdio i Savet ministara EU. Proces ratifikacije u EU je trajao tri godine a povremeno je dolazilo do zastoja zbog nedovoljne saradnje s Haškim tribunalom i spornih pitanja u odnosima sa pojedinim članicama, poput Litvanije.

 

Autor: Mirjana Pantić

Rezime

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja prvi ugovorni odnos između EU i zemlje Zapadnog Balkana koja želi da postane članica te organizacije. On predstavlja ulazak u tranzicioni period u okviru kojeg država prilagođava svoje zakonodavstvo propisima EU. SSP-om se otvara zona slobodne trgovine između države potpisnice sporazuma i EU.

 

Stupanje na snagu sporazuma predviđeno je, međutim, tek kada ga ratifikuju sve države članice EU, zemlja potpisnica i Evropski parlament. Taj proces u slučaju Srbije je trajao tri godine. Prva država koja je ratifikovala SSP bila je Španija, koja je to učinila u junu 2010, a poslednja Litvanija u junu 2013.

 

SSP ne stupa automatski na snagu pošto ga ratifikuju sve članice EU već prvog dana drugog meseca nakon što ga potvrdi Savet ministara EU.

 

Da bi se "skratilo" vreme između potpisivanja i stupanja na snagu SSP-a, između države i EU se uporedo sa SSP-om potpisuje takozvani Prelazni sporazum, koji stupa na snagu odmah i koji predstavlja trgovinski deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

 

Pregled

Pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Evropske unije zvanično su počeli 7. novembra 2005. godine, kada je održana prva runda pregovora. Od samog početka, Srbiju je pratio problem nedovoljne saradnje s Tribunalom u Hagu. Zato je već u proleće 2006. usledila suspenzija pregovora, koja je trajala više od godinu dana. Posle odmrzavanja, sporazum je parafiran u jesen 2007, a potpisan u aprilu 2008.

 

Skupština Srbije je ratifikovala Sporazum 9. septembra 2008. godine, dok je proces ratifikacije u zemljama članicama EU počeo kasnije zbog nedovoljne saradnje Srbije s Haškim tribunalom. Srbija je, takođe, odlučila da počne da primenjuje Prelazni trgovinski sporazum 1. januara 2009. godine, dok je EU to učinila 8. decembra 2009. godine.

 

Ratifikacija SSP u EU je odobrena 14. juna 2010. godine i trajala je tri godine. Prva zemlja koja ga je ratifikovala bila je Španija koja je to učinila 23. juna 2010. godine. Litvanija je poslednja članica koja je ratifikovala taj sporazum, 18. juna 2013. godine.

 

Nedovoljna saradnja sa Haškim tribunalom odražavala se i na proces ratifikacije, kao i bilateralni problemi u odnosima sa pojedinima članicama. Holandija je tek u junu 2011. godine pokrenula proceduru ratifikacije SSP, pošto su vlasti u Beogradu u maju uhapsile i izručile Haškom tribunalu bivšeg ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

 

Takođe, na proces ratifikacije u Litvaniji uticali su problemi u vezi s litvanskim investicijama u Srbiji i rivalstvo prilikom izbora predsedavajućeg Generalne skupštine UN.

 

SSP stupa na snagu prvog dana drugog meseca pošto ga, po završetku ratifikacije u zemljama članicama, potvrdi Savet EU, što je Savet učinio 22. jula 2013.

 

EU 24. jula 2013. godine obavestila Srbiju da je okončan postupak ratifikacije.

 

Uprkos velikom zastoju u procesu integracije Srbije u EU, državni vrh u Beogradu je ranijih godina iznosio veoma optimistična predviđanja o pristupanju Srbije EU, možda već 2015. ili 2016. Takav cilj, međutim, više niko ne pominje, što zbog zahtevnog proces pridruživanja, opterećenog političkim pitanjima poput odnosa sa Kosovom, to zbog zamora i ekonomske krize u EU.

 

Vlasti su očekivale da Srbija 2011. godine dobije status kandidata za članstvo u EU i, u najboljem slučaju, datum otvaranja pregovora o članstvu, ali su te nade razvejane, pošto je pred Srbiju postavljen zahtev da pronađe rešenja za sporna pitanja u odnosima sa Prištinom. Srbija je dobila tek u martu 2012. prošle godine, a formalni početak pregovora je još neizvestan.

 

Šefovi država ili vlada EU odlučili su 28. juna 2013. u Briselu da se pokrenu pregovori o članstvu u EU sa Srbijom i da se prva međuvladina konferencija održi najkasnije u januaru 2014. godine, čime će formalno početi pregovori. U međuvremenu, Evropska komisija će početi pregled analitičkog stanja, odnosno usklađenosti zakonodavstva Srbije sa pravnom tekovinom EU.

 

Iz iskustva Hrvatske može se videti da pristupanje traje duže. Hrvatska je potpisala SSP 2001. godine, a sporazum je stupio na snagu 2005. Tada je Hrvatska i započela pregovore o pristupanju, koji se okončavaju na kraju juna 2011. Hrvatska će ući u EU 1. jula 2013. Sa druge strane, Srbija samo u potpisivanju SSP-a kasni za Hrvatskom sedam godina.

 

Proces integracije zemalja centralne i istočne Evrope, koje su sa neuporedivo manjim balastom krenule ka EU, trajao je bar 10 godina od momenta potpisivanja sporazuma o pridruživanju. Sporazum o pridruživanju EU, takozvani "Evropski sporazum", Bugarska je, na primer, potpisala 1993. godine. Taj sporazum je stupio na snagu 1995, a Bugarska je postala članica EU 2007. godine, odnosno 14 godina posle potpisivanja sporazuma i 12 godina nakon apliciranja za članstvo. Mađarska i Poljska su evropske sporazume potpisale 1991. godine, a proces ratifikacije je završen četiri godine kasnije. Dve zemlje su postale članice EU 2004. godine.

 

 

Važni datumi

7. novembar 2005: Počeli pregovori o SSP-u između Srbije i Evropske komisije;

3. maj 2006: Suspendovani pregovori o SSP-u;

13. juna 2007: Odmrznuti pregovori o SSP-u;

7. novembar 2007: Parafiran SSP i Prelazni trgovinski sporazum;

29. april 2008: Potpisan SSP između Srbije i EU;

9. septembar 2008: Skupština Srbije ratifikovala je SSP;

23. jun 2010: Španski parlament ratifikovao SSP;

2. jul 2010: Malta ratifikovala SSP;

16. jul 2010: Bugarska ratifikovala SSP;

4. avgust 2010: Italija ratifikovala SSP;

9. avgust: Estonija ratifikovala SSP;

8. septembar 2010: Slovački parlament ratifikovao SSP;

20. oktobar 2010: Parlament Slovenije ratifikovao SSP;

21. oktobar 2010: Luksemburški parlament ratifikovao SSP;

8. novembar 2010: Mađarski parlament ratifikovao SSP;

18. novembar 2010: Parlament Austrije ratifikovao SSP;

26. novembar 2010: Kipar ratifikovao SSP;

19. januar 2011: Evropski parlament ratifikovao SSP;

26. januar 2011: Grčka ratifikovala SSP;

28. januar 2011: Češka je ratifikovala SSP;

10. februar 2011: Nemačka ratifikovala SSP;

3. mart 2011: Britanski parlament ratifikovao SSP;

4. mart 2011: Portugalija ratifikovala SSP

4. mart 2011: Danska ratifikovala SSP

15. april 2011: Švedska ratifikovala SSP

30. maj 2011: Letonija dostavila notu o ratifikaciji SSP

29. septembr 2011: Irska ratifikovala SSP

6. oktobr 2011: Poljska ratifikovala SSP

21. oktobr 2011: Finska dostavila notu o ratifikaciji SSP

24. novembr 2011: Francuska ratifikovala SSP

27. februar 2012: Holandija dostavila notu o ratifikaciji

20. mart 2012: Belgija dostavila notu o ratifikaciji

4. april 2012: Rumunski parlament ratifikovao SSP

18. jun 2013: Litvanski parlament ratifikovao SSP

22. jul 2013: Savet EU potvrdio SSP

24. jul 2013: EU obavestila Srbiju da je okončan postupak ratifikacije

1. septembar 2013: SSP stupio na snagu

 

 

Stavovi

Evropski komesar za proširenje Štefan File je rekao da je stupanjem na snagu SSP Srbiija korak bliže članstvu u EU i da će taj sporazum koristiti poslovanju i građanima.

 

Austrija je deseta zemlja po redu koja je ratifikovala SSP. Donji dom austrijskog parlamenta, Nacionalno veće, jednoglasno je ratifikovao SSP između Srbije i EU 18. novembra.

 

Bivša šefica diplomatije i poslanik Austrijske narodne partije (OeVP) Ursula Plasnik pozdravila je ratifikaciju sporazuma sa Srbijom, navodeći da Austrija na taj način podržava "pozitivnu reformsku dinamiku u Srbiji", između ostalog, u oblasti trgovinskih olakšica, regionalne saradnje, borbe protiv kriminala i vladavine prava.

 

"Sve su to osetne prednosti, ne samo za Srpkinje i Srbe, već i za austrijsku privredu koja je u Srbiji i dalje broj jedan", rekla je Plasnikova.

 

Ona je podsetila da se od Srbije "nesumnjivo" i dalje traži puna saradnja sa Haškim tribunalom, uključujući i hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali je upozorila i da sveobuhvatna politika približavanja Srbije Uniji ne sme biti svedena samo na pitanje izručenja haških begunaca.

 

Samo deset dana pre Austrije, SSP sa Srbijom je ratifikovala i Mađarska.Ta zemlja je već poslala Savetu EU instrument ratifikacije. U mađarskom parlamentu je tokom glasanja o ratifikaciji SSP 315 poslanika bilo za, 43 je bilo uzdržano, dok je dvoje glasalo protiv.

 

Slovenija je sedma zemlja članica EU koja je ratifikovala SSP sa Srbijom. Sporazum je u slovenačkom parlamentu ratifikovan jednoglasno 20. oktobra. Ratifikacija se poklopila sa posetom ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića Ljubljani, koji je čin ratifikacije ocenio kao veoma važan za odnos dve zemlje.

 

Slovenija, prema rečima Jeremića, pruža snažnu podršku Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Ministar smatra da je to veoma važno za Srbiju kojoj je članstvo u Uniji "strateški cilj".

 

Posle Slovenije i luksemburški parlament je ratifikovao SSP. Luksemburški parlament je to uradio uoči sednice Saveta ministara EU koja će biti odžana 25. oktobra u Luksemburgu.

 

Prva država članica EU koja je ratifikovala SSP između Srbije i Unije bila je Španija. Ta država se zalaže za ubrzanu integraciju Srbije u Evropsku uniju, a istovremeno protivi kosovskoj nezavisnosti. Španija slovi za jednog od najvećih evropskih prijatelja Srbije, pa otud i ne iznenađuje što je baš ona rešila da prva krene sa ratifikacijom Sporazuma o pridruživanju.

 

Proces ratifikacije sporazuma u španskom parlamentu poklopio se s periodom predsedavanja Španije EU. Španski ministar spoljnih poslova Migel Anhel Moratinos preneo je delegaciji srpskog parlamenta, koja je u junu boravila u Španiji, da je ta zemlja prijatelj Srbiji na njenom putu koji "nepovratno ide ka EU".

 

Dve sedmice nakon što je Španija "povukla nogu" ratifikaciji SSP-a u državama članicama, Malta je ušla u isti proces i potvrdila sporazum sa Srbijom. Ministar spoljnih poslova Malte Tonio Borg početkom jula je boravio u Srbiji gde je ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću uručio kopiju instrumenta ratifikacije.

 

"Ratifikacija SSP-a je još jedan dokaz posvećenosti Malte da u potpunosti podrži evropsku integraciju Srbije", izjavio je tom prilikom Borg. Iako mala zemlja, Malta je članica EU i tehnički je podjednako važno da ona ratifikuje sporazum kao i veće i uticajnije članice Unije, poput Nemačke i Velike Britanije. Takođe, na Malti živi 4.000 Srba, što čini 1% ukupnog stanovništva te zemlje.

 

Posle Malte, Bugarska je ušla u proces ratifikacije SSP-a između Srbije i EU. Bugarski parlament je sporazum ratifikovao 16. jula.

 

"Ovaj sporazum predstavlja prvi korak Srbije prema članstvu u EU", rekao je na sednici bugarskog parlamenta ministar spoljnih poslova Bugarske Nikolaj Mladenov (Nickolay). Mladenov je istakao da je priključenje Zapadnog Balkana EU veoma važno jer će ono omogućiti i rešavanje nekih regionalnih pitanja.

 

Naredna zemlja koja je ratifikovala SSP bila je Italija, koja je to učinila početkom avgusta. Sporazum je najpre potvrdio Donji dom parlamenta Italije, a zatim ga je prihvatio i Senat.

 

"Ovim glasanjem Italija želi doprineti da Srbija uvidi da treba da gleda u budućnost, to jest punu integraciju svih balkanskih zemalja u EU, a ne u prošlost sukobljavanja koja nije u skladu sa evropskom perspektivom", rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini posle usvajanja dokumenta.

 

"Unapređenje procesa evropske integracije Srbije, jedan je od prioriteta spoljne politike Italije prema zemljama Zapadnog Balkana zbog vodeće uloge koju ta zemlja ima u pogledu stabilnosti regiona", naglasio je Fratini.

 

Estonija je ratifikovala SSP 9. avgusta, što je prošlo bez mnogo pompe u medijima. Mesec dana kasnije i slovački parlament je ratifikovao SSP. Od 140 prisutnih poslanika samo jedan je glasao protiv ratifikacije SSP-a sa Srbijom.

 

U apelu poslanicima parlamenta da glasaju za ratifikaciju SSP-a sa Srbijom, slovački ministar spoljnih poslova Mikulaš Dzurinda istakao je da taj dokument ima veliki politički značaj.

 

"Srbija je poslednja zemlja bivše Jugoslavije koja nema sporazum koji bi pokrivao saradnju sa zemljama EU", kazao je slovački ministar koji je obećao podršku te zemlje ubrzanju procesa evropske integracije Srbije.

 

U narednim sedmicama očekuje se da će se SSP između Srbije i EU naći i pred poslanicima Irske. Uoči procesa ratifikacije sporazuma grupa irskih intelektualaca je, međutim, uputila pismo irskom ministru Majklu Martinu (Michael), tražeći od tamnošnje vlade da ne dozvoli ratifikaciju sporazuma pre hapšenja dvojice haških begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića (EurActiv 26/09/2010).

 

"Mi u Irskoj isuviše dobro znamo kakvu štetu donosi odložena pravda i značaj traženja istine kao osnove za pomirenje u podeljenim društvima. S poštovanjem pozivamo ministra da insistira da pravda ne postane predmet pregovora u EU", navela je u pismu ministru Martinu grupa irskih intelektualaca predvođenih režiserima Nilom Džordanom (Neil Jordan) i Džimom Šeridanom (Jim Sheridan).

 

Linkovi

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA