Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Položaj Roma i dalje težak u Srbiji    

Objavljeno : 09.04.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Obeležavanje Svetskog dana Roma u Srbiji proteklo je 8. aprila u znaku nereda koji su izbili u beogradskom predgrađu Resnik zbog odluke gradskih vlasti da u to naselje presele Rome iz naselja Belvil. U neredima je povređeno 13 policajaca i dva građanina, a privedeno je 20 osumnjičenih za nerede. Iako se u Srbiji čine napori da se položaj i uslovi života Roma poboljšaju, ta zajednica je i dalje marginalizovana i nedovoljno uključena u društvo. Pored toga, pokušaji preseljenja Roma u naselja sa osnovnim uslovima za život nailaze na otpor lokalnog stanovništva, a pripadnici te zajednice često su izloženi diskriminaciji. Prema zvaničnim procenama, u Srbiji živi oko 290.000 Roma.


Centralna manifestacija povodom Svetskog dana Roma održana je 8. aprila u Leskovcu. Dok je taj dan obeležavan različitim skupovima u Srbiji, meštani Resnika su protestovali zbog odluke gradskih vlasti da u njihovo naselje presele Rome iz Belvila, odnosno zbog postavljanja kontejnera u koje bi trebalo da budu smešteni Romi.

 

Tokom protesta su izbili neredi u kojima je povređeno 13 policajaca i dva građanina, a privredeno 20 osumnjičenih osoba. Glavni policijski inspektor beogradske policije Luka Dejović je rekao 8. aprila televiziji B92 da će protiv 18 privedenih biti podnete krivične prijave i da će im biti određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, a da će protiv dve uhapšene osobe biti podnete prekršajne prijave.

 

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas osudio je nerede u Resniku, ocenivši da je reč o rasno motivisanim neredima. Naglasio je da je to je ozbiljan problem o kojem se mora glasno i jasno govoriti. "Podsećam sve Beograđane da se zbog rasne netrpeljivosti Beograd u prošlosti dva puta stideo, da smo imali dane žalosti i dizali spomenike kada su na ulicama našeg grada stradala romska deca samo zato sto su druge boje kože", rekao je Đilas.

 

Ranije tokom dana, na manifestaciji u Skupštini Srbije povodom Svetskog dana Roma, državni zvaničnici ocenili su da je učinjeno dosta na unapređenju života romske zajednice, ali da ipak predstoji veliki posao, poput registrovanja pravno nevidljivih Roma i zatvaranja nehigijenskih naselja.

 

Oni su se složili da je i pored napretka, položaj Roma ipak najteži i najlošiji u odnosu na sve druge manjinske zajednice u Srbiji. Nacionalni koordinator Dekade Roma Božidar Đelić je rekao da će Srbija imati dodatnu obavezu da Romima posveti posebnu pažnju jer će oni uskoro postati najbrojnija nacionalna manjina. Na skupu su iznete procene da u Srbiji živi oko 290.000 Roma.

 

Izazov predstavljaju i sredstva, a kako je rekao Đelić, Srbija je iz pretpristupnih fondova EU za 2012/13 godinu obezbedila 15 miliona evra za romska pitanja. Takođe, Grad Beograd je od Evropske investicione banke zatržio 67 miliona evra za izgradnju 200 socijalnih stanova, namenjenih pre svega, Romima.

 

Prema podacima iznetim na skupu, broj romske dece u predškolskim ustanovama udvostručen, upis prvaka je porastao sa 66 na 92% a njihov ostanak u školi značajno je povećan.

Background

Na Prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine, doneta je odluka da se 8. april obeležava kao Svetski dan Roma. Tada je za romsku himnu proglašena pesma "Đelem-đelem", a ustanovljena je i zastava sa točkom kao centralnim simbolom. Svetski dan Roma obeležava se s ciljem da se ukaže na probleme Roma i da se podstaknu vlasti država u kojima žive da rade na unapređnju njihovog položaja.Prema zvaničnom popisu iz 2002. godine u Srbiji živi oko 108.000 Roma. Prema nezvaničnim procenama, u Srbiji živi oko 450.000 Roma.

 

Više od polovine Roma u Srbiji živi u neformalnim naseljima, kojih prema procenama ima oko 600, a više od 100 na teritoriji Beograda.

 

 

"Sada se 99% romske dece rađa u bolnicama, smrtnost je prepolovljena, a samo 4% dece do pete godine nema zdravstvenu knjizicu", kazao je Djelić i dodao da bez obzira na te pozitivne podatke još mnogo treba raditi jer Romi i dalje žive 10 do 15 godina kraće od većinske populacije.

 

Ministar za državnu upravu, lokalnu samoupravu i manjinska prava Milan Marković naveo je da se ove godine upisalo 380 učenika romske nacionalnosti u srednje škole, a na studije 149. Marković je izjavio da je sada olakšano pribavljanje dokumenata, da su ukinute takse za njihovo pribavljanje i da je jedan od najznačajnijih poslova rad na evidenciji pravno nevidljivih Roma.

 

Pomoćnica ministra rada Suzana Paunović ukazala je da je smanjen broj romske dece bez roditelja i da oni čine 20% od ukupnog broja dece bez roditeljskog staranja. "Uspeh je i to što smo za dve godine dobili 72 romske hraniteljske porodice u kojima živi više od 160 dece, obezbeđeno je za 20% brojnije usvojenje romske dece. Romi čine 1,5% od ukupnog broja usvojitelja", kazala je ona.

 

Potpredsednica Skupštine Gordana Čomić ocenila je da u Srbiji još postoje predrasude, netrpeljivost i stereotipi prema Romima, da ih država ne može zabraniti ali da nasilje može sankcionisati. Dodala je da svi u društvu moraju da rade da se to promeni.

 

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović pozvao je građane Srbije da Romima dopuste da zajednički grade društvo bez predrasuda i stereotipa. Dodao je da Romi žele ista prva i obaveze kao i svi grđani sveta i Evrope. "Želimo povećanje zaposlenost, dostupnost zdravstvu ... a ne savete kako da prepoznamo hranu u kontejneru i kako da koristimo solarnu energiju ... želimo promociju razičitosti, sprečavanje i borbu protiv svih oblika diskriminacije", kazao je Mihajlović.

 

Sporazum o pomoći za upis Roma u matične knjige

 

U Beogradu je 9. aprila potpisan sporazum o pomoći za upis Roma u matične knjige rođenih, a konkretne akcije na rešavanju tog problema trebalo bi da počnu za mesec dana, najavljeno je prilikom potpisivanja sporazuma. Sporazum su potpisali ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, zamenik zaštitnika građana Goran Bašić i šef predstavništva Visokog komesara UN za izbeglice u Srbiji Eduardo Arboledo.

 

Marković je izjavio da u Srbiji prema nezvaničnim podacima ima između 2.400 i 6.000 pravno nevidljivih osoba. On je naveo da potpisani sporazum precizno određuje obezvaze i omogućava da se uspostave "upravni odbor" i tenička grupa koja će "voditi postupak jako teškog rada na terenu."

 

Ministar je dodao da očekuje da Skupština Srbije na prvoj sednici usvoji izmene zakona o vanparničnom postupku koji će omogućiti da neki građani na sudu reše problem dokumenata, odnosno da im olakša naknadni upis u matične knjige.

Marković je rekao da će rad na obezbeđivanju dokumenata pravno nevidljivim osobama početi za mesec dana konkretnim akcijama usmerenim na decu bez roditeljskog staranja, na onu u hraniteljskim porodicama i osobe na terenu.

 

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Adriano Martins posetio je da u EU ima oko osam miliona pravno nevidljivih i dodao da rešavanje problema tih ljudi omogućava i borbu protiv velikog problema - siromaštva.

 

Vojvodina uspešan primer

 

Model Vojvodine za uključivanje Roma u društvo smatra se kao jedan od najboljih u Evropi, a čelnici pokrajinske vlade u više navrata su izjavili da su iz Brisela dobili poziv da predstave taj model i u zemljama Evropske unije.

 

U ovom trenutku na Univerzitetu u Novom Sadu studira oko 300 studenata romske nacionalnosti, kako na osnovnim, tako i na master i na doktorskim studijama, izjavio je rektor Novosadskog univerziteta Miroslav Vesković i podsetio da Univerzitet u Novom Sadu nudi i Studij romologije, čiji je cilj proširivanje svesti o romskoj kulturi, pismenosti i tradiciji.

 

Više od 400 Roma srednjoškolaca u Vojvodini školuje se takođe uz pomoć stipendija pokrajinske vlade, a njima su obezbeđeni i mentori.

 

Pokrajinska vlada pomogla je do sada i otvaranje oko 50 firmi u kojima su Romi i vlasnici i zaposleni, a uskoro će biti otvoren novi konkurs za otvaranje firmi.

 

Težište projekata vojvođanskih vlasti je na obrazovanju. "Jedino kroz obrazovanje i kroz masovnije prisustvo romske dece u obrazovnom sistemu, mi možemo da prekinemo taj začarani krug bede i siromaštva", rekao je za Betu direktor Kancelariju za inkluziju Roma Duško Jovanović.

 

Tokom 2011. godine, osnovana je i Ženska romska mreža u Vojvodini, jer su Romkinje dvostruko diskriminisane: i kao žene, i kao Romkinje.

 

Izvor: Beta

izvor: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


24.10.2019, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA