Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Usponi i padovi na putu ka statusu kandidata    

Objavljeno : 01.03.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Neizvesnost oko statusa kandidata bi trebalo da konačno bude otklonjena na dvodnevnom sastanku lidera EU koji počinje 1. marta u Briselu, s obzirom da su sve članice Evropske unije, uključujući Rumuniju, preporučile liderima EU da Srbiji odobre status kandidata za članstvo. Na samitu će, međutim, još biti rasprave o tome. Srbija nešto više od dve godine čeka na dodeljivanje statusa kandidata, a taj proces protekao je u neizvesnosti, uz mnoge pomake i zastoje i smenjivanje poleta i pesimizma.

 

Najveći pomak je bilo hapšenje optuženih za ratne zločine Ratka Mladića i Gorana Hadžića, čime je ostvarena puna saradnja sa Haškim tribunalom. To pitanje dugo je opterećivalo odnose EU i Srbije i njen napredak u integracijama. Međutim, nakon toga je postalo jasno da dalji napredak u integracijama neće biti moguć bez poboljšanja odnosa sa Prištinom i rešavanja nekih konkretnih pitanja koja treba da doprinesu normalizaciji života građana. Kosovskom pitanju tada je data pažnja delimično zbog toga što je ono dugo bilo zasenjeno uslovom saradnje sa Hagom, ali delom i zbog realnog zaoštravanja odnosa tokom leta 2011.

 

Iako se pitanje odnosa sa Prištinom već pominjalo u izveštaju Evropske komisije za 2010, ono je bilo potisnuto u drugi plan do hapšenja bivšeg ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića krajem maja i bivšeg vođe hrvatskih Srba Gorana Hadžića u julu. U izveštaju Komisije za 2010. od Srbije je zatražen predusretljiviji stav prema učešću Kosova u regionalnoj saradnji i trgovini, uz priznavanje tada spornog carinskog pečata Kosova i dalje unapredenje saradnje s Euleksom, posebno oko sređivanja prilika na severu Kosova.

Background

22. decembar 2009: Srbija je podnela zahtev za članstvo u EU.

25. oktobar 2010: Savet ministara EU je na sastanku u Luksemburgu zatražio od Evropske komisije da izradi mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU.

24. novembar 2010: Srbiji uručen Upitnik na osnovu koga Evropska komisija ocenjuje spremnost za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

29. decembar 2010: Vlada Srbije usvojila Akcioni plan za ispunjavanje preporuka iz Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, odnosno uslova za dobijanje statusa kandidata.

31. januar 2011: Srbija uručila odgovore na Upitnik koji predstavljaju presek stanja u različitim oblastima ključnim za pridruživanje.

8. i 9. mart 2011: U Briselu su održani prvi razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

26. maj 2011: Uhapšen bivši ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, koji je koji je pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine u BiH i genocida nad muslimanima u Srebrenici.

2. jul 2011: Beograd i Pristina postigli dogovor o razmeni kopija matičnih knjiga i slobodi kretanja i načelan dogovor o priznavanju univerzitetskih i školskih diploma.

20. jul 2011: Uhapšen bivši vođa hrvatskih Srba Goran Hadžić koji je pred Haškim tribunalom optužen za zločine nad nesrbima u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu 1991-92.

20. jula 2011: Vlada Kosova odlučila je da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije zbog nepriznavanja kosovskog carinskog pečata.

26. jul 2011: Priština je pokušala da preuzme kontrolu nad prelazima na severu Kosova, što pokreće višemesečnu krizu. Izbijaju neredi na severu Kosova, Srbi postavljaju blokade na putevima ka prelazima, a dijalog se odlaže.

23. avgust 2011: Nemačka kancelarka Angela Merkel prenela je srpskim zvaničnicima stavove Nemačke o uslovima za dobijanje statusa kandidata.

2. septembar 2011: Beograd i Priština su postigli dogovor o carinskom pečatu za Kosovo.

12. oktobar 2011: Evropska komisija je objavila Mišljenje u kome je predložila da se Srbiji odobri status kandidata uz očekivanje da se nastavi dijalog Beograda i Prištine i već postignuti sporazumi primene.

3. decembar 2011: Beograd i Priština postigli dogovor o prelazima na Kosovu, odnosno o integrisanom upravljanju granicom/prelazima.

9. decembar 2011: Lideri EU su odložili odluku o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji za mart.

24. februar 2012: Beograda i Priština postigli dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i primeni sporazuma o integrisanom upravljanju granicama/prelazima.

28. februar 2012: Ministri spoljnih poslova EU su preporučili dodeljivanje statusa kandidata Srbiji.

1. i 2. mart: Samit EU na kome će se odlučivati o zahtevu Srbije za dodeljivanje statusa kandidata.

 

 

To će, kako će se pokazati u drugoj polovini 2011, a posebno nakon posete nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu u avgustu, biti u nešto oštrijoj i konkretnijoj formi i uslovi za dodeljivanje statusa kandidata. Merkelova je, takođe, jasno stavila od znanja da se na Kosovu moraju rasformirati srpske strukture.

 

Lideri EU su tako odložili odluku o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji na sastanku 9. decembra 2011. i zatražili od nje dalji napredak u sprovođenju postignutih sporazuma u dijalogu s Prištinom, uključujući i sporazum o integrisanom upravljanju prelazima/granicama (IBM), pronalaženje rešenja za učešće i Beograda i Prištine na reginalnim skupovima i aktivnu saradnju neophodnu za izvršavanje mandata Euleksa i Kfora.

 

Evropska komisija je bila nešto blaža u svom Mišljenju od 12. oktobra 2011, pošto je predložila da se Srbiji odobri status kandidata za prijem u EU, "podrazumevajući da ce Srbija nastaviti dijalog sa Kosovom i ostvariti brz napredak u sprovodenju do sada postignutih dogovora u ovom dijalogu".

 

Međutim, procene dela zemalja, pre svega Nemačke, o ispunjenosti uslova razvejale su očekivanja srpskih zvaničnika da će Srbiji sigurno dobiti status kandidata pa čak i datum za pregovore, pa je optimizam koji je dominirao u prvoj polovini godine ustupio mesto pesimizmu u drugoj polovini godine.

 

Pooštravanju stava doprinela je kriza na severu Kosova, koja je izbila krajem jula pošto je Priština pokušala da preuzme kontrolu nad prelazima u tom delu pokrajine posle uvođenja zabrane uvoza roba iz Srbije. Tada su izbili su neredi, kontrolu nad prelazima je preuzeo Kfor, a kosovski Srbi su postavili blokade na putevima ka prelazima. Dijalog je prekinut, a EU je posebno osudila napade na pripadnike međunarodnih snaga.

 

Razgovori Beograda i Prištine su nastavljeni tokom jeseni, postignut je dogovor o carinskom pečatu, a kasnije neposredno pred samit EU u decembru i o kontroli nad administrativnim prelazima. To, međutim, nije bilo dovoljno za pozitivnu odluku lidera EU.

 

Nakon odlaganja odluke o statusu kandidata za mart usledio je period zatišja, da bi u februaru 2012. ispunjavanje uslova za status kandidata ponovo došlo u prvi plan.

 

Napredak je postignut u poslednji čas. Delegacije Beograda i Prištine postigle su 24. februara u Briselu nakon višednevnih pregovora dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova, što je povećalo šanse Srbije da dobije status kandidata.

 

Samo četiri dana nakon toga ministri spoljnih poslova EU preporučili su liderima EU da Srbiji odobre taj status, ali će lideri morati da ponovo raspravljaju o tome. Ovog puta je Rumunija bila članica koja blokira pozitivnu odluku uslovljavjaući je unapređenjem položaja Vlaha u Srbiji. Ovo protivljenje Rumunije pokazuje na kakve prepreke zemlja kandidat može da naiđe u pristupanju ukoliko ima bilo kakvo otvoreno bilateralno pitanje.

 

Iako često u drugom planu, za dodeljivanje statusa kandidata je od ključnog značaja i sprovođenje reformi. Vlada Srbije je krajem decembra 2010. usvojila ambiciozan plan aktivnosti za ispunjavanje uslova za sticanje statusa kandidata, u okviru koga je planira da u 2011. usvajanjem novih zakona i izmenama postojećih otkloni sistemske nedostatke, stvori uslove za suzbijanje korupcije i unapredi rad pravosuđa.

 

Tokom prošle godine usvojen je veliki broj zakona, ali je ostalo otvoreno pitanje njihove primene koja će posebno biti značajno kada Srbije počne pregovore o članstvu u EU.

 

Među planiranim aktivnostima posebno je bilo važno pronalaženje odgovarajućeg modela za restituciju i rešavanje pitanja vraćanja imovine na lokalnom nivou i javne svojine Vojvodini. Zakoni o tome su usvojeni u septembru, neposredno pred donošenje Mišljenja Evorpske komisije. Pored javne svojine i restitucije, jedno od ključnih pitanja je bilo i stvaranje okvira za efikasniju kontrolu finansiranja politickih organizacija, a u junu je usvojen Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, koji bi trebalo da to omogući.

 

Formalni zahtev za status kandidata je bio i ukidanje blanko ostavki što je Komisija tražila u Izveštaju iz 2010. Praksu da je vlasnik poslaničkog mandata stranka, a ne poslanik, Srbija je prekinula u maju 2011. kada je republička skupština usvojila izmene zakona o izboru narodnih poslanika. Ubrzo zatim, blanko ostavke su ukinute i u lokalnim skupštinama.

 

Za Evropsku komisiju je i dalje posebno značajana reforma pravosuđa, odnosno proces revizije reizbora sudije i tužialaca, kao i pitanje medijskih sloboda i stanje u toj oblasti.

 

Autor: Maja Poznatov

Foto: Evropska komisija

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA