Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Lajčak: Iskoristiti svaki trenutak do odluke EU    

Objavljeno : 23.02.2012. | Ažurirano : 24.02.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Šanse Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU znatno su se povećale postizanjem sporazuma u Briselu o predstavljanju Kosova na regionalnim skupovima. Sporazum je postignut 24. februara, tri dana uoči sastanka šefova diplomatija EU koji će razmeniti stavove svojih vlada o odluci o Srbiji, nakon čega bi početkom marta trebalo da se donese i konačna odluka. Samo dan ranije, 23. februara, kada se dogovor još nije nazirao, beogradski Centar za spoljnu politiku organizovao je skup o značaju te odluke i izgledima da ona bude pozitivna. O tome su u Beogradu razgovarali zvaničnici Srbije i EU, kao i predstavnici Evropskog parlamenta i relevantnih organizacija. Šef grupe socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda ukazao je da će i u slučaju dodele statusa kandidata rešavanje kosovskog problema nastaviti da ima veliki značaj za napredak Srbije ka EU, pa i za otvaranje pregovora o članstvu. Visoki zvaničnik u Evropskoj diplomatskoj službi EEAS Miroslav Lajčak pozvao je da se iskoristi svaki trenutak da bi se ostvarili uslovi za sticanje statusa kandidata, a ocenio je i da kriza u EU ne umanjuje značaj proširenja.

 

Šef grupe Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda (Hannes Swoboda) istakao je da sporazum o regionalnom predstavljanju nije jedino pitanje u odnosima Srbije i EU i rekao da bi status bio moguć i bez toga u slučaju da se oceni da nije Srbija bila nekonstruktivna strana.

 

On je podsetio da za dobijanje statusa kandidata bitna i primena već postignutih sporazuma. "Reč je o paketu pitanja za dobijanje statusa kandidata i o kritičnoj masi koju Srbija treba da ostvari", kazao je on.

 

Na pitanje kada bi Srbija mogla da očekuje pokretanje pregovora u slučaju da dobije status kandidata u martu, on je rekao da će to pre svega zavisiti od toga da li će naredna vlada nastaviti da preduzima neophodne korake poput primene sporazuma sa Kosovom. U tom slučaju, uz povoljno mišljenje Evropske komisije, pregovori se mogu očekivati već do kraja godine, smatra Svoboda.

 

On je rekao da u Evropskom parlamentu postoji snažna volja među vodećim parlamentarnim grupama da se promoviše kandidatura Srbije, iako postoje razlike u stavovima u vezi s Kosovom.

 

Na pitanje da li vlade zemalja članica sada imaju veću ulogu u odlučivanju o proširenju nego ranije, on je rekao da ne misli da je došlo do bitnijih promena i da su i ranije zemlje članice imale bitan uticaj u tome. Proširenje je, kako je istakao, uvek bilo domen "podeljene odgovornosti" između institucija i članica.

 

Svoboda je rekao da ne veruje da priznavanje Kosova treba da bude uslov za napredak Srbije u pridruživanju EU, ali da to pitanje treba rešiti do ulaska zemlje u Uniju.

 

Poslanik Evropskog parlamenta i bivši ministar spoljnih poslova Grčke, Dimitrios Drucas ocenio je da ranija inicijativa grupe manjih članica EU da se proces proširenja na Zapadni Balkan ubrza nije bila neuspešna.

 

On je najavio da Grčka planira da iskoristi naredno predsedavanje EU 2014. godine da organizuje novi samit EU i Zapadnog Balkana po ugledu na Samit u Solunu 2003. na kojem je potvrđena evropska perspektiva zemalja regiona. Ideja je da se na takvom skupu postigne saglasnost o okvirnom datumu prijema zemalja Zapadnog Balkana u Uniju.

 

Viši savetnik u konsultantskoj kući Roland Berger i bivši poslanik u Bundestagu Johanes Jung (Johannes) rekao je da u nrmačkoj vladi postoji usaglašen stav u pogledu proširenja, ali da poslanici vodeće članice vladajuće koalicije Hrišćansko-demokratske unije (CDU) nisu toliko čvrsto opredeljeni za proširenje.

 

Na pitanje da li bi nemačka privreda mogla da utiče na stav nemačke vlade, on je rekao da je nemačka privreda vrlo organizovana, sa puno lobističkih grupa i da je Rusija dobar primer kako ona promoviše svoje interese.

 

Lajčak: Iskoristiti svaki trenutak do odluke

Na skupu je učestvovao i Izvršni direktor za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za spoljne poslove Miroslav Lajčak, koji je izrazio je nadu da "neće biti unilateralne blokade" odluke o dodeli statusa kandidata Srbiji.

"Za tu odluku je potreban konsenzus. U EU postoji snažan osećaj da proces pridruživanja ne sme da se uslovljava pitanjima koja nisu vezana za taj proces. Nadam se da neće biti unilateralne blokade. To je sve što mogu da kažem", kazao je Lajčak

Evropski zvaničnik je istakao da je regionalna saradnja ključni element procesa saradnje i pridruživanja u regionu Zapadnog Balkana i s tim u vezi ukazao na značaj uspeha dijaloga Beograda i Prištine.

Lajčak je istakao da je važno da se pozitivan odgovor o kandidaturi Srbije dobije sada, imajući u vidu da Srbiju ove godine čekaju dva izborna procesa. "Treba uraditi sve da se pozitivan odgovor dobije sada. Treba iskoristiti svaki sat do odluke Evropskog saveta (ES)", poručio je.

 

Lajčak je 23. februara kazao i da je prerano za predviđanje odluke Evropskog saveta, pošto se, kako je rekao, u ovom trenutku "mnogo toga dešava u Beogradu, Prištini i Briselu". "Srbija je uložila mnogo truda. Uspesi su priznati, posle mišljenja EK i preporuke da Srbija postane kandidat i da počne pregovore, kada ispuni uslov - Kosovo", kazao je Lajčak.

 

Evropski zvaničnik je ukazao i da zamrznut sukob na severu Kosova "nikome ne koristi" i da je "najvažniji dijalog". Dodao je da je pitanje proširenje za EU od velikog značaja, uprkos izazovu koju je pred uniju postavila ekonomska kriza.

 

Delević: Razvili smo poverenje

 

Direktorka kancelarija za evropske integracije Milica Delević ocenila je da je od decembra, kada je odlučivanje o statusu kandidata odloženo zbog problema u odnosima Beograda i Prištine, između Srbije i EU uspostavljen viši "nivo poverenja".

"U pogledu ostvarivanja uslova mislim da je najjasnije da je od decembra u potpunosti zaokružen pravni okvir koji omogućuje primenu do sada postignutih dogovora u oblasti matičnih knjiga, katastra, slobode kretanja i u okviru toga se može proceniti kako se ti sporazumi primenjuju", kazala je ona.

"Kada govorimo o integrisanim prelazima i regionalnom predstavljanju, razgovori o tome još uvek traju i treba da sačekamo da vidimo kako će to izgledati", dodao je.

Milica Delević je istakla da je za dobijanje statusa kandidata neophodno razumevanje obeju strana u dijalogu Beograd-Priština, kao i uvažavanje različitih stavova zemalja članica EU.

Članstvo donosi trgovinske povoljnosti

 

Delević je rekla da svaka zemlja koja pristupa Evropskoj uniji odustaje od posebnih sporazuma o slobodnoj trgovini, ali i da pristupanje trgovinskoj politici EU donosi povoljnosti novim članicama.

 

Odgovarajući na novinarska pitanja po otvaranju konferencije "Srbija i EU - Kraj početka", Delevićeva je podsetila da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) ne iziskuje od zemlje potpisnice da odustane od sporazuma o slobodnoj trgovini koje ima sa trećim zemljama.

 

"Međutim, danom ulaska u EU zemlja koja ulazi priključuje se zajedničkoj trgovinskoj politici i odustaje od posebnih sporazuma o slobodnoj trgovini koje ima. U slučaju sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom čini mi se da je to manje isključiv izbor nego što se da predstaviti", kazala je.

Direktorka Kancelarija za evropske integracije podsetila je da Rusija u trgovinskoj razmeni sa svetom učestvuje sa deset odsto, a EU sa 56%. "Danom kada Srbija uđe u EU i odustane od sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom, ona ulazi u režim sporazuma o partnerstvu i saradnji koji EU ima sa Rusijom", kazala je.

"Kada su u pitanju stvari koje čine gotovo 80% razmene za Rusijom, a to su energenti, gotovo je ista uvozna stopa na gas i naftu u Srbiji u ovom trenutku kao što bi bila i u EU. Neke stvari bi bile povoljnije, ne bi se pojavljivala dva posrednika u smislu EU i recimo Ukrajine, nego bi to bila samo Ukrajina i samim tim cena energenata bi bila niža", dodala je ona.

Izvor: EurActiv.rs i Beta

Foto: Evropska komisija

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA