Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Kosovo ne sme da ugrozi put ka EU    

Objavljeno : 21.12.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Nakon odlaganja odluke EU o dodeli statusa kandidata za nekoliko meseci u Srbiji se postavilo pitanje budućnosti evropskih integracija zemlje i održivosti sadašnje politike vlade "i Kosovo i EU". Da bi doprineo toj debati, novoosnovani Centar za spoljnu politiku organizovao je 21. decembra skup o odnosima Srbije i EU, na kojem su reč dobili i predstavnici države i ugledni stručnjaci i društveni aktivisti. Nije se ni moglo očekivati da se na skupu ove vrste pronađe rešenje za prevazilaženje prepreke sa kojom se Srbija suočila na putu ka EU. Ipak, zajednički imenitelj svih izlaganja je snažna podrška evropskom putu Srbije, u najmanju ruku zbog toga što taj put vodi preko reformi za unapređenje društva.


U pogledu toga šta Srbija treba da preduzme da bi što pre napravila korak napred u evropskim integracijama najkonkretniji odgovor dala je direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević. Ona je uputila na zaključke sastanka lidera EU, koji su se, kako je istakla, već pojavljivali i u ranijim dokumentima i prema tome nisu ništa novo.

 

Kako je istakla, u pogledu Kosova se treba usmeriti ne na status, budući da oko toga ni zemlje članice EU nisu postigle dogovor, već na konkretne zahteve oko koji h se svi slažu, a to su protok robe, saradnja, reforme i funkcionisanje Euleksa na celoj teritoriji Kosova. "Ne bih rekla da to znači državnost Kosova", rekla je Delević. Ona je iznela svoj utisak da se u Srbiji "pravi dihotomija" ili oružani otpor, ako to ne onda je reč o implicitnom priznanju".

 

Delević je istakla takođe da problemi koje Srbija rešava kao uslov na putu ka EU nisu nastali zbog EU i da bi trebalo da se reše nezavisno od tog puta.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije istakla je takođe da odlaganje neke odluke uprkos preporuci Evropske komisije nije nikakav izuzetak u EU. "Ovo nije prvi put da je Evropski savet odstupio od mišljenja Evropske komisije u pozitivnom ili negativnom smislu", rekal je Delević.

Ona je takođe istakla da Srbija od početka evropskih integracija ukazuje na neke svoje "specifičnosti", na primer tada u odnosima sa Crnom Gorom, a kasnije i u drugim pitanjima. "Mislim da je EU danas manje spremna da uvažava specifičnosti, ali i da očekue da se s vremenom problemi rešavaju", rekla je Delević.

Istakla je da je nastavak reformi i političkih procesa koji će voditi rešenju problema, put koji će Srbiju odvesti do kandidature i dalje ka članstvu u EU.

 

Podršku evropskim integracijama izrazio je i šef diplomatije Vuk Jeremić. On, međutim, nije jasno odgovorio na pitanje kako Vlada Srbije planira da prevaziđe prepreku koja je pred nju postavljena, a izrazio je sumnju u mogućnost da Srbija dobije status kandidata u martu ove godine, što se najavljuje kao rok. "Kada sam pre šest do sedam meseci rekao da sam suzdržan (po pitanju mogućnosti da Srbija dobije status kandidata i datum za pregovore) bio sam ptica zlostlutnica. Pokazalo se, nažalost, da sam imao razlog za to. Možda sada treba biti još suzdržaniji" prema mogućnosti dobijanja statusa kandidata u martu, rekao je Jeremić.

 

Pema njegovim rečima, ti rokovi sami po sebi nisu ni bitni, iako se lakše održava motivacija kada oni postoje.

 

Jeremić je istakao da vlada Srbije neće menjati svoj stav prema Kosovu, ali nije odgovorio na pitanje kako onda planira da ostvari napredak ka EU. Kako je isakao, 9. decembra je jedna zemlja "srušila konsenzus" o dodeli statusa kandidata Srbiji. Od Srbije je, kako je istakao, traženo da se odrekne Rezolucije 1244 u pogledu regionalnog predstavljanja Kosova. "Naš odgovor je bio 'ne' i tako će se i nasrtaviti u pogledu takvih zahteva", rekao je Jeremić. Oj je dodao da su mu iz nekoliko evropskih zemalja poručili čak da će Srbija pre članstva u EU svakako morati da prizna Kosovo.

Jeremić je izneo stav da Srbija jedino doslednošću može da dođe do toga da se sa njom razgovara. Kako je istakao, da je većina sveta priznala državnost Kosova, Srbiju niko ne bi ni zvao na dijalog koji se vodi u Briselu.

 

Kada je reč o nastavku evropskih integracija, Jeremić je rekao da Srbija treba da sprovodi reforme da bi se u potpunosti uskladila sa Kriterijumima iz Kopenhagena, ekonomskim i političkim predslovima za pristupanje. "Ako budemo uspešni na tom putu, mislim da će biti moguće zatražiti i članstvo. Ali ono je toliko daleko, ne bih se usudio da predviđam kakvi će stavovi tada biti" ni u Srbiji ni u EU", zaključio je Jeremić.

Jeremić je veliki deo izlaganja posvetio sadašnjem trenutku, kada se u EU, ali i celoj Evropi i drugim delovima sveta, zbivaju promene, sa neizvesnim ishodom.

 

Direktor beogradske kancelarije fondacije Fridrih Ebert, Mihael Erke rekao je da mu je lično žao što je njegova zemlja, Nemačka, najodgovornija u EU što Srbija nije dobila status kandidata. Erke je, međutim, ukazao da je fonadacija Fridrih Ebert bliska opozicionoj Socijaldemokratskoj partiji u Nemačkoj koja se zalagala da Srbija dobije kandidaturu. On je takođe rekao da nema zamerke samo na ponašanje vlasti Nemačke prema Srbiji, već i prema nekim partnerima u evrop zoni i zrazio je nadu da će se ili taj stav ili stranke na vlasti promeniti.

Nasuprot tezi koja se često zastupa da je EU spoljnopolitički prioritet, direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević naglasio je da učlanjenje u EU nije međunarodno, već unutrašnje pitanje. "Mi na tom putu ne uspevamo iz nekih unutrašnjih razloga". rekao je Dimitrijević.

On je posebno ukazao da su protivnici evropskih integracija u Srbiji "iste političke boje", dok su u drugim evropskim zemljama, Francuskoj i Velikoj Britaniji, ih ima i n alevici i na desnici. Ukazao je da je potrebno ispitati i razloge protivljenja, koji, kako je naveo, leže u tome što nekome ne odgovaraju reforme potrebne na putu ka EU.

Kada je reč o pitanju Kosova, Dimitrijević je rekao da se u sagledavanju tog pitanja postoje brojne zablude i anahronizmi. Kao jedni od stvari naveo je strah da će Srbija priznati Kosovo nekim tipom ponašanja jer, kako je istakao, to se ne može učiniti omaškom, mora postojati volja. Dimitrijević je, takođe, naveo da samo priznanje i nema toliko veliki značaj za EU, kao i da EU to ne traži od Srbije ni zbog toga što deo njenih članica nije priznao Kosovo, ugavnom iz svojih unutrasnjih razloga.

Povodom saveta iz Nemačke da se treba ugledati na primer takozvane zapadne i istočne Nemačke posle Drugog svetskog rata, Dimitrijevcih je rekao da je i Savezna Republika Nemačka imala fazu u kojoj je svog istočnog suseda nazivala samo kao "takozvana" DDR, a prekidala je i odnose i uvodila sankcije onima koji je priznaju. "Prolazimo i mi kroz tu fazu", rekao je DImitrijević, dodavši da Srbija nije prekidala odnose, ali je proterala ambasadore dve najmanje uticajne zemlje.

 

Dekan privatnog Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Mihailo Crnobrnja ocenio je da je po pitanju Kosova potrebno samo da Srbija prizna realnost - da nema suverenitt na Kosovu, ni policajce, ni valutu, niti bilo šta drugo što odlikuje državu.

 

Kada je reč o strateškom pravcu Srbije, on je naveo da sa ekonomske tačke gledišta ne postojibolji put od EU. Pre prošlih izbor urađena je analiza trgovine Srbije. Ispostavilo se, kako je naveo da je samo izvoz u Italiju eveći nego u Aziju, Afriku, i južnu i severnu Ameriku zajedno. Te veze su već toliko bliske da će Srbija za nekoliko godina postati i članica carinske unije EU, što će joj otvoriti veliko tržište.

 

Izvor: EurActiv.rs

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA