Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Bez alternative evropskoj integraciji Srbije    

Objavljeno : 12.12.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Srbija se već opredelila za evropske integracije i logično je da, i pored odlaganja odluke o njenoj kandidaturi, nastavi da sprovodi reforme i rešava otvorena pitanja sa Prištinom jer je to u njenom interesu, ocenjeno je 12. decembra u debati o Srbiji i Evropskoj uniji posle odluke Evropskog saveta od 9. decembra. Alternative evropskim integracijama koje se pominju nisu održive i osim političkog ne sadrže druge aspekte, ukazano je na skupu na kome su učestvovali predstavnici vlasti, političkih stranka, medija, privrednih udruženja i nevladinih organizacija. U raspravi je bilo reči i o politici sadašnje nemačke konzervativne vlade, ulozi Nemačke u Uniji i promenama koje rešavanje dužničke krize donosi EU.

 

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović ocenio je da će problem statusa Kosova na kraju biti rešen međunarodnom konferencijom pod okriljem Saveta bezbednosti UN. "To rešenje je još moguće i na kraju će do toga doći. Da nije bilo Dejtona, (Radovan) Karadžić i (Alija) Izetbegović ili njihovi potomci bi i danas ratovali. Potreban je međunarodni autoritet za trajno rešenje a bilateralni razgovori traju dok traje vlada", rekao je Mićunović i dodao je da bi na međunarodnoj konferenciji učestvovali Beograd, Priština, Brisel, Euleks, a konferencija bi bila pod okriljem Saveta bezbednosti UN.

 

Mićunović je istakao da "deficit pravde danas izaziva suficit nasilja sutra" i da bi zato trajno rešenje za Kosovo moralo da bude pravedno. "Mora se voditi računa o pravdi u međunarodnim odnosima. Ako je Kosovo 50 godina imalo autonomiju u Srbiji i Jugoslaviji, po kojoj logici se ne može razgovarati o autonomiji nekoliko opština na severu Kosova", rekao je Mićunović.

 

On je rekao da Srbija, pošto je odloženo davanje statusa kandidata za EU, ne može da odustane evropskih integracija i projekta moderne i demokratske države i upitao "čemu zavaravanje kada i Azerbejdžan hoće u Evropsku uniju". "Pristupanje EU znači korenite reforme društva, ekonomije i politike. U tome smo položili ispit jer su reforme ocenjene kao veliki korak napred i to je najvažnije, i ako nismo uspeli do kraja onda bi to trebalo da uradimo što pre i što bolje", rekao je Mićunović.

 

Mićunović je odbacio stavove opozicije, rekavši da o njima ne bi trebalo trošiti reči jer ne obećavaju racionalno i upotrebljivo rešenje, ali nije pomenuo naziv nijedne opozicione stranke. "Prva alternativa je hibernacija i da sve stavimo u zamrzivač. Začuđen sam takvim zaključkom pogotovo onih koji su prošli normalan put evropeizacije", kritikovao je Mićunović stav Demokratske stranke Srbije i naveo da "nijednog trenutka ne dolazi u obzir" poređenje problema Kosova i Kipra.

 

Mićunović je politiku Srpske radikalne stanke odbacio kao ekstremističku i destruktivnu i naveo da ne bi trebalo trošiti reči na one koji "pale zastave" i mostove za sobom.

 

"Postoje i konvertiti (Srpska napredna stranka) koji promenivši retoriku pokušavaju da sugerišu da su promenili i stav, ali u svakom konkretnom slučaju kada je potrebno izjasniti se o izboru pravca, onda nisu odavde. Izbegavanje odgovora i nuđenje odgovora tek kada budu izabrani ne dolazi u obzir za razmatranje", rekao je Mićunović.

 

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević rekla je da je Srbija odlučila kojim će putem ići i da se ne bi trebalo svaki put izjašnjavati svaki put kada postoje izazovi. "Nije to permanentna Osma sednica na kojoj je potrebno stalno izjašnjavanje i diferenciranje. Put koji smo izabrali je put koji nas tera na reforme i to je pravi put", rekla je Milica Delević.

 

Dodala je da proces evropskih integracija nikada neće biti nastavljen ako se politika "i Kosovo i Evropa" shvati kao čekanje da se predomisle 22 zemlje EU koje su priznale Kosovo, a da ta politika neće biti isključiva ako se shvati kao zaštita Srba na Kosovu.

 

Milica Delević je, povodom regionalnog predstavljanja Kosova, rekla da je za Srbiju bolje da učestvuje i bude prisutna na forumima važnim za nju i da je, ako učcestvuje, bolje da pažnju posveti temama a ne načinu učešća drugih.

 

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht je rekla da se u Srbiji zaboravlja koliko je toga učinjeno na planu reformi i da postoji sklonost ka površnom reagovanju. Ona je ukazala da, kada se govori o padu entuzijazma za članstvo u EU, treba imati u vidu da raste podrška građana reformama dok se podrška strankama koje su protiv ulaska zemlje u EU nije nimalo povećala.

 

Liht je ukazala da da u Srbiji postoji sklonost ka površnom reagovanju, kao i da je odlaganje odluke o pokretanju pregovora o članstvu sa Crnom Gorom, predstavljeno u srpskim medijima kao uslovno dobijanje datuma za početak pregovora.

 

Ukazala je da se u debati o EU treba usredsrediti na klimatske promene, energetiku i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

 

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Dragan Djuričin ukazao je da je potrebno sprovesti reforme u Srbiji koje će se zasnivati na načelu kompatibilnosti ekonomije sa preovlađujućim modelima u zemljama EU. On je ocenio da sadašnji položaj Srbije između EU, Rusije i Kine stvara samo pritiske i da ne donosi koristi i da se zemlja mora opredeliti. Ocenio je da Srbija nema alternativu, da njena privreda mora biti kompatibilna sa evropskom ali da treba pojačati bilaternu saradnju sa članicama.

 

Predsednik savez ekonomista Srbije rekao je da se srpska privreda još nije oporavila od šoka iz 1992. i da se danas nalazi na 70% BDP iz 1989. godine. On je upozorio da je reč o oporavku uz gubitak radnih mesta.

 

Pokušaj nemačke vlade da snažno nastupi

 

Direktor kancelarije Fondacije Fridrih Ebert u Beogradu Mihael Erke (Michael Ehrke) ocenio je da se stav nemačke vlade prema kandidaturi Srbije može objasniti njenom željom da "snažno nastupi" nakon propusta u vezi s Libijom, ili čak potrebom da Nemačka pokaže svoju snagu. U debati u Beogradu o Evropskoj uniji posle 9. decembra i samita Evropskog saveta, Erke je podsetio da je Fondacija Fridrih Ebert fondacija opozicionih socijaldemokrata.

 

On je rekao da je bivši nemački kancelar Helmut Šmit na kongresu Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) govorio o tome da se "Nemačka praktično pravi važnom sa svojom velikom nacionalnom snagom i to na štetu svojih suseda, posebno na jugoistoku". "Pojekat EU je upravo imao za cilj da ukroti Nemačku u Evropi. Ovaj novi stav Nemačke može da se, s obzirom na odnose prema ostalim državama, protumači kao opasan", rekao je Erke.

 

On je izrazio žaljenje što Srbiji nije dodeljen status kandidata 9. decembra, ali da to ne treba dramatično shvatiti, jer se dugoročno gledano i sadašnja nemačka vlada ne protivi ulasku Srbije u EU.

 

"Istina je da se trenutno pod nemačkim rukovodstvom EU menja i mi ćemo zaista na kraju imati jednu potpuno drugačiju EU", rekao je on. Direktor beogradske kancelarije Fondacije Fridrih Ebert je ukazao da je grupa zemalja u EU, odnosno članice zone evra, već krenula u pravcu stvaranja federalne jedinice, tako da postoje "dve EU" - evro zona i zemlje koje nisu uvele evro.

 

Erke je kritikovao stvaranje nove fiskalne unije, upozorivši da će ona dovesti do neravnopravnosti u odlučivanju i da neće pomoći u prevazilaženju krize. Naveo je da odluke u okviru fiskalne unije neće donositi Evropska komisija i Savet EU već će se donositi na nivou vlada. Pritom lideri EU neće imati podjednaku moć jer će zemlje sa jakim privredama imati i veću težinu.

 

Ocenio je da fiskalna unija nema demokratski legitimitet i da je reč o "post-demokratskom legitimitetu", odnosno da parlament neće više postojati u klasičnom smislu već da će biti "zasnovan na budžetima nacionalnih država". Erke je upozorio da će za fiskalnu uniju biti važna samo fiskalna politika, dok će druge politike, poput bezbednosti ili odnosa sa susedima, biti u drugom planu.

 

Direktor beogradske kancelarije Fondacije Fridrih Ebert je ukazao da fiskalna unija ne može da ostvaruje privredni rast jer je zasnovana na tome da samo otpisuje dugove i rešava dugovno-potražne odnose. Ocenio je da, samo kada postoji neko ko se zadužuje, posotji i privredni rast.

 

On je rekao da se SPD, umesto fiskalne unije, zalaže za neku vrstu socioekonomske unije.

 

Izvor: EurActiv.rs i Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA