Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Veći izgledi za podršku kandidaturi Srbije    

Objavljeno : 05.12.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Posle dogovora koji su Beograd i Priština postigli o prelazima na Kosovu donekle su porasli izgledi za dodeljivanje statusa kandidata Srbiji, što je prošle nedelje bilo dovedeno u pitanje, pošto je Berlin stavio do znanja da Srbija ne ispunjava uslove za to. Ostaje, međutim, da se vidi da li će Berlin, ali i Beč i London, zauzeti stav da je u dijalogu ostvaren dovoljan napredak za dodeljivanje statusa kandidata, a potrebno je i da se situacija na severu Kosova smiri do 9. decembra. U Beogradu vlada umereni optimizam u pogledu kandidature.

 

Nakon višenedeljne neizvesnosti i špekulacija o izgledima Srbije da napreduje u integracijama i uslovima za to nedoumice bi trebalo da budu otklonjene na sastanku ministara spoljnih poslova EU 5. decembra, ali će konačna odluka biti doneta na samitu EU 9. decembra, pa se može zaključiti da do tada postoji prostor za uobličavanje odluke.

 

Ministri će 5. decembra razmotriti napredak u evropskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, odnosno izjasniti o preporukama i ocenama Evropske komisije o svakoj zemlji kanditatu i potencijalnom kandidatu za članstvo u EU.

 

Oni bi mogli da nakon postizanja dogovora o prelazima preporuče liderima Unije da 9. decembra dodele status kandidata Srbiji. Od Nemačke, Austrije i Velike Britanije će, međutim, kako smatraju evropski diplomatski zvaničnici u Briselu, zavisiti u kojoj meri će biti uvažen neosporan bitan napredak u dijalogu Beograda i Prištine. Berlin je posebno izročito taj napredak, uz uklanjanje barikada na severu Kosova, postavio kao preduslov za odobravanje kandidature Srbiji.

 

Posrednik EU Rober Kuper (Cooper) je odmah 2. decembra, čim je utanačen sporazum o prelazima Beograd-Priština, o tome obavestio ambasadore stalne predstavnike članica EU koji su u Briselu raspravljali o kandidaturi Srbije, zasad neizvesnom odobravanju datuma pregovora o članstvu s Crnom Gorom, i razvoju na Balkanu.

 

Izjave srpskog predsednika Borisa Tadića su veoma dobro primljene, naročito poruka i objašnjenje Srbima na severu Kosova zašto sada treba ukloniti prepreke za delovanje Kfora i Euleksa.

Background

Srbija je zahtev za članstvo u EU podnela 22. decembra 2009. godine, a Evropska komisija je 12. oktobra 2011. objavila mišljenje o tomzahtevu, preporučivši dodeljivanje statusa kandidata Srbiji uz očekivanje da Beograd obnovi dijalog sa Prištinom i primeni do sada postignute sporazume u dijalogu.

 

Uzlazna putanja u rešavanju praktičnih pitanja u okviru dijaloga Beograda i Prištine prekinuta je u julu 2011. Tada su planirani razgovori o carinskim prelazima otkazani zbog povećnih tenzija, pošto su kosovske vlasti zabranile uvoz robe iz Srbije. Priština je uputila predstavnike carinskih i policijskih službi na prelaze na severu Kosova. Izbili su neredi, kontrolu nad prelazima je preuzeo Kfor, a kosovski Srbi su postavili blokade na putevima ka prelazima. Razgovori su nastavljeni tokom jeseni a najnovija runda je vođena o kontroli nad administrativnim prelazima i predstavljanju Kosova na regionalnim skupovima.

 

Odluka o davanju statusa kandidata donosi se jednoglasno, odnosno moraju je podržati sve članice EU.

 

 

 

Pažnju je u evropskim krugovima privukao i Tadićev zaključak da do kraja nepopustljiv stav Nemačke oko statusa kandidata Srbiji, uprkos nespornom velikom napretku Srbije u reformama i sada sređivanju odnosa s Prištinom, mogao bi da ugrozi odnose Beograda i Berlina koji su posle teških napora stabilizovani protekle decenije.

 

Velika većina ministara inostranih poslova EU, uključujući zajedno s Nemačkom vrlo uticajnu Francusku, na zasedanju uoči vikenda su izneli argumente u prilog odobravanju kandidature Beograda, naglašavajući da su na putu da se ispune i uslovi koje je spominjao Berlin. To je da srpski predsednik Tadić pozove kosovske Srbe da napuste barikade, da dođe do dogovora Beograd-Priština o prelazima na Kosovu, i da se njihovi odnosi usmere ka daljem sređivanju.

 

Evropski komesar za proširenje Štefan File je najavio da će, ukoliko bude napretka u dijalogu Beograda i Prištine, uputiti pismo šefovima diplomatije Unije s ciljem da dodatno snažnije obrazloži već u oktobru dat predlog da se Srbiji odobri kandidatura za članstvo u EU.

 

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je 3. decembra u Briselu zaokružio dogovor o prelazima i napredak oko regionalnog predstavljanja Prištine, naglasivši da će "sada biti mnogo teže da neko kaže da Srbija nije zrela da napravi još jedan evropski korak". On je ocenio da su sporazumom ojačani izgledi za dalji napredak Srbije u evropskim integracijama.

 

Evropski diplomati i zvaničnici u okruženju visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, navode, međutim, da sada zaista treba videti koji će biti stav Nemačke ne samo na ministarskom sastanku, već i na susretu lidera EU. Nemačka kancelarka Angela Merkel je, ne čekajući da se obistine najave da će biti postignut od Berlina traženi ključni dogovor Beograda i Prištine, samo dan-dva pre toga izjavila da "Srbija zasad ne ispunjava uslove za kandidaturu za članstvo u EU".

 

Umereni optimizam i odnosi s Nemačkom

 

Nakon postizanja dogovora Beograda i Prištine, predsednik Srbije Boris Tadić izrazio umereni optimizam u vezi sa šansama Srbije da dobije status kandidata na samitu EU. Tadić je 3. decembra posle međunarodnog skupa Socijaldemokratske partije Nemačke u Berlinu ukazao da se "stvari menjaju iz sekunde u sekund" i da su "među evropskim političarima stvari moguće i promenljive do 9. decembra".

 

Govoreći o odnosima Nemačke i Srbije, Tadić je rekao da Berlin treba da uzme u obzir "ogromne potencijale" dve zemlje i činjenicu da bez stabilne i evropske Srbije nema stabilnosti u jugoistočnoj Evropi. Na pitanje da li strahuje da bi tvrd stav Nemačke kad je reč o davanje statusa kandidata Srbiji mogao da ugrozi odnose Beograda i Berlina koji su posle teških napora stabilizovani protekle decenije, Tadić je rekao da "nemačka politika treba da uzme u obzir i tu činjenicu".

 

Predsednik Srbije je pozvao kosovske Srbe da prihvate sporazum o upravljanju administrativnim prelazima koji su postigli pregovarački timovi Beograda i Prištine.

 

Do 9. decembra, kad konačan stav o tome treba da daju šefovi država ili vlada EU, nužno je da se stanje na Kosovu dalje smiri.

 

Predstavnici kosovskih Srba, međutim, smatraju da ovim dogovorom nisu stvoreni uslovi za uklanjanje barikada jer je predviđeno prisustvo kosovske carine i pogranične policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak zbog čega su upravo i počeli protest. Istovremeno, opozicione stranke u Beogradu optužuju vlasti da su sporazumom sa Prištinom priznale Kosovo, što su predstavnici vlasti demantovali.

 

Šef pregovaračkog tima Beorgada Borislav Stefanović izjavio je 4. decembra da dogovorom nisu uspostavljene međudržavne granice, jer nema graničnog kamena, državnih zastava i carinika koji pregledaju pasoše. On je naveo da će carinske poslove u ime Kosova sprovoditi Euleks, da će kosovski carinci biti "carinski svedoci", a da će carinske poslove Srbije sprovodiće službenici Ministarstva finansija.

 

Stefanović je rekao da će se sporazum postepeno sprovoditi, pošto ga usvoje državni organi, Vlada i Skupština Srbije, i naveo da ne postoji jasan vremenski okvir, ali da će se Beograd truditi da sporazum bude primenjen što pre.

 

Na osnovu sporazuma koji su delegacije Prištine i Beograda postigle u Briselu, prelazi za Prištinu predstavljaju granice a za Beograd administrativne prelaze.

 

Izvor: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA