Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Firma u kojoj svi imaju šansu    

Objavljeno : 08.11.2011. | Ažurirano : 09.11.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Ljubitelji slatkiša u jednoj poslastičarnici u centru Beograda verovatno i ne sanjaju da je kesica u koju im prodavačica upakuje princes krofnu omogućila kvalitetniji život grupi mladića koje je društvo odavno otpisalo. Ova radnja je klijent Radionice za proizvodnju papirne galanterije u kojoj radi desetak momaka ometenih u razvoju.

 

Ne znaju da računaju, neki ne čitaju više od žute štampe, ali im je proizvodnja kesica obezbedila da u zrelim dvadesetim ne zavise apsolutno od socijalne pomoći i svojih roditelja. Svi oni su korisnici dnevnog boravka u iznajmljenoj skromnoj kući koji je osnovalo udruženje roditelja dece sa smetnjama u razvoju Naša kuća. Radionica od petnaestak kvadrata je odmah pored kuće, u prizemnom objektu, verovatno nekadašnoj letnjoj kuhinji.

 

Dvadesetčetvorogodišnji Bata bori se sa glasnim klepetanjem mašine za pravljenje kesica. Nekoliko puta glasno ponavlja. "Ja kad imam pare, kupim novine. Kad nema plate, nema ni para”. Ovo mu je prvi posao u životu, ali bi voleo da može da radi u auto-perionici. U radionici je angažovan tri dana nedeljno.

 

Koordinator posla Dalibor Marković navodi da sedam stalnih radnika voli sve da radi, od mešanja lepka do čišćenja mašine. Njegovi prijatelji znaju čime se bavi, ali ističe da su građani puni predrasuda prema ljudima sa smetnjama u razvoju. Bunile su se u početku i komšije jer su bile zabrinute za svoju bezbednost. Neki se bune i zbog buke, ali predsednica udruženja Anica Spasov najavljuje da će uraditi zvučnu izolaciju radionice.

 

Ona ističe da je opština Zvezdara bila velika podrška za otvaranje ovog socijalnog preduzeća, ne samo kroz finansijsku pomoć, već i kroz povezivanje sa profesionalnim proizvođačima meke ambalaže koji su postavili mašinu, obučili momke i dali korisne savete. Kesice, zasad, od njih poručuje nekoliko proizvođača hrane i peciva.

 

Iako Naša kuća ima pozitivno iskustvo u saradnji sa lokalnim vlastima, to je pre izuzetak nego pravilo. Nadležne institucije ne koordinišu rad, a građani ne pokazuju interesovanje za osnivanje ovakvih preduzeća, iskustvo je Anice Spasov nakon više tribina po Srbiji na kojima je promovisala socijalnu ekonomiju koja upošljava ugrožene građane.

 

Prema podacima Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS), na teritoriji Srbije trenutno postoji oko 15 hiljada socijalnih preduzeća u najširem smislu reči, budući da među njima ima udruženja, nevladinih organizacija, zadruga i sl.

 

Međutim, ovaj koncept poslovanja je u Srbiji tek u povoju. Prema nedavnom istraživanju EPuS-a, čak i oni koji su nosioci razvoja u srpskim opštinama, uključujući i zaposlene u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i centrima za socijalni rad, nisu upoznati sa potencijalima socijalne ekonomije. I Izveštaj EK o napretku Srbije je istakao da su ometeni u razvoju najdiskriminisanije kategorije stanovništva uz Rome, žene i gej populaciju.

 

U Evropskoj uniji, sa druge strane, 6% građana je zaposleno u ovom sektoru koji u BDP učestvuje sa 4%. Broj korisnika usluga koje pružaju socijalna preduzeća veći je od 100 miliona.

 

Plata umesto roditeljskog džeparca

 

U radionici Naše kuće je angažovano sedam momaka, starosti od 22 do 40 godina. Svi imaju intelektualne poteškoće, sa različitim dijagnozama i sindromima. "Ove momke zakon ne prepoznaje kao radno sposobne. Za njih je zakon predvideo samo radne centre i rad kao vid terapije, a ovaj projekat je pokušaj da pokažemo da oni mogu da rade", ističe Anica Spasov.

 

Prve plate su, tvrdi ona, unele ogromnu promenu u živote ovih radnika. Danas oni među sobom obavljaju gotovo sve oblike uobičajenih finansijskih transakcija: pozajmljuju novac, štede, čak i ne troše sav novac na sitna za dovoljstva već odvajaju za zimovanje.

 

"Oni znaju da od vremena koje provedu u radionici zavisi koliku će platu dobiti. Prvog meseca, dvojica su radila, ostali nisu. Kad su njih dvojica dobila platu, ostali su bili zapanjeni jer su im dosad roditelji davali novac i od njih zauzvrat nisu ništa očekivali", opisuje Spasov preokret u životima članova Naše kuće.

 

S obzirom da je radionica ipak rad u zatvorenoj izolovanoj sredini, Naša kuća je u saradnji sa Volonterskim centrom Zvezdara osmislila novi projekat Kuhinja na točkovima koji će realizovati, očekuje se, do kraja godine. Projekat je zamišljen tako da momci iz Naše kuće raznose na kućnu adresu hranu starim i bolesnim sugrađanima na Zvezdari koji ne mogu da izađu iz kuće.

 

Prema rečima Anice Spasov, od donatora su dobili tač-skrin kasu što je jako važno jer momci ne znaju da računaju. Zasad je obezbeđena i mašina za pakovanje hrane, kaseta za čuvanje hrane, a očekuje se kupovina vozila za razvoženje hrane.

 

Torbe za milanske ulice

 

Na samo nekoliko minuta vožnje od male zvezdarske ulice u kojoj se nalazi Naša kuća, u haustoru zgrade socijalističke arhitekture uvučeno je preduzeće Eko Beg (Bag). Niko ne bi rekao da je reč o još jednom preduzeću koje zapošljava ugrožene grupe jer su moderne torbe od recikliranog materijala koje izlaze iz male radionice Eko Bega stigle i do modne meke Milana.

 

Ovo socijalno preduzeće postoji tek nešto više od godinu dana, a osnovni cilj je zapošljavanje dugoročno nezaposlenih žena starijih od 50 godina. Šarene torbe, fascikle i novčanike prave od bilborda tj. PVC folije iz brojnih reklamnih kampanja.

 

Prema rečima menadžerke Eko Bega Ivanke Stamenović, radnice dosad nikad nisu uspele da zarade toliko novca da mogu da žive od toga. Ako neko kupi torbu u radionici, bude mesečno za markicu za prevoz i doručak.

 

Nekoliko žena je čak odustalo jer su bile samohrane majke i nisu mogu da žive od rada u tom socijalnom preduzeću. Ova energična žena ipak tvrdi da neće dići ruke jer zna da posao ima perspektivu.

 

Eko Beg najviše sarađuje sa jednom domaćom bankom koja naručuje kese za svoje konferencije, ali i sa gradskom upravom, nevladinim sektorom i nekim firmama. Od grada Beograda su, ističe ona oduševljeno, upravo dobili mašinu za sečenje traka od kojih će praviti paspule za torbe.

 

"Svi misle da smo mi Kinezi, ali mi želimo da pokažemo da smo bolji od njih", ističe puna entuzijazma ova diplomirana tekstilna dizajnerka. Kako kaže, planira i modnu reviju iako zna da to košta. Prati takođe i modne časopise i sajtove, ali ne želi da se originalni proizvodi Eko Bega poistovećuju sa bilo kojim svetskim modnim dizajnerom.

 

Volonterski centar opštine Zvezdara

 

Nije iznenađenje što se dva preduzeća koja upošljavaju pripadnike ugroženih grupa nalaze na relativno malom odstojanju na opštini Zvezdara. Ova opština, naime, već nekoliko godina, pomaže Beograđanima koji su sami, bolesni i ometeni u razvoju.

 

Predsednik Gradske opštine Zvezdara Milan Popović ne krije revolt kad priča o socijalnim preduzećima u Srbiji ističući da "živimo u društvu koje nije humano, a priča o humanosti". On kaže da je na Zvezdari u februaru osnovan Volonterski servis koji je dao odlične rezultate.

 

"Iskoristio sam svaki mogući medij da se obratim ljudima koji imaju moć da kopiraju naš model jer ima volontera koji žele da pomognu. Znate ko se javio iz Srbije - niko. U stranci kojoj pripadam pričam svima, a niko me nije zvao da pita za projekat", kaže rezigniranim glasom Marković.

 

On ističe da će opština nastaviti da podržava socijalna preduzeća i sve koji imaju sličnu ideju. U toku je asfaltiranje uličice u kojoj se nalazi Naša kuća, a opština im traži i kupce za kesice. "Opština je kupila puno kesica iako nam ne treba. Ali, upakovaćemo papire pa ćemo reći da neka deca od toga žive", kaže on.

 

Autor: Ivana Pavlović

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA