Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Euleks preuzeo prelaze, Srbi ih blokiraju    

Objavljeno : 16.09.2011. | Ažurirano : 19.09.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Na Kosovu je od 16. septembra situacija ponovo napeta pošto su carinici evropske misije Euleks preuzeli kontrolu nad prelazima Brnjak i Jarinje ka Srbiji, na severu Kosova. Planirano je da oni kontrolu sprovode uz prisustvo kosovskih carinika, čemu se protive Srbija i kosovski Srbi, smatrajući da bi to značilo uspostavljanje granice sa Srbijom. Tri dana nakon preuzimanja prelaza, Srbi i dalje pružaju otpor toj promeni uspostavljajući blokade na putevima. Evropska komisija je preuzimanje kontrole ocenila kao napredak u funkcionisanju carinske zone Kosovo i početak sprovođenja dogovora Beograda i Prištine o carinskom pečatu.


Nadomak prelaza tokom jutra 16. septembra sletelo je nekoliko helikoptera Euleksa i Kfora, pa se špekulisalo o tome da li su u njima i kosovski carinici. Srbi iz Kosovske policijske službe napustili su Brnjak pošto je sa pripadnicima Euleksa helikopterom došao i jedan carinik iz Prištine.

 

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton (Catherine Ashton) Maja Kocijančič je potvrdila da će carinske poslove na prelazima Brnjak i Jarinje "obavljati stručni carinici Euleksa uz prisustvo kosovskih carinika". "Euleks počinje da sprovodi dogovor postignut u dijalogu (Beograd-Priština), uz 'usluge dobre volje' EU, o carinskom pečatu" i da se time primenjuje "primeren carinski sistem" na Kosovu kao "jedinstvenoj carinskoj oblasti", kazala je Kocijančič. Kako je ocenila, dogovor o carinskom pečatu "bio je poslednji element koji je nedostajao da se ponovo stavi na snagu primeren carinski sistem, budući da je Kosovo od 2000. godine jedna carinska oblast".

 

Ona je rekla da je "odsustvo valjanog carinskog sistema omogućilo neometane nezakonite poslove, posebno, ali ne i isključivo na severu Kosova". "Uz primenu dogovora, postignutog uz pomoć EU, bićemo bolje spremni da se s time suočimo", dodala je Maja Kocijančič.

Background

Vlada Kosova odlučila je 20. jula da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije, navodeći da je odluka odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine, što onemogučava izvoz sa Kosova. Nakon toga su na prelaze poslati pripadnici specijalnih jedinica Kosova, zajedno sa kosovskim carinicima. Tada je izbila kriza, koja je završena dogovorom prema kojem je Kfor preuzeo kontrolu do 16. septembra. Beograd i Priština postigli su 2. septembra u Briselu, u dijalogu pod okriljem EU, dogovor o carinskom pečatu za Kosovo, na kojem će pisati "Carina Kosova", bez ikakvih drugih oznaka koje bi eventualno mogle da ukažu na državnost. Kosovsku nezavisnost priznale su 22 od 27 članica EU.

 

"Verujemo da je to važan korak napred od kojeg će sve zajednice imati koristi. Veoma smo naklonjeni tome i Euleks to čini u potpunoj saglasnosti sa svojim mandatom, a operacije će na prelazima obavljati stručni carinici Euleksa uz prisustvo kosovskih carinika", navela je.

 

Na pitanje u koji će budžet ići prihodi od carina, Maja Kocijančič je odgovorila: "Treba da to proverimo".

 

Vlada Srbije ima drugačiji stav o prisustvu kosovskih carinika. Kako je na konferenciji 16. septembra za novinare rekao šef vladine Kancelarije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović, kosovski carinici neće imati ulogu na tim prelazima. Vlada Srbije pozvala je Srbe na severu Kosova da mirno protestuju i da "ne nasedaju na provokacije", kazao je on. Stav Srbije i Srba na Kosovu je da bi se učešćem kosovskih carinika uspostavila granica sa Srbijom.

 

Srbija je Evropskoj uniji dostavila i predlog za rešenje problema na prelazima Brnjak i Jarinje kojim se predviđa da kosovski policajci i carinici ne budu na tim prelazima, a odgovor još nije stigao. Kako je agenciji Beta rečeno 18. septembra, Političko-bezbednosni komitet Evropske unije (PSC) dobio je na uvid pismo Beograda u kojem se traži rasprava o situaciji na carinskim prelazima na severu Kosova i to će biti razmotreno, iako su ambasadori zemalja članica EU u ovom Komitetu ocenili da nije učinjena nikakva iole bitnija promena i da je Euleks delovao statusno neutralno. Predlogom je predviđeno da se 28. septembra u dijalogu Beograd-Priština razgovara o dovođenju carinika iz Prištine na prelaze na severu Kosova.

 

Promenu na prelazima kosovski Srbi su dočekali na blokadama, gde će, kako najavljuju, ostati dok se za prelaze ne nađe prihvatljivo rešenje.

 

Srbi na severu Kosova reaguju na svaku aktivnost Kfora, Euleksa ili Albanaca ojačavanjem barikada, pa su na pojedinim putnim pravcima one visoke i po nekoliko metara. Građani danonoćno dežuraju na svim mestima gde se srpske sredine graniče sa albanskim.

 

Srbi su i noć između 18. i 19. septembra proveli na barikadama kako bi kontrolisali važne saobraćajnice ka Jarinju i Brnjaku. Noć je protekla mirno, a na barikadama je čak proslavljena pobeda odbojkaša Srbije na evropskom prvenstvu i pravljen je i svadbarski kupus povodom Kupusijade u Mrčajevcima. Zaposleni u preduzećima deo radnog vremena provode kraj barikada, koje se svakodnevno ojačavaju.

 

Prema rečima ljudi na barikadama, od totalnih blokada puteva neće se odustati dok se sa prelaza ne povuku albanski carinici i policajci.

 

Zbog blokada na severu Kosova se oseća sve veća nestašica životnih namirnica, a velike teškoće izaziva nestašica goriva, zbog čega je redukovan saobraćaj, građani se teško odlučuju da koriste automobile, a drastično je poskupeo taksi prevoz. I pored danonoćnih blokada i dežurstava na severu rade sve službe, redovno se odvija nastava u školama i rade bolnice.

Prema oceni prištinskog dnevnika Koha ditore, kriminalne grupe sa severa Kosova su uz pomoć Vlade Srbije betonirale barikadu u selu Rudare u opštini Zvečan, gde Srbi dežuraju gotovo dva meseca. Prema navodima tog dnevnika, na put je bačeno 25 kubnih metara betona kamionima jednog od vođa organizovanog kriminala na severu, Zvonka Veselinovića.

 

Uprkos protivljenju dolasku kosovskih carinika, zvaničnici Srbije najavili su da će se protiv toga boriti isključivo miroljubivim sredstvima.

 

Na pitanje da li postoji mogućnost eskalacije nasilja na severu Kosova, ministar za Kosovo Goran Bogdanović kazao je 16. septembra da ta opasnost postoji uvek u poslednjih 12 godina, ali da Srbi mogu ostvariti svoje interese samo na miran način. "Mi nemamo ni oružje, ni vojsku, ni policiju, već samo narod koji je spreman da brani svoje kuće i porodice", rekao je Bogdanović. Dodao je da i u ovom trenutku traju diplomatski napori Srbije da se reši problem na severu Kosova.

 

Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović najavio 16. septembra u izjavi agenciji Beta da će Srbija diplomatsko-pravnim i političkim sredstvima odgovoriti ako Priština pokuša preuzme administrativne prelaze Brnjak i Jarinje. "U tom planu će značajno mesto igrati mirna reakcija, diplomatsko-pravna sredstva i politička sredstva i istovremeno čuvanje građanskog otpora i neposlušnosti u mirnim okvirima", rekao je Stefanović.

 

Kada je reč o trgovini, koja je u osnovi ovog problema, 16. septembra je počeo transport robe između Srbije i Kosova. Prema informacijama iz kosovske carinske službe, prvi put od 20. jula, kada je kosovska vlada zabranila uvoz iz Srbije, srpska roba ponovo može da pređe preko administrativnog prelaza Merdare. Prema rečima šefa te carinske ispostave Škeljzena Osmanaja, preko tog administativnog prelaza u toku dana 16. septembra prešlo je pet šlepera sa žitom iz Srbije. "Na ovom prelazu današnji dan je bio kao i svaki drugi, nije bilo problema. Kamioni sa robom iz Srbije od danas će na ovom prelazu moći da prelaze na Kosovo do daljnjeg", rekao je Osmanaj agenciji Beta i dodao da oni "samo sprovode odluku Vlade Kosova".

 

Međutim, istog dana je saopšteno da kamionima sa Kosova nije dozvoljeno da pređu u Srbiju sa dokumentacijom sa oznakama Republika Kosovo jer, kako je obrazložila Poreska uprava, takva dokumentacija u Srbiji nije važeća. Kosovske vlasti su najavile da bi već 19. septembra mogle ponovo da zabrane ulazak robe iz Srbije na Kosovo, ali je prema izjavi kosovske ministarke za trgovinu i industriju Mimoze Kusari Ljilje to odloženo. Takva mera reciprociteta se, međutim, može očekivati u narednim danima, kazala je ona a preneo Blic, uz napomenu da je na Kosovo ušlo oko 200 kamiona s robom iz Srbije.

 

U Beogradu je Udruženje žena sa Kosova i Metohije organizovalo skup podrške Srbima na Kosovu, na kojem se okupilo stotinak građana, uglavnom udruženja porodica kidnapovanih i nestalih.

 

U međuvremenu, tema Kosova prisutna je i na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku. Prištinski dnevnik Zeri objavio je da je moguć susret predsednika Srbije Borisa Tadića i kosovskog premijera Hašima Tačija, ali je Tadićev kabinet to demantovao. Istaknuto je da je prava adresa za rešavanje situacije na severu Kosova dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

 

Prema navodima Zerija, naime, moguće je u Njujorku u susretu Tadića i Tačija uz prisustvo visokih predstavnika SAD i EU postići sporazum koji će dovesti do uklanjanja barikada sa puteva na severu Kosova. Prema pisanju lista, postizanje tog sporazuma je osnovni razlog zbog kog je Tači otputovao u Njujork i napustio Kosovo u vreme visokih tenzija na severu Kosova.

 

Predsednica Kosovo Atifete Jahjaga sastala se sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, a na sastanku je poručeno da otvorena pitanja treba rešavati na miran način.

 

Izvor: Beta

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA