Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Pozitivne poruke na Forumu Srbija-EU    

Objavljeno : 09.09.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Najviši zvaničnici Srbije i EU su na Forumu Srbija i EU 9. septembra uputili uglavnom optimistične poruke o evropskoj perspektivi Srbije. Predsednik i premijer Srbije istakli su da je Srbija privržena putu ka EU, bez obzira na teškoće koje joj predstoje, dok je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej potvrdio da je budućnost Srbije u EU i pozdravio napredak na tom putu. Van Rompej je, međutim, poručio da je pred Srbijom još dosta posla, a saradnja sa Kosovom još jednom je istaknuta kao stvar od velikog značaja. Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izrazio je izvesne rezerve u pogledu mogućnosti da Srbija ove godine dobije status kandidata za članstvo u EU.


Odnosi Beograda i Prištine će biti jedan od elemenata koje će EU razmatrati prilikom odlučivanja o kandidaturi Srbije za članstvo, naveo je van Rompej. On je kazao da je pitanje Kosova osetljivo i pozdravio je rezultate dijaloga Beograda i Prištine koji treba da spreče opasnost koju nose jednostrani potezi.

 

"Srećan sam što vidim da su razgovori dali rezultata po pitanju carina i katastra", rekao je Van Rompej i istakao da to sada treba sprovesti. Naglasio je da regionalna saradnja treba da bude sveobuhvatna i da odsustvo Beograda ili Prištine na regionalnim skupovima smanjuje njihovu efikasnost i kao primere naveo forume posvećene borbi protiv kriminala.

 

Van Rompej je pozvao lidere Srbije da ostanu privrženi evropskim cijlevima i kazao da je EU spremna da u svoje redove primi Srbiju čim ona ispuni uslove. Predsednik Saveta posebno je ukazao na značaj pomirenja u regionu i regionalne saradnje, ali i na značaj reformi pravosuđa, borbe protiv korupcije i kriminala i jačanja vladavine prava.

 

"Uradili ste mnogo ali treba još. Spremni smo da vam pomognemo. Unija će biti spremna kada Srbija bude spremna", poručio je Van Rompej ističući da EU želi da ceo region ispuni kriterijume i uđe u Uniju. "Naše clanice nisu izgubile iz vida težnju zemalja da uđu u EU", rekao je Van Rompej, ali je naveo da ne može biti prečica u ispunjavanju Kopenhagenskih uslova, čiji su osnovni elementi regionalna saradnja, posebno na Zapadnom Balkanu koji je opterećen ratovima.

 

Van Rompej je poručio da je potrebno osigurati da se demokratija i vladavina prava čvrsto uspostave i ukazao na značaj borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i na pravosudne reforme. "Treba naglasiti da su te reforme pre svega u interesu Srbije i njenih građana", poručio je on.

Background

Forum Srbija-EU u Beogradu okupio je više od 400 zvaničnika, privrednika, predstavnika medija i nevladinog sektora iz zemalja EU i regiona. Među učesnicima su i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i predsednik Grupe socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Martin Šulc, kao i zvaničnici država regiona. Evropska komisija će u oktobru objaviti mišljenje o spremnosti Srbije za status kandidata, a do kraja godine se očekuje i odluka o dodeli tog statusa Srbiji.

 

Van Rompej je pozdravio napredak koji je ostvarila aktuelna Vlada Srbije i ukazao na saradnju Srbije sa Hagom i na skupštinsku rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

 

Govoreći o situaciji u EU, on je poručio da će Unija uraditi šta mora da reši pitanje sa valutom i dugovima, ali je naglasio da je Evropa duboko politički projekat održanja mira.

 

Pozitivnu poruku je uputio i predsednik grupe socijaldmokrata u Evropskom parlamentu Martin Šulc. On je u razgovoru za Dojče vele uoči konferencije čak relativizovao kruti stav koji je tokom nedavne posete Beogradu iznela nemačka kancelarka Angela Merkel po pitanju Kosova rekavši da je to bio više njen lični stav nego stav EU i Nemačke.

 

"Progres koji je napravljen poslednjih meseci, prema mom mišljenju, ali i mišljenju mnogih u evropskim institucijama vodi zaključku da su Srbi na dobrom putu i da bi tako trebalo da nastave. Sigurno je da svi problemi nisu rešeni, ali je moje mišljenje da se može biti konstruktivniji od onoga kakva je bila kancelarka Merkel", dodao je je Martin Šulc.

 

Predsednik evropskih socijaldemokrata je naglasio da je Srbija "važna i vodeća zemlja u regionu" i dodao da i "Srbija trebalo da ima istu perspektivu, ne u tako kratkom roku, ali ipak u dogledno vreme, i da dobije isti pristup EU koji vec ima Hrvatska. "Put je još dug i pun prepreka, ali za stabilnost u regionu potrebna nam je Srbija, u najmanju ruku sa perspektivom za skoro otvaranje pristupnih pregovora", rekao je nemački evroposlanik.

 

Šulc je na skupu kazao da se socijaldemokrate u Evropskom parlamentu nadaju se i očekuju da će Evropska komisija u oktobru preporučiti da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

 

Tadić i Cvetković: Srbija privržena putu ka EU

 

Predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković poručili su da je Srbija privržena evropskim integracijama bez obzira na probleme koji se na tom putu pojavljuju.

 

Tadić je istakao da Srbija traži isti odnos kakav imaju i sve druge zemlje koje teže članstvu u EU. "Ne tražimo nikakve privilegije i olakšice, ali ne želimo ni uslove koji bi nas izdvojili od ostalih zemalja", rekao je Tadić otvarajući Forum Srbija-EU.

 

Tadić je rekao da se Srbija zarad dobijanja statusa kandidata za članstvo u Uniji neće odreći napora da se ostvari pravično i trajno rešenja problema na Kosovu i Metohiju i poručio da je potpuno nerealno očekivati da Beograd prihvati ukidanje institucija na severu Pokrajine. On je rekao da je Srbija svesna da problem Kosova i Metohije mora da bude rešen pre ulaska u EU, ali da je za to potrebno pronaći pravedno rešenje kojim će biti zadovoljni a ne ono u kojoj će jedna strana izgubiti sve a druga dobiti sve. Tadić je rekao da je potrebno pronaći optimalno rešenje za sever pokrajine, ostvariti garancije za bezbednost Srba u ostalim delovima Kosova, kao i garancije za imovinu i kulturno-istorijske spomenike Srbije na Kosovu. On je osudio sve pokušaje upotrebe sile i unilateralnih rešenja na Kosovu i Metohiji "bez obzira da li oni dolaze uz znanje i prećutnu saglasnost nekih činilaca međunardone zajednice" i upozorio da bi u slučaju ponavljanja nasilja moglo doći do teških posledica kao što je novi egzodus stanovništva.

 

Tadić je dodao da se Srbija iskreno raduje zbog toga što će Hrvatska u narednom periodu ući u EU i izrazio nadu da će i Srbija uskoro dobiti status kandidata i datum za otpočinjanje pregovora.

 

Premijer Srbije Mirko Cvetković poručio je da je približavanje EU suštinski interes zemlje i da je to "i cilj i sredstvo" za poboljšanje života građana. Kako je naveo, ulazak u EU je cilj za Srbiju jer će nakon što postane punopravna članica moći da koristi sve pogodnosti ali i sredstvo jer ostvarivanje svake faze na tom putu znači da su ispunjeni svi zakonski i institucionalni uslovi za razvoj privrede i bolji život građana. Prema njegovim rečima, veze koje je Srbija već ostvarila na putu ka EU omogućavaju da lakše prevaziđe krizu u kojoj je čitav svet.

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Beogradu da su vrlo male šanse da Srbija do kraja godine dobije datum za početak pegovora sa Evropskom unijom (EU). Jeremić je novinarima na Forumu Srbija-EU rekao i da treba biti oprezan u predviđanjima da li će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata za članstvo u EU. Šef srpske diplomatije je međutim dodao da reformski proces u evrointergracijama treba nastaviti.

 

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je ocenio da se Evropa nalazi u krizi i da je tačno da članstvo u tom savezu ne može rešiti sve probleme jedne zemlje, ali da to ne znači da treba odustati od evrointegracija. "Nema mesta evroentuzijazmu, ali ne smemo sebi dozvoliti ni luksuz evroskepticizma", rekao je Đelić i ocenio da bi, kada bi EU prestala da postoji, u regionu bilo više ekonomskih i političkih problema i da bi se bilateralni nesporazumi mnogo teže rešavali.

 

Potpredsednik vlade je ocenio da je 2011. ključna godina za evropske integracije Srbije i dodao da je država na putu da ispuni svih 96 tačaka Akcionog plana za pristupanje EU. Prema njegovim rečima, Srbija je ispunila plan reformi, Haške obaveze, bori se protiv organizovanog kriminala i korupcije i konstruktivno učestvuje u razgovorima sa Prištinom.

 

Izvor: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA