Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Upozorenje Berlina i Londona Srbiji i Kosovu    

Objavljeno : 08.08.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Nemačka i Velika Britanija upozorile su Srbiju i Kosovo da će propustiti "istorijsku šansu" ukoliko za "svoje razmirice ne budu našli diplomatsko rešenje". Te dve zemlje su pozvale na rešenje "koje poštuje granice Kosova, poboljšava život svih i obe strane vodi u pravcu EU" i izrazile podršku dijalogu u kome posreduje EU. Izgledi da se taj dijalog obnovi povećavaju se, pošto su Kfor i predstavnici Vlade Srbije 5. avgusta usaglasili privremeno rešenje za krizu na severu Kosova. Iako kosovski Srbi nisu u potpunosti zadovoljni postignutim dogovorom a Priština ga podržava kao rešenje koje potvrđuje "novonastalu situaciju", za Beograd je on trenutno jedino rešenje koje može da umanji napetosti i spreči uspostavljanje kosovskih institucija na severu. Odgovor kosovskih Srba na sporazum, od koga zavisi da li će biti uklonjene barikade na putevima, očekuje se 9. avgusta.


U autorskom tekstu objavljenom u dnevniku "Frankfurter algemajne cajtung" (Frankfurter Allgemeine Zeitung) 7. avgusta ministri inostranih poslova Nemačke i Velike Britanije Gido Vestervele (Guido Westerwelle) i Vilijam Hejg (William Hague) ukazali su na moguće posledice krize na severu Kosova, pre svega u kontekstu evropskih integracija. Oni su naveli da "poziv Hrvatskoj da uđe u Evropsku uniju doduše pokazuje šta su zemlje regiona uspele da postignu", ali da "najnovija zbivanja na Kosovu potvrđuju da su uspesi postignuti proteklih godina još uvek izloženi opasnosti etničkog rascepa".

 

"Srbija i Kosovo moraju za svoje razmirice da nađu diplomatsko rešenje koje poštuje granice Kosova, poboljšava život svih i obe strane vodi u pravcu EU", istaknuto je u tekstu o problemima i izazovima koji stoje pred EU i međunarodnom zajednicom. Dodaje se da Srbija i Kosovo, "ukoliko to ne učine, propuštaju istorijsku šansu", te da bi to "protivrečilo interesima ljudi u dve države".

 

"Mi izričito podržavamo dijalog između Beograda i Prištine u kojem u ime EU posreduje Ketrin Ešton (Catherine Ashton). Na jesen će EU razgovarati o odnosima sa Srbijom i Kosovom. Pomno ćemo pratiti kakav napredak će dve zemlje do tada postići", navedeno je u tekstu.

 

Dvojica ministara su navela da su "za većinu Evropljana trajni mir i stabilnost svakodnevica", ali da "ubistvo kosovskog policajca u blizini granice sa Srbijom pre dve sedmice pokazuje da se to svuda u Evropi ne podrazumeva samo po sebi".

Background

Predstavnici Vlade Srbije i Kfora postiglii su 5. avgusta dogovor o rešenju krize na severu Kosova, koji predviđa održavanje sadašnjeg stanja na prelazima i, kao preduslov, deblokadu puteva. Tome je prethodio načelni dogovor koji su postigli 3. avgusta nakon višednevnih napetosti koje je izazvao pokušaj vlasti Kosova da preuzmu kontrolu nad prelazima na severu Kosova 26. jula. Kontrolu nad prelazima je 28. jula preuzeo Kfor, pošto je grupa huligana zapalila punkt Jarinje nakon povlačenja kosovskih specijalaca.

 

Prema dogovoru, čiji detalje su objavili pojedini mediji, Kfor je odgovoran za prelaze koji bi trebalo da ostanu zatvoreni zbog bezbednosti. Na prelazima biće omogućen prelazak kamiona sa humanitarnom pomoću, nosivosti 3,5 tone, kao i prenos robe za Srpsku pravoslavnu crkvu. Kfor će kontrolisati osobe i vozila u potrazi za oružijem i provervatati identitet osoba koje prelaze administrativnu liniju.

 

 

 

 

Na početku dela teksta posvećenog Balkanu ukazuje se i da su "skoro 17 godina posle okončanja sukoba koji je doveo do raspada bivše Jugoslavije, zemlje Zapadnog Balkana načinile velike korake u pravcu demokratije i dobrosusedskih odnosa" te da su "optuženi za ratne zločine izručeni međunarodnom sudu".

 

Kosovski Srbi načelno za sporazum, odluka o barikadama 9. avgusta

 

Dogovor između Kfora i predstavnika Vlade Srbije 5. o kontroli nad prelazima na administrativnoj liniji, Brnjak i Jarinje, Priština je podržala, a na njeno insistiranje je, kako prenose mediji, ubačena tačka da sporazum postaje nevažeći ako ga jedna strana prekrši. Kosovski Srbi su izrazili rezerve u pogledu sporazuma, zamerivši da nije precizan i da se ne zna koja će roba iz Srbije moći da ulazi u njihove opštine. Prema dogovoru, prelaze će moći slobodno da prelaze kamioni sa humanitarnom pomoći do 3,5 tona nosivosti, a svi veći kamioni moraće da imaju sertifikat koji će izdavati Crveni krst.

 

Iako Beograd smatra da sporazum "nije idealan", kao i da je pregovarano u "lošim okolnostima", kao argumente u prilog dogovora navodi da da će prelaze kontrolisati Kfor, da na njima neće biti albanskih carinika, "simbola takozvane države Kosovo" ni kosovskih specijalaca na severu Kosova. Beograd ističe da je sporazum postignut sa Kforom privremen, da ima pune međunarodne garancije i garancije države Srbije, kao i da će trajati dok se "ne postigne neki sporazum sa Briselom".

 

To, međutim, nije bilo dovoljno da, nakon objavljivanja dogovora, Srbi sa severa Kosova uklone barikade sa puteva, što je predviđeno sporazumom. Odluka o tome, kao i o ostalim obavezama iz sporazuma, odložena je do zajedničke sednici skupština četiri opštine sa severa Kosova 9. avgusta. U međuvremenu, predstavnici Srba sa severa Kosova sastali su se predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Beogradu, a na sastanku je, kako je saopšteno, dogovoren nastavak saradnje sa predstavnicima međunarodne zajednice, uz poštovanje Rezolucije 1244, kao i puna saradnja sa srpskim institucijama. Kosovski Srbi načelno podržavaju dogovor kao rešenje koje je postignuto između države Srbije i Kfora.

 

Istovremeno, sporazum je pozdravljen u Prištini, jer se njime, kakao je ocenjeno, potvrđuje novonastala situacija na prelazima nakon pokušaja kosovskih vlasti da preuzmu kontrolu nad njima. Priština je najavila da će ga sprovoditi, kao i da će se kosovska policija i carinici vratiti na administrativne prelaze u trenutku kada se budu stvorili uslovi za rad.

 

Stavovi

Evropska unija je zadovoljna sporazumom Beograda i Prištine s Kforom o privremenom smirivanju krize na Kosovu i pruža potpunu podršku delovanju Kfora da se taj sporazum i sprovede u delo, rekao je 8. avgusta zvaničnik Evropske komisije u Briselu agenciji Beta. Nužno je, istakao je Majkl Men, prvi portparol visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, da vlasti u Beogradu i Prištini učine sve da se potpuno smiri zategnutost i da, pored ostalog, budu uklonjene barikade na severu Kosova, što je deo sporazuma.

 

Zvaničnik EU koji posreduje u razgovorima Prištine i Beograda Robert Kuper (Cooper) rekao je da strane treba da se koncentrišu na ozbiljan dijalog koji će voditi ka rešavanju problema. "Mi smo veoma zadovoljni postizanjem sporazuma za situaciju na severu Kosova. To je saglasnost za koju se nadam da će biti neophodna za oko četiri ili pet nedelja i onda ćemo biti u stanju da se vratimo u normalnost", rekao je Kuper u intervju za Radio Kosovo 6. avgusta.

 

Zamenik američkog državnog sekretara Tomas Kantrimen (Thomas Countryman) pozdravio je postizanje saglasnosti Kfora sa vladama na Kosovu i u Srbiji, ocenivši da se time otvara put za nastavak dijaloga Prištine i Beograda uz posredovanje EU.

 

Direktor kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović ocenio je 6. avgusta da dogovor postignut s Kforom smanjuje rizike od incidenata i sprečava instaliranje institucija takozvanog nezavisnog Kosova na severu pokrajine. Mihajlović je u izjavi dostavljenoj agenciji Beta naveo da dogovor onemogućava eventualne jednostrane poteze dela privremenih vlasti u Prištini. "Ovakav sporazum omogućuje nastavak dijaloga, daje šansu miru, otklanja opasnosti od humanitarne krize i vraća život u normalne tokove", naveo je Mihajlović.

 

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović rekao je 5. avgusta za agenciju Beta da je sporazum postignut sa Kforom "dobar sporazum u ovim okolnostima". "Sporazum je privremenog karaktera, nije idealan, nije najbolji, ali u svakom slučaju pomaže da se ostvari mir, stabilnost i da se sačuva pozicija koju kosovski Srbi imaju sada", rekao je Stefanović u telefonskoj izjavi za agenciju Beta.

 

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je 6. avgusta da će se sporazum Vlade Kosova i Kfora o očuvanju novonastale situacije na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje u potpunosti sprovoditi.

 

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je da je odluka o slanju pripadnika specijalnih snaga policije na sever Kosova bila legitimna i legalna jer institucije Kosova moraju da imaju ingerencije na celoj teritoriji. Akcija je usledila zbog zahteva Srbije da se razgovori o tehničkim pitanjima, kada se radi o priznanju pečata carine Kosova, odlože do sredine septembra, rekla je predsednica Kosova u intervjuu za agenciju Beta.

 

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa zatražio je 7. avgusta poštovanje postignutog sporazuma sa Kforom o situaciji na severu Kosova. "Svaki sporazum koji vodi ka širenju suvereniteta na čitavoj teritoriji Kosova se treba poštovati" rekao je Mustafa.

 

Pokret Samoopredeljenje ocenio je 6. avgusta da je sporazum o kontroli administrativnih prelaza s Kforom poraz za Kosovo jer jača uticaj Srbije na Kosovu. Lider tog okreta Albin Kurti je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da Vlada Kosova ne govori istinu o tome zašto nema potpisanog sporazuma sa Kfor-om i dodao da je to zbog činjenice "da Kfor ne priznaje državu Kosovo".

 

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je 7. avgusta da se nada da će Srbi sa severa Kosova ukloniti barikade, jer su njihovi predstavnici na sastanku sa predsednikom Borisom Tadićem izjavili da su uz državu koja je postigla sporazum sa Kforom.

 

Predstavnici Srba sa severa Kosova poručili su 8. avgusta građanima na barikadi u Rudaru da je obaveza srpskog naroda da bude uz svoju državu Srbiju i da podrži odluke Beograda iako im se nesto ne svidi, jer je to, kako su naveli, u obostranom interesu. "Država Srbija je stala čvrsto uz nas i podržava ono što radimo, a naša je obaveza da budemo uz svoju državu i ako nam se nešto ne svidi da je podržimo jer je to u obostranom interesu", kazao je predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstmir Pantić po povratku iz Beograda.

 

Srpske lokalne vlasti na severu Kosova pod velikim su uticajem opozicije, predvođene Srpskim nacionalim većem severnog Kosova i Demokratskom strankom Srbije, ocenio je 6. avgusta politički analitičar Dušan Janjić. On je kazao da su Srbi sa severa Kosova bili protiv svakog dogovora, a da sada pokušavaju da deluju autonomno, kao samostalni pregovarači. Janjić je kazao da pretpostavlja da će predstavnici vlasti sa severa pokrajine prihvatiti dogovor vlasti u Beogradu i Kfora, jer su, kako je rekao, "svesni daljeg rizika ostajanja na barikadama".

 

Izvor: Beta

 

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA