Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


EU ne traži priznavanje Kosova, ali neće sukob    

Objavljeno : 23.06.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Da li će Srbija moći da uđe u EU i bez priznavanja Kosova pitanje je koje je ponovo dospelo u centar pažnje javnosti zbog izjave grupe nemačkih poslanika da Nemačka to neće dozvoliti. Evropski komesar za proširenje je dao drugačiju poruku - uslov neće biti priznavanje, ali će problem odnosa Beograda i Prištine ipak morati na neki način da se reši jer EU ne želi sukob u svojim redovima.

 

Evropski komesar Štefan File kazao je 23. juna u Briselu da pitanje Kosova nije obuhvaćeno Upitnikom Evropske komisije o evropskim reformama u Srbiji, ali je naglasio da nijedna od država Evropske unije "nije voljna da prihvati bilo koju novu državu kao članicu koja bi imala neko otvoreno pitanje kad je reč o regionu ili susedima". File je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Vukom Jeremićem, koji je podvukao da "nije čuo od komesara Filea" da je priznanje Kosova novi uslov za članstvo Srbije u EU. "Kad je reč o tome da Srbija prizna Kosovo danas, sutra ili kroz tri meseca, godine ili veka odsad, moj stav je isti", ponovio je Jeremić svoj dobro poznati "tvrdi" stav.

 

Evropski komesar je dodao da ne želi da "spekuliše" o tome da li pitanje Kosova može biti uvršteno na dnevni red. Napomenuvši da poštuje poslanike zemalja članica, File je istakao da je proširivanje EU jasno utvrđeni tehnički postupak, oji ne podrazumeva priznavanje Kosova.

 

Međutim, kako je rekao File, konačnu reč o članstvu daje 27 zemalja članica, a one ne žele da prime u svoje redove zemlje sa ozbiljnim problemima, zbog čega se mora pronaći rešenje za odnose Beograda i Prištine. "Čuo sam niz komentara u članicama (EU) i nijedna od njih sad nije voljna da prihvati bilo koju novu državu kao članicu koja bi imala neko otvoreno pitanje kad je reč o regionu ili susedima o otud smatram da su nužni ozbiljni napori da se kroz proces proširivanja nađe rešenje za to pitanje".

 

File je takođe ukazao na značaj rešavanja praktičnih problema u odnosima Beograda i Prištine i ocenio da se dijalog kreće u dobrom pravcu.

 

U međuvremenu se o izjavi nemačkih parlamentaraca izjasnio i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić, rekavši da nemački poslanici na zvaničnom sastanku nisu izneli stav da je priznanje uslov za članstvo Srbije. Đelić je novinarima u pauzi konferencije o evropskim fondoviam rekao da je zvanična pozicija Nemačke da "oni priželjkuju rešenje za Kosovo, a da je sa druge strane poznata pozicija Beograda da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova". "Srbija zna da pitanje Kosova moramo rešiti pre ulaska u EU, a sa druge strane to rešenje ne može biti priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova", rekao je potpredsednik vlade.

 

Na pitanje kako komentariše to što nemački poslanici daju različite izjave tokom zvaničnih i neformalnih susreta, Djelić je rekao da "ni u Nemačkoj nema blanko ostavki i da ponekad poslanici imaju određene stavove koji se ne podudaraju sa zvaničnim stavovima zemlje". "Nemačka ni na koji način ne traži priznanje Kosova od strane Srbije", rekao je Đelić.

 

Stav Nemačke: priznavanje poželjno

Background

Srbija u oktobru očekuje mišljenje Evropske komisije o spremnosti za status kandidata, a u decembru i zvanično odobravanje tog statusa. Srpski zvaničnici nadaju se da postoji mogućnost da Srbija tada dobije i datum otvaranja pregovora.

 

Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost 2008. godine, priznalo je 25 članica EU. To nisu učinili Slovačka, Rumunija, Kipar, Grčka i Španija. Priznanje Kosova nije bilo predmet pitanja u Upitniku ni tema zvaničnih razgovora predstavnika Srbije i EU. Kosovo se, takođe, u zvaničnim dokumentima EU pominje sa naznakom "pod Rezolucijom 1244 UN".

 

Međutim, ono što jeste značajno za pristupanje Srbije EU jeste uspostavljanje normalnih odnosa Beograda i Prištine i, pre svega rešavanje praktičnih problema koji onemogućavaju regionalnu saradnju i otežavaju život građana. U tom smislu veoma je značajan i uspeh dijaloga Beograd-Priština koji se vodi uz pomoć EU.

 

 

Poslanici Bundestaga su u razgovorima sa novinarima i urednicima beogradskih redakcija 22. juna kazali da će se na kraju pristupanja tražiti "faktičko" priznavanje Kosova da bi Nemačka dala podršku članstvu Srbije. Prema njihovim rečima, to bi podrazumevalo pored ostalog prihvatanje članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama i međunarodnim organizacijama. Prema njihovim rečima, to će Srbija do završetka pregovora o članstvu u EU morati da ispuni. Naveli su da je pitanje priznanja nezavisnosti Kosova ključno i ukazali da se članice EU u svojim procenama pridržavaju stava Međunarodnog suda pravde u Hagu čija je odluka o zakonitosti jednostranog proglašenja nezavisnosti podstakla priznanja Kosova. "Razgovori (Prištine i Beograda) moraju da se nastave, a na kraju tih razgovora moraće da stoji i priznanje. To se podrazumeva", rečeno je novinarima uz ocenu da je jasno da se sporna pitanja ne mogu rešiti preko noći, već da je za to neophodno nekoliko godina.

 

Nešto blaži stav izneo je tokom posete Beogradu zamenik nemačkog ministra odbrane Kristijan Šmit (Christian Schmidt) - on je kazao da bi bilo poželjno da Srbija prizna Kosovo, ali da se njen put ka EU neće za to vezati. "Poželjno je da se, što se tiče međunarodnog prava, priznaju granice susednih zemalja, ali to svakako nije uslov za ulazak u EU. Dalji koraci ne zavise od toga šta će biti za 10-15 godina. Sada se bavimo konkretnim stvarima", rekao je Šmit novinarima.

 

Na pitanje da li će Srbija bez rešenog pitanja granica i bez priznavanja Kosova postati članica EU, Šmit je na konferenciji za novinare u ambasadi Nemačke u Beogradu rekao da granice treba da budu regulisane i da se do njihove promene ne može doći nasiljem. "Kada se pragmatično prihvati realnost, onda se Srbija može dobro razvijati u EU, u okviru koji je dat", istakao je Šmit, navodeći da je i Nemačka tokom prošlog veka naučila da prihvati realnost.

 

On je istakao da se sposobnost Srbije da bude deo EU ne može vezati isključivo za pitanje Kosova, ali se, kako je naglasio, od Srbije očekuje saradnja sa susedima.

 

Zamenik ministra finansija Nemačke Harmund Košik rekao je da je za nemačku vladu najbitnije rešavanje praktičnih problema sa kojima se ljudi na Kosovu svakodnevno susreću, a to su ujedno i kopenhaški kriterijumi čije je ispunjenje osnov za članstvo u EU.

Političari i stručnjaci su za problem Kosova iznosili različite modele, među kojima se, pored podele, najčešće pominje takozvani model dve Nemačke, koji bi omogućio paralelno učešće Srbije i Kosova u međunarodnim institucijama, ali bez formalnog priznavanja. To bi moglo da traje dok se neki model za trajno rešenje ne nađe.


Pred Srbijom još dosta posla

 

Jeremić je s Fileom u Briselu razgovarao o tome šta konkretno vlasti u Beogradu treba učine da bi se do oktobra Evropska komisija mogla dati povoljno mišljenje o ostvarenim reformama i predložiti Savetu ministara EU da Srbiji odobri status kandidata za članstvo i datum pristupnih pregovora.

 

File je posebno podvukao da srpske vlasti moraju najveću pažnju posvetititi vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i usvajanju zakona o restituciji.

 

O najvećim preprekama i trajanju priključenja takođe su se izrazili nemački poslanici, ocenivši da će uslov biti hapšenje Gorana Hadžića i da će to tražiti Holandija. Oni su ocenili da Srbija najverovatnije neće dobiti datum pregovora u decembru i izneli mišljenje da će pristupanje trajati najmanje osam godian, kao i u slučaju Hrvatske.

 

Na pitanje da li bi nesuglasice unutar EU o daljem širenju Unije mogle da ugroze nove kandidature, rečeno je da za Srbiju neće biti dodatnih prepreka ni odugovlačenja, ako budu ispunjeni svi uslovi.

 

Poslanici su ukazali i da je "poželjno" da se Srbija založi za ulazak u NATO jer između tog vojnog saveza i EU postoji bliska veza koja se ogleda u zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici. "Treba biti obazriv sa izjavama 'Nikad u NATO'. Srbija ne mora da bude članica NATO, ali onaj ko želi u EU, mora da sarađuje i sa NATO", rekli su poslanici. Poslanici nemačkog Bundestaga razgovarali su u Beogradu sa predstavnicima Vlade Srbije i političkih stranaka o pristupanju Srbije EU i ispunjenju kriterijuma za to.

 

Đelić je ocenio da će Srbija put do članstva preći brže nego Hrvatska.

 

Izvor: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


24.10.2019, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA