Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Korupcija dominira sistemom javnih nabavki u Srbiji    

Objavljeno : 20.06.2011. | Ažurirano : 21.06.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Korupcija podriva ceo sistem javnih nabavki u Srbiji, i zato strategija razvoja koja će se doneti u Srbiji mora ozbiljno da pristupi rešavanju tog pitanja, izjavio je viši savetnik zajedničke inicijative SIGMA Evropske unije i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Marijan Lemke na konferenciji organizovanoj u okviru izrade strategije u Srbiji. Učesnici su ukazali da je neophodna dodatna profesionalizacija službi u Srbiji, a ukazali su i na značaj uvođenja standarda u pogledu toga na koju vrstu robe i usluga imaju pravo državna tela koja potpadaju pod sistem javnih nabavki.

 

"Nema preciznih podataka, ali opšta procena preduzeća, nevladinog sektora i vladinih tela uključenih u javne nabavke je da je korupcija prisutna na svim nivoima", rekao je Lemke tokom rasprave o sistemu javnih nabavki u Srbiji.

 

On je rekao da je u Srbiji potrebna i veća profesionalizacija sistema javnih nabavki. SIGMA se bavi unapređenjem institucionalnog sistema u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, kao i drugim zemljama koje imaju neke oblike partnerstva sa EU. Deo aktivnosti je i pisanje izveštaja za Evropsku komisiju.

 

Govoreći o zakonima, koji su, kako je naveo, najlakši deo za usklađivanje sa EU, Lemke je rekao da je Zakon o javnim nabavkama uglavnom usklađen sa EU, ali da i dalje ima nedostataka, poput sitnih neusklađenosti i preferencije za domaće ponuđače. "Međutim, to sve treba uraditi na kraju. Za sada je zakon dobar kao početna pozicija" rekao je on.

 

Lemke je naveo da je potrebno doneti zakone o koncesijama i privatno javnim partnerstvima, koji bi bili usklađeni i sa standardima EU, ali i sa postojećim zakonom o javnim nabavkama.

 

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević kazala je da je Nacionalnim programom za pristupanje EU predviđeno da se strategija o jačanju javnih nabavki usvoji u trećem kvartalu 2011, a značaj donošenja tog teksta naznačen je i u Akcionom planu za sticanje statusa kandidata. Delević je istakla da je unapređenje sistema javnih nabavki značajno za pristupanje EU, na šta se ukazuje i u izveštajima o napretku, ali da je još značajnije sa stanovišta društva u Srbiji, budući da omogućava uštede.

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je kazao da je neophodna međuinstitucionalna koordinacija između institucija u reformi sistema javnih nabavki. Prema njegovim rečima, potrebno je formirati stalno telo koje će se baviti javnim nabavkama, ali i koncesijama i privatno javnim partnerstvom.

 

Kada je reč o korupciji u sistemu javnih nabavki, dodao je Dežer, puno bi značilo za srpsku privredu kada bi se smanjila korupcija i uštedelo između 10 i 15%. U tom smislu, prema njegovim rečima, prevencija igra značajnu ulogu, ali i nezavisno sudstvo.

 

Izmene zakona o javnim nabavkama u septembru

 

Na skupu je rečeno da se izmene zakona o javnim nabavkama, koje će predviđati centralizaciju sistema javnih nabavki, mogle bi biti usvojene u spetembru.

 

Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da su 2010. godine javne nabavke vredele oko 2, 6 milijardi evra, što čini oko 10% bruto domaćeg proizvoda (BDP), kao i da o njihovom značajju govori činjenica da, recimo, poljoprivreda čini oko 13% BDP-a.  "Svaki problem u sistemu javnih nabavki ugrožava svakog građanina pojedinačno", rekao je Đelić i dodao da ne mogu biti zadovoljni jer devet godina od donošenja zakona pitanje javnih nabavki još nije kvalitetno uređeno.

Background

Procenjuje se da je vrednost javnih nabavki u Srbiji oko četiri milijarde evra godišnje. Predstavnici EU i stručnjaci stalno ukazuju da bi Srbija mogla da ostvari uštede i bolj efikasnost ukoliko bi postojala veća kontrola i smanjila se korupcija.

 

Javne nabavke su jedno od pregovaračkih poglavlja sa EU i jedna od oblasti u kojoj se redovno prati napredak zemlje koja teži članstvu u EU.

 

Prema njegovim rečima, problem je nameštanje tendera, što poslove dobijaju fantomske firme, što se aneksima menjanju ugovori, pa najniža ponuda na tenderu tokom realizacije bude višestruko veća, što se oko 20% poslova dobija u direktnim pregovorima, iako bi to trebalo da bude izuzetak.

 

"Sve je to teško dokazati, ali to mora biti predmet našeg interesovanja", rekao je on i najavio donošenje izmena zakona o javnim nabavkama. Te izmene, prema rečima Đelića, će predvideti centralizaciju sistema javnih nabavki kako bi se izbegla korupcija i dobile niže cene.

 

Đelić je rekao da je centralizacija javnim nabavki dala dobre rezultate u Sloveniji, a da je tom rešenju priblegla i Hrvatska.

 

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Goran Radosavljević je kazao da je urađen Nacrt Strategije javnih nabavki, koja treba da bude osnov za donošnje izmena zakona o javnim nabavkama. Prema njegovim rečima, tokom leta će biti formirana radna grupa za izradu izmena zakona. Očekuje se da zakon bude donet u septembru, dodao je on.

 

Iskustva Hrvatske i Slovenije u javnim nabavkama

 

Šef Centralnog tela za nabavku Hrvatske Dražen Ivanušec kazao je da je donošenje strategije o javnim nabavkama bilo neophodno za ispunjavanje merila za otvaranje pregovaračkog poglavlja o javnim nabavkama u pregovorima o članstvu sa EU. Kako je istakao, glavna promena koju je strategija donela je uspostavljanje centralnog tela za javne nabavke. To, kako je istakao, ima i prednosti i mane o kojima treba voditi računa prilikom donošenja odluke o sistemu javnih nabavki.

 

On je poručio srpskim vlastima da uče iz tuđih grešaka kako bi uspostavili što bolji sistem uz što manje lutanja.

 

Kao jednu od grešaka koje je Hrvatska napravila naveo je isuviše veliki broj kategorija za robe i usluga koje se nabavljaju preko centralnog sistema. Hrvatska je, kako je kazao Ivanušec, uspostavila 18 kategorija, dok je u EU uobičajeno između sedam i 12.

 

On je kazao i da zarad postizanja što veće profesionalnosti zaposlenih treba omogućiti najviše plate radnicima u centralnom telu za javne nabavke kako bi se postigli što bolji rezultati. U Hrvatskoj je veliki deo zaposlenih došao iz uprave za javne nabavke.

 

Govoreći o iskustvu Hrvatske, kazao je da nedostaje standardizacija nabavki, kako bi se znalo "na koliki sto i koliki ekran ima pravo zaposleni" i da li to zavisi od toga "u kakvim je odnosima sa šefom".

 

Poruka Hrvatske je, kako je rekao šef Centralnog tela za nabavku Hrvatske, da treba institucije graditi od početka kada za to postoje mogućnosti.

 

Šef Agencije za javne nabavke Slovenije Sašo Matas kazao je da ne treba sve kategorije robe i usluga koje se nabavljaju za državne organe stavljati u nadležnost centralnog sistema jer se u nekim domenima cena ne može spustiti na taj način. Matas je istakao da uvođenje centralnog sistema omogućava između ostalog jasan pregled trošenja, kako na centralnom tako i na lokalnom nivou.

 

On je takođe ukazao na značaj standardizacije, koja omogućava uštede. Kao primere je naveo da je utvrđeno "koji korisnik može koristiti kakav mobilni telefon", a planirano je da se standardi uvedu i u domen kancelarijske opreme.

 

Prema rečima Matasa, do sada se koristilo 600 do 700 vrsta tonera za štampače, što znači da je u upotrebi bilo isto toliko vrsta štampača. Sada je napravljena standardizacija i uvodi se nekoliko vrsta, čime se ostvaruje ušteda jer se poručuje veća količina iste robe.

 

Uvođenje kategorija robe i usluga išlo je postepeno, a sada se razmišlja o uvođenju poštanskih usluga u sistem centralizovanih javnih nabavki, budući da pravosudni organi za te namene troše mnogo novca, rekao je šef Agencije za javne nabavke Slovenije.

Izvor: EurActiv.rs i Beta

Linkovi

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA