Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Pitanje odnosa sa NATO ponovo u centru pažnje    

Objavljeno : 13.06.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Održavanje vojne konferencije u Beogradu na kojoj će se okupiti članice NATO i zemalja koje na različite načine sarađuju sa tim vojnim savezom, uključujući Rusiju, ponovo je u Srbiji pokrenulo raspravu o odnosu prema NATO. Prema nedavnom istraživanju, većina građana Srbije smatra da je vojna neutralnost politika kojom Srbija najbolje štiti svoju nacionalnu bezbednost. Održavanje te konferencije u Beogradu oštro su kritikovale Demokratska stranka Srbije (DSS) i Srpska radikalna stranka (SRS) kao približavanje zemlje NATO-u.

 

Dvodnevna Strategijska vojna konferencija NATO i partnerskih zemalja, na kojoj će učestvovati predstavnici zemalja NATO-a, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i Istanbulske inicijative za saradnju, počinje 14. juna u Beogradu. Cilj konferencije koju organizuje Saveznička komanda NATO-a za transformaciju je razmena iskustava i mišljenja o najvažnijim strateškim pitanjima od zajedničkog interesa. Tema ovogodišnje konferencije je "Nakon Lisabona - sprovođenje transformacije", a u okviru radnih grupa eksperti će razgovarati i o drugim temama.

 

Očekuje se učešće 60 načelnika generalštabova, od čega 28 iz NATO zemalja, a skup će otvoriti ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić. Poziv za učešće upućen je i predsedavajućem Vojnog komiteta Evropske unije, predsedavajućem Vojnog komiteta NATO, direktoru Međunarodnog vojnog sekretarijata NATO i Vrhovnom savezničkom komandantu za operacije.

 

Nezadovoljstvo održavanjem te konferencije izrazile su Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka, neke nevladine organizacije i udruženja građana smatrajući da Srbija ne treba da postane članica NATO, niti da bude domaćin konferencije saveza koji je bombardovao Republiku Srpsku i SR Jugoslaviju.

 

DSS je ocenila da vlast u Srbiji čini sve da sakrije da je NATO organizator Strategijske vojne konferencije i da je cilj skupa približavanje Srbije tom vojnom savezu. Protestni skup pod nazivom "ovo nije NATO zemlja, u organizaciji DŠ i više nevladinih organizacija, održan je 12. juna ispred Filozofskog fakulteta a na njemu se okupilo više stotina građana.

Background

Na osnovu zaključaka samita NATO-a 29. novembra 2006. godine u Rigi, Saveznička komanda za transformaciju pokrenula je organizaciju Strategijske vojne konferencije za partnere, jednom godišnje. Prva konferencija održana je u Makedoniji 2006. godine, zatim u Norveškoj 2007, u Albaniji 2008. i u Finskoj 2010. godine.

 

U Srbiji je 10. juna obeležno 12 godina od prestanka NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Vazduhoplovni napadi na SRJ počeli su 24. marta 1999. godine i trajali su 11 nedelja. U njima je, prema raznim procenama, poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.

 

Srbija je pristupila programu Partnerstvo za mir 2006. godine. Taj program odnosi se na bilateralnu saradnju između NATO i zemalja koje učestvuju u programu. Mediteranski dijalog i Istanbulska inicijativa za saradnju su, takođe, partnerski programi u okviru koga NATO sarađuje sa zemljama koje nisu članice Alijanse.

 

SRS je zatražila da se ove sedmice održi sednica parlamenta na kojoj bi predstavnici nadležnih organa odgovarali na pitanja poslanika o odnosu Srbije prema vojnim savezima i rezultatima saradnje sa Haškim tribunalom. Oko 100 funkcionera i pristalica SRS protestovalo je 13. juna u Beogradu ispred zgrade Predsedništva zbog najavljenog vojnog skupa. Predstavnici SRS-a pokušali su da predsedniku Srbije Borisu Tadiću proslede protestno pismo, ali ih je policija u tome sprečila, pri čemu je došlo do koškanja i guranja između demonstranata i pripadnika Žandarmerije.

 

Ministar odbrane Šutanovac odbacio je tvrdnje da održavanje te konferencije predstavlja odustajanje Srbije od proklamovane vojne neutralnosti i dodao da je prethodna takva konferencija bila u Finskoj koja nije članica NATO. "To mišljenje i priželjkivanje teme koju bi onda u javnosti komentarisali oni koji ne mogu da sami pokrenu neku pozitivnu temu, naprosto ne stoji", rekao je ministar.

 

Šutanovac je ocenio da održavanje konferencije u Beogradu dokazuje da Srbija ima mogućnosti da organizuje tako ozbiljan skup i uživa poštovanje zemalja koje će učestvovati.

 

Većina građana Srbije za vojnu neutralnost

 

Prema istraživanju koje je sproveo Cesid u aprilu i maju, dve trećine ispitanika je izjavilo da je protiv ulaska zemlje u NATO. Prilikom predstavljanja rezultata istraživanja 9. juna ocenjeno je da se može pretpostaviti da je ta podrška opala zbog aktuelne NATO operacije u Libiji čime je građanima osveženo sećanje na dešavanja iz 1999.

 

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.200 građana u Beogradu, Zaječaru, Somboru i Valjevu, za potrebe Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

 

Na pitanje šta bi ulazak u NATO govorio o Srbima kao narodu, 22% ispitanika je kazalo "da kratko pamtimo", a 17,2% se izjasnilo za odgovor "da smo izdali svoje pretke i svoju istoriju". Direktorka BCBP Sonja Stojanović je, komentarišući rezultate ankete, kazala da u vojsku građani veruju ali ne veruju da je dovoljno brojna i dovoljno opremljena.

 

Istraživanje je pokazalo i da podrška građana Srbije članstvu u Evropskoj uniji opada i da je najniža od kada se rade istraživanja na tu temu, što se objašnjava ekonomskim i socijalnim razočarenjima u politiku Vlade Srbije. 59% ispitanika se izjasnilo da Srbija treba da postane članica EU.

 

Odnos EU i NATO

 

Članstvo u NATO nije uslov za prijem neke zemlje u članstvo EU, mada preovlađuje mišljenje da bi to olakšalo put neke zemlje ka EU. Od 27 članica EU šest nisu članice tog vojnog saveza. To su Švedska, Finska, Austrija, Irska, Malta i Kipar. Te zemlje su članice Saveta evroatlantskog partnerstva NATO, kao i Srbija i Rusija.

 

Od zemalja kanididata za članstvo u EU u NATO-u su Hrvatska, Turska i Island, kao i Albanija koja nema status kandidata. Od zemalja potencijalnih kandidata na Zapadnom Balkanu, partnerske zemlje sa NATO su Crna Gora, BiH, Makedonija i Srbija koje su članice Partnerstva za mir.

 

Principi jedinstvene spoljne i bezbednosne politike EU su utvrđeni Sporazumom iz Mastrihta 1992. godine.

 

Bezbednost je i dalje u nadležnosti nacionalnih vlasti članica EU iako su Evropska komisija i u manjoj meri Evropski parlament uključeni u proces. Pošto je često reč o nacionalim interesima pojedinih članica, dešava se da neke članice učestvuju u vojnoj operaciji, poput intervencije u Libiji u koju je uključen i NATO, a neke ne, iako su i članice te alijanse i EU.

 

Jedan od ciljeva EU je i razvoj evropske odbrane u budućnosti koja se sada i dalje u velikoj meri zasniva na članstvu u NATO. Kao i u drugim ključnim politikama EU, za odluke u vezi sa politikom bezbednosti mora postojati konsenzus.

 

EU nema stalnu vojsku i oslanja se na "ad hok" snage sastavljene od vojnika koje daju članice EU za mirovne i humanitarne misije i misija za rešavanje kriza. Da bi bila da u stanju brzo reaguje Unija je ustanovila borbene jedinice po 1.500 vojnika, od kojih su dve u pripravnosti.

 

Prva vojna evropska misija je bila na Balkanu kada je EU preuzela misiju u BiH u 2005. Usledile su misije u Africi, Aziji i Bliskom istoku. U decembru 2008. EU je pokrenula svoju prvu pomorsku operaciju, misiju Atalanta, za borbu protiv somalijskih pirata. U tu misiju bi trebalo da se uključe do kraja godine i pripadnici Vojske Srbije, pošto su Srbija i EU 8. juna potpisale sporazum o učešću Srbije u civilnim i vojnim misijama EU.

 

Izvor: Beta i EurActiv.rs

Stavovi

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je 8. juna da vlast u Srbiji čini sve da sakrije da je NATO organizator Strategijske vojne konferencije. "DSS je u više navrata osudila održavanje tog skupa čiji je cilj približavanje Srbije NATO i više puta smo pozvali vlast da ga otkaže. Održavanje te konferencije je veliko poniženje za Srbiju i zato pozivamo ljude da iskažu svoje nezadovoljstvo", kazao je potpredsednik DSS Miloš Jovanović.

 

Srpska radikalna stranka (SRS) ocenila je 9. juna da održavanje konferencije NATO i partnerskih zemalja u Beogradu predstavlja "povratak ubica na mesto zločina". "Ovo je još jedan u nizu pokazatelja da režim Borisa Tadića, korak po korak, suprotno nacionalnim interesima, uvodi Srbiju u NATO", rekao je na konferenciji za novinare član Predsedničkog kolegijuma Boris Aleksić, saopštila je SRS.

 

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je 12. juna da je neophodno da Srbija što pre uđe u NATO, jer je to, između ostalog, prečica za članstvo u EU, ali i garancija za teritorijalni integritet zemlje. "Ne idealizujem ni EU, ni NATO, ali moramo voditi politiku u skladu sa potrebama zemlje. Ulazak u NATO je garancija za bezbednost u regionu... i teritorijalnu celovitost zemlje", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare komentarišući protest koji je organizovala DSS Strategijske vojne konferencije.

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA