Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Hapšenje Mladića važan korak, reforme i dalje nužne    

Objavljeno : 27.05.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

U prvim reagovanjima evropskih i srpskih zvaničnika na hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića preovladava stav da će to omogućiti napredak Srbije u evropskim integracijama, ali da je potrebno nastaviti sa sprovođenjem reformi, odnosno sa ispunjavanjem drugih kriterijuma u pridruživanju Uniji. Posebno je istaknut značaj koji hapšenje Mladića ima za utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine i za žrtve tih zločina i njihove porodice.Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je 26. maja u Beogradu da će hapšenje Mladića dati novu energiju u procesu evropskih integracija Srbije.

 

Posle razgovora s predsednikom Srbije Borisom Tadićem na kraju posete Beogradu, Eštonova je ukazala i da su za napredvodanje Srbije ka statusu kandidata važne promene koje su u tehničkom smislu izvedene. "Tehnički posao se obavlja i očekujem da će biti završen", reka je visoka predstavnia EU za spoljnu politiku.

 

"Snažno verujemo da će biti od velike koristi i za Srbiju ali i za EU, da eventualno vidimo Srbiju kao deo Unije", rekla je Ešton i čestitala na hapšenju Mladića. Ona je rekla da je dan kada je Mladih uhapšen važan za Srbiju, ali i za žrtve i njihove bližnje.

 

Tadić je rekao da je završen jedan od važnih reformskih procesa potrebnih za evrointegracije Srbije i da je Mladićevo hapšenje dokaz da je Srbija pravna država.

 

On je rekao da Srbija ima svoje obaveze u procesu evropskih integracija i da te obaveze podrazumevaju bolne i složene reforme, ali da je Srbija potpuno odlučna da ih sprovede. "I na današnji dan mi smo jedan od tih reformskih procesa ispunili. To je hapšenje Ratka Mladića i proces njegovog izručenja Haškom tribunalu", rekao je on.

 

"Ovaj proces podrazumeva i dokaz da je Srbija pravna država, da je vladavina prava i dalji razvoj našeg pravosudnog sistema i uopšte pravnog porekta jedan od temeljnih principa za sprovođenje naših reformi", rekao je Tadić.

 

Predsednik Srbije je rekao da je dovršetak saradnje s Haškim tribunalom i hapšenje begunaca važno zbog moralnih obaveza, ali i zbog poštovanja međunarodnog prava. Tadić je rekao da je cilj Srbije da do kraja godine dobije ne samo status kandidata, već i datum za početak pregovora za članstvo u EU.

 

Ketrin Ešton i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić su 26. maja u Beogradu potpisali Sporazum o zaštiti i razmeni poverljivih informacija koji će omogućavati razmenu dokumenata s oznakom strogo poverljivo između Srbije i EU.

 

Eštonova je naglasila da je potpisivanjem današnjeg sporazuma Srbija uradila značajan korak napred ka EU. "Nadam se da će uskoro biti potisan i sporazum o učešću Srbije u mirovnim misijama Evropske unije", rekla je Eštonova. Dačić je ocenio da će sporazum doprineti većem kredibilitetu vojske i policije Srbije i naglasio da je želja Srbije da učestvuje u mirovnim misijama EU.

 

Delević: Hapšenje Mladića važan znak za EU i građane

 

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević rekla je 27. maja da je hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića u kontekstu evropskih integracija važno i kao ispunjavanje formalnog kriterijuma i kao znak spremnosti Srbije da završi ono što je započela.

 

U izjavi za portal EurAktiv Srbija Delevićeva je istakla da je hapšenje Mladića pre svega važno u kontekstu procesuiranja ratnih zločina i utvrđivanja odgovornosti za te zločine. "Ja mislim da je najvažnije reći da je hapšenje Mladića značajno zbog toga što je čovek koji je optužen za teške ratne zločine sada u situaciji da za njih odgovora pred sudom koji jedini može da utvrdi odgovornost za te počinjene zločine", rekla je ona.

 

Milica Delević je dodala da je hapšenje Mladića značajno u procesu evropskih integracija za upostavljanje poverenja, odnosno kao znak da je Srbija spremna da na isti način završi ono što je počela.

 

"Tako da menja politčku klimu. Ne znači da je sve završeno, treba nastaviti rad na drugim pitanjima ali mislim da je sada ovo poruka i građanima i EU da ono što ste počeli zaista nameravate i da završite", rekla je ona prilikom predstavljanja novog, redizajniranog sajta Kancelarije za evorpske integracije (www.seio.govr.rs).

 

Britanski ambasador u Srbiji Majkl Devenport (Michael Davenport) rekao je 27. maja da će hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića sigurno doprineti napretku Srbije u procesu integracija u EU. "To je, naravno, vrlo važno i sigurno će doprineti napretku Srbije u evropskoj integraciji, ka pristupanju, što su britanske vlasti raspoložene da podrže", rekao je Devenport za portal EurActiv Srbija.

 

Na predstavljanju novog, redizajniranog sajta Kancelarije za evropske integracije britanski ambasador je rekao da je "moguće za Srbiju da dobije status kandidata ali da ostaje još dosta posla da se uradi".

 

Devenport je rekao su u EU svi oduševljeni što su srpske vlasti preduzele odlučnu akciju i uspele da uhapse Mladića i podsetio na značaj koji sve članice EU pridaju punoj saradnji sa Haškim tribunalom. Čestitao je predsedniku Srbije Borisu Tadiću i Srbiji na tom koraku.

 

Stefanović: Poseta Eštonove nije pritisak na Beograd

 

Ketrin Ešton je sa srpskim zvaničnicima razgovarala o dijalogu Beograda i Prištine, a 27. maja boravi u poseti Kosovu. Ona je posle razgovora sa Tadićem rekla da je taj dijalog važan za rešavanje praktičnih pitanja i poboljšanje života ljudi, dok je Tadić naveo da Srbija želi da reši "hroničan problem" Kosova.

 

Tadić je ukazao da je važno što se vodi dijalog o Kosovu i dodao da Srbija nema nijedan razlog da blokira politički proces i dijalog, već da "naprotiv, Srbija ima interes da nađe što pre rešenja za Kosovo".

 

Šef pregovaračkog tima Srbije za razgovore sa Prištinom Borislav Stefanović negirao je 26. maja medijske navode da je poseta Ketrin Ešton bila smišljena s ciljem pritiska na Beograd ili donošenja gotovih rešenja. "Ako je ova poseta bila pritisak, želim puno takvih pritisaka u budućnosti", rekao je Stefanović.

 

Govoreći o susretu sa Ešton, Stefanović je rekao da se radilo o veoma konstruktivnom sastanku za koji je izrazio nadu da će pomoći da se otklone prepreke u razgovorima sa Prištinom i da će, već sredinom juna u Briselu, biti rešena sva pitanja, poput katastra, slobode kretnja, telekomunikacija i matičnih knjiga.

 

Zamenica premijera Kosova i šefica tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je 27. maja da je poseta visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost podsticaj razgovorima o tehničkim pitanjima između Prištine i Beograda i postizanju konkretnih sporazuma.

 

Posle sastanka sa Eštonovom, Tahiri je rekla da su razgovarale o evropskoj perspektivi Kosova, za šta je dobijena podršku EU. Ona je izjavila da je u razgovoru preneta odlučnost Kosova da ostvari reforme u skladu sa dokumentima Kopenhagena, što je snažno podržala Eštonova.

 

Uoči posete Eštonove, Edita Tahiri je rekla za list Koha ditore da Kosovo ima tri zahteva koji se odnose na približavanjem Kosova Evropskoj uniji - ubrzanje procesa liberalizacije viza, uspostavljanje ugovornih odnosa sa EU i veću podršku u pripremi za ispunjavanje uslova za sticanje statusa kandidata.

 

Izvor: EurActiv.rs i Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA