Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Savet bezbednosti podeljen o načinu istrage na Kosovu    

Objavljeno : 13.05.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Članice Saveta bezbednosti 12. maja su se saglasile da je potrebna istraga o optužbama za trgovinu ljudskim organima na Kosovu. One se, međutim, nisu složile ko treba da vodi tu istragu - da li su za to potrebne Ujedinjene nacije, što zahteva Srbija, ili je dovoljan Euleks, što je stav predstavnika Kosova. Istog dana kada je vođena rasprava u Savetu bezbednosti, Kosovo je posetio šef tima Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović, a poseta je propraćena protestima u Prištini.

 

Predstavnici SAD, Velike Britanije, Nemačke i Francuske ocenili su u raspravi u Savetu bezbednosti o Kosovu da je neophodno sprovesti istragu o navodima Dika Martija o zločinima na Kosovu i da Euleks ima kapacitete za to, dok su zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova na čelu s Rusijom i Kinom navele da bi istraga trebalo da bude vođena pod mandatom UN.

 

Predstavnici koji podržavaju istragu pod okriljem Euleksa istakli su da je Euleks već započeo preliminarnu istragu o navodima Dika Martija i ocenili da ima kapacitete za opsežnu i nepristrasnu istragu i zaštitu svedoka. "Euleks igra sve važniju ulogu pošto će voditi istragu o optužbama Dika Martija. Iako su neke članice Saveta bezbednosti i Srbija zabrinute, mislimo da Euleks ispunjava uslove koje je generalni sekretar UN postavio kada je pozvao na opšežnu i neristrasnu istragu", rekao je predstavnik Velike Britanije Filip Parham.

 

Nemački ambasador Peter Vitig rekao je da Nemačka ozbiljno shvata izveštaj Dika Martija i da je potrebna istraga o tim strašnim zločinima. "Već smo rekli da po nama nema sumnje da Euleks ima kapacitet i nadležnost da sprovede takvu istragu", rekao je Vitig i dodao da misija EU ima nezavisnu jedinicu za zaštitu svedoka koja se može pojačati.

 

Sa druge strane, ruski ambasador Vitalij Čurkin naveo je da je rezolucija 1244 Saveta bezbednosti i dalje na snazi i da Unmik i dalje treba da ima ključnu ulogu na Kosovu. Moskva zato, kako je rekao, podržava predlog Srbije da se formira međunarodno istražno telo koje će odgovarati Ujedinjenim nacijama i sarađivao sa Euleksom. Za istragu pod pokroviteljstvom UN založile su se i Kina, Brazil i Gabon.

 

Ambasadori članica Saveta bezbednosti su pozdravili i početak dijaloga Beograda i Prištine kao načina za rešavanje praktičnih pitanja ljudi.

 

Kosovo:Zašto se Srbija protivi Euleksu, a hoće u EU

 

Kada je reč o uključenim stranama - Srbiji i Kosovu, Srbija se zalaže za istragu pod pokroviteljstvom UN, dok predstavnici Kosova smatraju da taj posao može da obavi sam Euleks.

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić kazao je da se Srbija zalaže za punu istinu u ispitivanju navoda o trgovini ljudskim organima. To je, kako je naveo, i obaveza Srbije prema žrtvama i njihovim porodicama, kako bi pravda bila zadovoljena, ali i preduslov za pomirenje Srba i Albanaca.

 

Za to je, prema njegovim rečima, neophodno učešće Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. "Nijedna druga institucija ne može da sprovede sveobuhvatnu istragu ili da obezbedi saradnju svih zainteresovanih strana. Samo mehanizam koji bi formirao Savet bezbednosti može to da učini, a bez toga umešani u trgovinu ljudskim organima mogli bi da ostanu nekažnjeni", naveo je Jeremić. Prema Jeremiću, trebalo bi razmotriti da li Euleks ima kapacitete i stručnost da sprovede tu istragu. On je podsetio da Misija Euleksa ima mandat da deluje samo na Kosovu, a da tragovi krijumčarenja organa vode i ka delovima Afrike, pojedinim evropskim državama, Aziji i na Bliskom istoku.

Background

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine. Ovo su prvi razgovori zvaničnika Beograda i Priština na teritoriji Kosova od sukoba 1998. i 1999. i NATO bombardovanja. Srbija isključuje mogućnost da prizna Kosovo. To je do sada učinilo 75 zemalja, među kojima su i mnoge zemlje EU. U EU Kosovo nisu priznale Španija, Slovačka, Grčka, Kipar i Rumunija.

 

Priznanje Kosova nije uslov za pristupanje Srbije EU, ali rešavanje nekih praktičnih pitanja u međusobnim odnosima jeste.

 

Pregovori Beograda i Prištine, koji bi trebalo da doprinesu rešavanju praktičnih pitanja u odnosima Srbije i Kosova, počeli su 8. marta u Briselu uz pomoć EU. Do sada su održane tri runde, a dogovora o započetim temama nije bilo. Nastavak razgovora zakazan je za 17. i 18. maj.

 

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je 26. januara 2011. godine rezoluciju u kojoj se međunarodna zajednica i vlasti u Beogradu, Prištini i Tirani pozivaju da preduzmu mere kako bi se rasvetlila trgovina ljudskim organima i drugi zločini počinjeni tokom i posle sukoba na Kosovu 1999. godine. Slučaj trgovine ljudskim organima na Kosovu istraživali su u prošlosti UNMIK i Haški tribunal, ali bez većih pomaka u istrazi ili podizanja optužnice.

 

 

Jeremić je rekao da ne razume protivljenje istrazi o optužbama o trgovini ljudskim organima na Kosovu pod mandatom tog Saveta, osim ako nešto ne treba da se sakrije od njega. U prilog predlogu Srbije, Jeremić je naveo i da je u svim dosadašnjm slučajevima Savet bezbednosti vodio istragu o ratnim zločinima na Balkanu.

 

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj je, međutim, u izjavi novinarima izrazio čuđenje što Srbija, kao zemlja koja teži da bude članica Evropske unije, nema poverenja u Euleks, koji je telo EU. Hodžaj je u obraćanju Savetu bezbednosti kazao da Priština želi da u potpunosti sarađuje s Euleksom i da veruje da ta misija EU ima kapacitet za istragu o navodima Dika Martija.

 

Stefanović na Kosovu dočekan kamenicama

Na dan kada je održana rasprava u Savetu bezbednosti, na Kosovu je boravio šef pregovaračkog tima za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović. Stefanović je po dolasku u Prištinu najpre otišao u ambasadu SAD, a potom je u Lapljem Selu razgovarao sa načelnikom kosovskog okruga, a sastao se i sa zamenikom premijera Kosova Hajredinom Kučijem i šeficom pregovaračkog tima Kosova Editom Tahiri.

 

Tokom boravka Stefanovića aktivisti nacionalističkog pokreta Samoopredeljenje izazvali su nemire ispred Vlade Kosova. U incidentima je povređeno više ljudi - policijaca i demonstranata, a policija je bacila suzavac na aktiviste "Samoopredeljenja" koji su kamenjem gadajali zgradu Vlade i polomili prozore na prvom spratu zgrade i automobilima parkiranim u blizini. Na vozilo u kojem je bio Stefanović, na putu iz Prištine ka Lapljem Selu, iz jednog vozila koje je stajalo pored puta bačen je paket sa stiroporom.

 

Pokret Samoopredeljenje je, naime, ocenio da je poseta šefa beogradskog pregovaračkog "uvreda i porovokacija za narod Kosova".

 

Premijer Kosova Hašim Tači posetu je, međutim, ocenio drugačije - on je rekao da je dolazak Stefanovića na Kosovo na neki način indirektno priznanje Kosova.Tim Vlade Srbije za dijalog sa Prištinom je ovu posetu koordinirao sa predstavnicima EU. Stefanović je izrazio žaljenje zbog nereda koji su se dogodili tokom njegove posete Prištini i istakao da je poseta Kosovu imala za cilj iznošenje stavova Srbije, bez namere da se bilo ko provocira. "Došao sam da na konstruktivan način iznesem naše stavove bez namere da bilo koga provociram ili na bilo koji načim uvredim. Mi smo odavno prestali da govorimo jezikom provokacije, naučili smo lekcije iz naše skorašnje prošlosti i nadam se da će i Priština imati taj kapacitet", rekao je Stefanović za Televiziju Most iz Zvečana.

 

Prema njegovim rečima, demonstracije su poruka dela albanskog društva koji propušta priliku da u Srbiji nađe dobre sagovornike. Stefanović je ocenio da je šteta što je lider Samoopredeljenja Albin Kurti propustio priliku za razgovor sa njim i dodao da je njegova "ruka pružena".

 

Izvor: Beta i EurActiv.rs

Sledeći koraci

17. i 18. maj: Nastavak razgovora Beograda i Prištine

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA