Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


File: Želim da Srbija dobije status kandidata u 2011.    

Objavljeno : 27.03.2011. | Ažurirano : 28.03.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Štefan File (Fuele), evropski komesar za proširenje

 

Želim da Srbija dobije status kandidata i datum početka pregovora, ali je što se toga tiče lopta u potpunosti u rukama Srbije. Saradnja Srbije sa Haškim tribunalom je izuzetno značajna za EU i nadam se da će srpske vlasti primeniti preporuke glavnog tužioca Tribunala. Razmišljamo kako zemljama kandidatima da pomognemo da dostignu evropski životni standard, i u tom smislu je predlog Božidara Đelića o ubrzanju priliva fondova dobrodošao. Imam osećaj da će se u doglednoj budućnosti videti prvi opipljivi koraci u dijalogu Beograd-Priština.

 

Razgovarao Dragan Blagojević, dopisnik Novinske agencije Beta

Intervju za Novinsku agenciju Beta i EurActiv.rs

 

Srpski zvaničnici sa određenim optimizmom govore o mogućnosti da Srbija na jesen dobije status kandidata, a pominju mogućnost i da možda dobije datum početka pregovora o članstvu. Koliko su realna ta očekivanja?


Da, to je moguće i ja želim da se to i dogodi. A da li je to u mojim rukama, odgovor je ‘Ne’ i lopta je u potpunosti u srpskim rukama. Ali smatram da je najvažnije da se ima na umu pozitivan stav u Srbiji. Ja delim to osećanje i 2010. je bila važna godina za Srbiju i evropske težnje i odnose Srbije i Evropske unije. Godina 2011. obećava još više. Ova 2011. je godina velikih mogućnosti i reč je o stvaranju novog zamaha u procesu proširivanja (EU) ne samo za Srbiju, već i za ceo region. Srbija igra važnu ulogu. Tako da sam ja veoma srećan što vidim veoma oduševljeno i odgovorno držanje vlade, vlasti ostalih ključnih igrača u Srbiji. Ako se oni uhvate u koštac sa svim onim pitanjima, na koje smo mi ukazali u Mišljenju i Izveštaju o napretku (o Srbiji), to će onda Srbiju dovesti do kvalitativno više ravni u procesu proširivanja. To bi bila najpre dobra vest za građane Srbije, jer bi oni bili ti koji bi od toga imali najviše koristi, a bila bi to dobra vest i za ceo region. Tako da, kad je u pitanju ta težnja, koju ja delim kao komesar, učiniću sve u svojoj moći da se ta želja ostvari.

 

U kojoj meri će biti presudan izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca za mišljenje Evropske komisije o statusu kandidata? Da li je moguće da ministri i lideri EU odobre Srbiji status kandidata ako ona dokaže da je učinila sve u potrazi za haškim beguncima, ali da to ne da rezultat?

 

Najpre ne bih hteo da razmatram ono što počinje sa ‘ako’, ali hteo bih da naglasim da je puna saradnja s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju veoma važan zahtev međunarodne zajednice i, čak još više, članica Evropske unije. To je obaveza koja proističe iz obaveza sadržanih u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (Srbija-EU). Države članice EU su u oktobru, kad su od Evropske komisije zatražile da pripremi ‘Mišljenje’, podvukle to pitanje kao istinski veoma značajno, i to političko pitanje. A bitno je da vlasti u Srbiji shvate kolika će pažnja biti posvećena Bramercovom izveštaju o tome. G. Bramerc je u poslednjem izveštaju ukazao na niz načina na koje srpske vlasti mogu i moraju da još više razrade i usredotoče svoje napore kako bi preostali haški begunci, Mladić i Hadžić, bili izvedeni pred pravdu. I veoma se nadam da vlasti (Srbije) neće biti sklone da samo čuju, već da primene te preporuke.

 

U kojim oblastima je Srbija u pridruživanju EU ostvarila izuzetan napredak, a u kojima vrlo mali? Da li se reforme u različitim oblastima odvijaju ujednačeno ili ima odstupanja, odnosno periodičnog usmeravanja na određene oblasti i zapostavljanje drugih?

 

Dozvolite mi da to ovako objasnim. Mi smo sad usred pripreme Mišljenja o Srbiji. Srpskim kolegama smo poslali na hiljade pitanje i krajem januara smo dobili odgovore. I sad je u toku postupak analiziranja, ocene tih odgovora, mi ćemo uputiti dodatna pitanja, uputićemo dodatne timove. A sve to treba da dovede do tačne procene suštine sadržanog u vašim pitanjima. Ja sam posebno zadovoljan stavom vlasti i drugih činilaca u tom procesu, kvalitetom vaših odgovora, veoma kratkim vremenom u kojom su izrađeni, ozbiljnom predanošću, profesionalizmom ljudi, uz podršku predsednika Tadića, premijera i njegovih ljudi, potpuno posvećenih evropskom programu. A to su veoma važne poruke ne samo za Evropsku komisiju, već i za članice EU, o ozbiljnosti srpskog stava oko evropske perspektive.

 

Šta bi za Srbiju značilo da dobije status kandidata u praktičnom smislu po pitanju fondova, mogućnosti saradnje sa zemljama EU i ugleda zemlje?

 

Mada postoje, iako ograničene, tehničke i finansijske implikacije, to će teško imati neke neposredni upliv za građane. Mislim da je pošteno da se to kaže. Status kandidata za članstvo ima prevashodno politički značaj, to je priznanje za ostvareni napredak. A naravno da je to veoma važna ocena koju ozbiljno primaju na znanje ne samo članice EU, već i druge zemlje, kao i međunarodne finansijske ustanove, međunarodni biznis i investitori. I, svakako, kad se procenjuje rizik od ulaganja, to da li će se ulagati u zemlju koja jeste ili koja nije kandidat za članstvo u EU, itekako ima težinu.

 

Kandidatski satus sam po sebi u normalnim okolnostima treba da znači i početak procesa pristupanja za neku zemlju. I jedino ako i dalje stoje neki programi ili domaći zadaci koji nisu obavljeni, da članice EU, na temelju preporuka Evropske komisije, odobre status kandidata, a onda, saglasno postavljenim uslovima, razmatrajući druge nužne prioritete, tek kasnije odluče o početku pregovora. I ja se veoma nadam da, u slučaju Srbije, nećemo videti potrebu da napravimo razliku između statusa kandidata, na jednoj strani, i početka pristupnih pregovora, na drugoj strani. I kako sam rekao, lopta je na srpskoj strani. I oni (Srbi) mogu računati da ćemo mi biti što je više moguće od pomoći da oni ostvare tu ambiciju.

 

Ako Srbija ostvari istinski napredak u rešavanju nekih ekonomskih i socijalnih problema, kako bi to uticalo i na potencijalne investitore u smislu garancije da je Srbija došla bliže evropskim standardima? Sad je u Srbiji ključni problem veoma teška ekonomska  i socijalna situacija, a investicije su apsolutno ključno pitanje, jer bez investicija nema mogućnosti da se ide napred?

 

Ja sam bio jedan od prvih koji su shvatili da je ceo Zapadni Balkan pogođen ekonomskom i finansijskom krizom i jasno mi je kako mukotrpno to doživljavaju srpski građani, kroz račune za grejanje, sučeljeni s nezaposlenošću, porastom cena hrane. A ono što je najvažnije, jeste istina da je dobra saradnja srpskih vlasti s Međunarodnim monetarnim fondom snažan signal poslovnim krugovima da su oni partner od poverenja koji se drži preuzetih obaveza. Drugo, sve ono što je vezano za proces proširivanja, odnosno da Srbija dobije kandidatski status, datum početka pristupnih pregovora, da jednostavno nastavi da postepeno, s usvajanjem standarda i načela Evropske unije, taj proces time vodi sve bliže EU i uvećava njenu privlačnost za međunarodne investitore. A mi se u našem radu jako trudimo da ne budemo jako okrenuti nekim birokratskim pristupima proširivanja. Mi razumemo, a mnogo vremena smo proveli raspravljajući o tome s predsednikom (Srbije Borisom) Tadićem prošle godine, da taj proces mora biti tako usmeren da mi ne obećavamo dodate vrednosti i koristi tek na kraju procesa kroz više godina, a u međuvremenu samo teškoće, već i neke opipljive rezultate na putu ulaska u Evropsku uniju.

 

Šta mislite o dijalogu Beograd-Priština koji je upravo počeo i posle kojeg su se čule i neke optimističke izjave iz obe delegacije?

 

Ja delim takve ocene. Mislim da imamo ono što mogu nazvati pravnim okvirom, rezoluciju Generalne skupštine UN sa 28 potpisnika, koautora. Imamo delujuće i konstruktivne partnere, Beograd i Prištinu, i zaista smo imali prvi susret koji je bio pragmatičan. Imam osećaj da ćemo u dogledno vreme videti i prve opipljive korake. Važno je da to nije samo rasprava radi rasprave, nego da bude i opipljive koristi za građane koji žive na tom području. Niz je pitanja koja otežavaju njihov život i ja se jako nadam da će dobar početak moći da dovede i do opipljive koristi za ljude.

 

Na kakav je prijem u Evropskoj komisiji naišao predlog potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića da se ubrza priliv predviđenih sredstava EU za podršku reformama zemljama Zapadnog Balkana, pruže organičena jemstva EU za povoljne kredite na tržištu kapitala i da se budžeti zemalja regiona usaglašavaju sa Evropskom komisijom. Da li je taj predlog ostvarljiv, a izgleda da su neki evropski komesari o tome već raspravljali?

 

Tačno je. Mi to i otvoreno kažemo. Ja sam u redovnom dijalogu s potpredsednikom vlade Đelićem i uvek sam pozdravljao nove zamisli, pristup koji unosi novinu. Mi veoma ozbiljno razmišljamo o tim stvarima. Na primer, ja se s njim potpuno slažem da sve dok neka zemlja ne postane kandidat za članstvo i krene u pregovore s Evropskom unijom, na raspolaganju ima relativno malu svotu novca, u poređenju sa strukturalnim fondovima koji su dostupni već prvog dana kad postane članica EU. A to je mnogo novca za čije korišćenje treba da se istinski pripreme kapaciteti državne uprave, što je krajnje teško za bilo koju od zemalja kandidata za članstvo. Zemlja koju najbolje poznajem, Češka, tu ima sopstvena iskustva. Da mi razmišljamo kako da pomognemo tim zemljama i kako da se one priključe Evropskoj uniji, da se delotvornije pripreme. I da razmišljamo kako da naši finansijski instrumenti izgledaju u sklopu nove finansijske perspektive (EU), koju zovemo Višegodišnji finansijski okvir. Da, razmišljamo kako da unesemo novine u finansiranje, razmišljamo kako da pomognemo zemljama da se približe proseku EU i da poboljšaju životni standard svojih građana i pre nego što njihove zemlje postanu članice Evropske unije.  I u tom smislu su zamisli g. Đelića veoma od koristi.

 

Najzad, imajući u vidu burne događaje na severu Afrike i širom arapskih zemalja, može li to odvući pažnju Evropske unije, a ne samo pažnju, već i sredstva i energiju sa Zapadnog Balkana na druga područja?

 

Ja ne vidim da se to događa. Naša predanost Zapadnom Balkanu, evropskoj perspektivi regiona, predanost Srbiji neće biti ugroženi tim zbivanjima. Iako ti događaji imaju istorijske razmere. Mislim da je važno istaći sledeće. A to je ako se pogleda mapa Evrope, južno susedstvo je direktno, blisko susedstvo Zapadnog Balkana. Evropska unija o tome ozbiljno razmišlja, na sto stavlja dokumente s konceptima s novim pristupom južnom susedstvu i pomaže da to susedstvo postane demokratskije, da uspostavi politički pluralizam, ojača civilno društvo i obezbedi trajni ekonomski rast u koji će biti svi uključeni, a mislim da će to imati direktan, pozitivan učinak na najbliže susedstvo Evropske unije, što će uskoro, nadam se, biti takođe Zapadni Balkan. Prema tome, ne, to se neće dogoditi i niko ne smera da dovede u pitanje naše opredeljenje za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. Smatram da će kroz, smatram potrebno, naše aktivnije angažovanje istinski učiniti to susedstvo stabilnijim za ne samo Evropsku uniju, već i za Zapadni Balkan, a smatram da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA