Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Održani prvi razgovori Beograda i Prištine    

Objavljeno : 09.03.2011. | Ažurirano : 10.03.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Prvi razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije završeni su 9. marta u Briselu. Šef delegacije Srbije Borislav Stefanović ocenio je da su razgovori bili konstruktivni i da su neka pitanja nadomak rešenja. Šefica kosovskog pregovaračkog tima Edita Tahiri izjavila je da se razgovor odvijao na dobar način. Evropska unija je saopštila da je dijalog održan u konstruktivnoj i srdačnoj atmosferi, i da je bio informativan i produktivan, a obe strane su ponovile spremnost da razgovore nastave uskoro.

 

Dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije počeo je zvanično 8. marta u Briselu, održana su dva sastanka, a u ime EU u razgovorima je učestvovao savetnik šefice evropske diplomatije Robert Kuper (Cooper). To je prvi direktan susret predstavnika Beograda i Prištine od kako je u februaru 2008. Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

 

Na prvom sastanku održanom 8. marta razmatrana su pitanja katastra i matičnih knjiga, a na drugom sastanku, održanom 9. marta, koji je trajao više od pet i po sati, razgovaralo se o telekomunikacijama, vazdušnom saobraćaju, carinskim pečatima, katastrima i matičnim knjigama.

 

Šefovi delegacije Srbije i Kosova Borislav Stefanović i Edita Tahiri rekli su 9. marta posle prve dvodnevne runde dijaloga u Briselu, da je učinjen korak ka nalaženju rešenja za "praktična pitanja" koja bi mogla da se formulišu već idućih dana.

 

"Ima nekih konkretnih rešenja, ali o njihovom sprovođenju videćemo u danima koji su pred nama i, naravno, obavestiti javnost", rekao je je Stefanović i dodao da je došlo do približavanja stavova o pitanjima katastra i matičnih knjiga, telekomunikacija i avio-saobraćaja.

 

"Napredovali smo u davanju predloga, pokušajima da nađemo zajedničke osnove, ali sva ova pitanja treba dodatno obraditi u narednim fazama", ukazala je Edita Tahiri. Napomenula je da "jeste učinjen dobar napredak", ali da ne može da kaže koliki.

 

Napredak nije bio tako vidan, napomenuo je šef srpskog tima, na poljima gde se "više zalazi u pitanje suvereniteta", kao što su carinski pečati. Edita Tahiri je naročito ukazala na nužnost rešavanja pitanja carinskih pečata da bi Kosovo moglo da "normalizuje izvoz i uvoz".

 

Stefanović i Tahiri su u izjavama novinarima istakli vidne razlike oko same prirode dijaloga, pošto je šefica delegacije Kosova uporno naglašavala da je reč o "tehničkim razgovorima".

 

Timovi Beograda i Prištine su razgovarali i o regionalnoj trgovini i slobodi kretanja dobara. Dve strane su pozitivno ocenile svoje učešće u sporazumu CEFTA i potvrdile da će učestvovati u aktivnostima tokom predsedavanja Kosova 2011.

 

EU navodi i da su se dve strane složile da do drugog sastanka treba da dođe u kratkom roku. Stefanović je nagovestio da će se ove "sesije" održavati "svakih par nedelja".

 

Početak dijaloga Beograda i Prištine udarna je vest u kosovskim medijima, a o njegovom pokretanju izveštavali su i strani mediji.

 

Pregovori predstavnika Beograda i Prištine u Briselu predstavljaju prvi korak na putu Srbije ka priznanju samoproglašene republike, ocenjuje 10. marta moskovski dnevnik Komersant. List piše da je početku zbližavanja Beograda i Prištine doprinela Evropska unija, koja ne skriva da bez aktiviranja dijaloga dve strane "ne mogu ni da maštaju o evrointegracijama".

 

Ruski dnevnik navodi da su obe strane na čelo svojih delegacija stavile iskusne pregovarače. Edita Tahiri je i ranije učestvovala u ozbiljnim pregovorima, braneći, po pravilu, dosta umerenu poziciju Kosova, a Borislav Stefanović takođe ima ozbiljno diplomatsko iskustvo, navodi Komersant. Upravo tim ljudima predstoji da Evropskoj uniji pokažu sposobnost da bez političke emocionalnosti razmatraju nagomilane probleme.

 

Internet portal Juropian vois (European voice) ocenio da je sever Kosova najvažnije pitanje u dijalogu Beograda i Prištine i možda preteško da bi se rešavalo odmah, iako ga odlaganje može učiniti još težim.

 

Strogo tehnički razgovori usredsređeni na lakša pitanja malo će učiniti da promene stav Srbije prema Kosovu, a promena je ključan zahtev Evropske unije za kandidaturu Srbije za članstvo, ističe se u tekstu. Zato je, dodaje se, od suštinskog značaja da EU uz podršku SAD iskoristi priliku koju pružaju ovi razgovori, za stvaranje impulsa u pravcu rešavanja statusa severa Kosova, što pre to bolje.

 

U početnoj rundi razgovora naglasak bi trebalo staviti na ključno pitanje uspostavljanja pune carinske kontrole na severu. U tekstu se ocenjuje da je to najteže tehničko pitanje u dijalogu, ali i jedno od pitanja koja se odnose i na politički status severa i na uspostavljanje normalnih odnosa između Srbije i Kosova.

 

"Rešavanje pitanja carine suštinski bi doprinelo smanjenju trgovine ljudima, organizovanog kriminala i korupcije na severu i tako promovisalo uspostavljanje vladavine prava, ključnog cilja misije EU na Kosovu, Euleksa", ocenjuje se u tekstu.

 

Stavovi

Šef Međunarodne kancelarije na Kosovu Piter Fejt izjavio je 9. marta da su razgovori Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, razgovori dve nezavisne i suverene države. U predavanju studentima Američkog univerziteta u Prištini, Fejt je isključio mogućnost da će se tokom dijaloga u Briselu govoriti o statusu i teritorijalnom integritetu Kosova ili njegovoj podeli.

 

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju u Skupštini Srbije Nada Kolundžija kazala je 9. marta da je dobro što postoji svest i Beograda i Prištine o neophodnosti dijaloga i da na dnevnom redu budu pitanja koja se tiču života građana na Kosovu. "Mnoga pitanja su i pitanja statusa. Mislim da nije presudno da mi insistiramo na tome da li to jeste ili nije statusno pitanje već na tome da se ljudima omogući da tamo normalno žive", kazala je Kolundžija novinarima u Skupštini Srbije.

 

Šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije–Jedinstvena Srbija Branko Ružić kazao je 9. marta novinarima da je najvažnije da su razgovori počeli i da očekuje da će to biti dugotrajan proces. "Ne očekujem neke epohalne rezultate u pogledu nekih političkih pitanja niti vidim da je ovaj dijalog pre svega svojom sadržinom koncentrisan na isključivo te teme. Radi se o tehničkim pitanjima koja zaista život znače za građane na Kosovu i Metohiji, kako za Srbe tako i za Albance", kazao je Ružić.

 

Poslanica iz kluba Ujedinjeni regioni Srbije Stojanka Petković, koja živi na Kosovu, rekla je novinarima da je dobro što su pregovori počeli i da nikome ne odgovara "status kvo", kao i da očekuje da će se tokom dijaloga razgovarati i o statusu. Stojanka Petković je kazala da očekuje da će u timu Beograda biti i političkih predstavnika Srba sa Kosova, a da je plaši i da ne bi bilo dobro da kosovski Srbi budu u timu Prištine.

 

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić je rekao da je dijalog Beograda i Prištine još jedan korak vlasti Srbije u procesu priznavanja nezavisnosti Kosova. Samardžić je na konferenciji za novinare rekao da su vlasti Srbije, "pod maskom" da se razgovori vode o tehničkim pitanjima, pristale na dijalog sa Kosovom kao sa ravnopravnim partnerom, odnosno kao sa nezavisnom državom.

 

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS Aleksandar Martinović kazao je novinarima da su pregovori Beograda i Prištine "velika farsa" i da je skandalozno da se vode u Briselu. Martinović je kazao da je neprihvatljivo da pregovore s Prištinom vodi predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Srbije jer to znači, naveo je, da Srbija polazi od pretpostavke da "razgovara sa nekom drugom državom i da je status Kosova i Metohije rešen onako kako to žele SAD i većina država članica EU".

 

Izvor: Beta

 

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


24.10.2019, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA