Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Đelić: Srbija planira da bude spremna za EU 2015. godine    

Objavljeno : 09.03.2011. | Ažurirano : 10.03.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da je cilj Srbije da do kraja 2015. godine bude spremna za ulazak u EU, a da će datum prijema zavisiti od "ekonomskih prilika u Evropi, opšteg raspoloženja i pronalaženja kreativnih rešenja o pitanju Kosova". U intervjuu za nemački EurAktiv, on je rekao da je Srbija spremna na "specifična" i pragmatična rešenja za status Kosova do kojih bi se došlo u saradnji Beograda i Prištine i uz uvažavanje interesa obe strane.

 

Đelić je rekao da cilj postavljen za 2015. godinu znači približavanje pravnoj tekovini EU i sprovođenje neophodnih reformi, a da nakon toga pitanje ulaska u EU prelazi u domen političke odluke. "Ne zavisi samo od nas da li ćemo pristupiti 2016. godine ili kasnije. To će zavisti od ekonomske situacije u Evropi, opšteg raspoloženja i pronalaženja kreativnih rešenja o pitanju Kosova", rekao je Đelić u intervjuu koji je dao tokom posete Berlinu u februaru.

 

Đelić je rekao da Srbija ne traži privilegije u integraciji u EU ali i da očekuje da će biti "tretirana u skladu sa dobro poznatim kriterijumima". Ponovio je da je strateški cilj Srbije da joj na samitu EU u decembru bude odobren status kandidata i da se Beograd nada da će pregovori početi na proleće 2012. godine.

 

On je rekao da postoji konsenzus u EU i Srbiji da je potrebno pronaći i izručiti preostala dva begunca i ocenio da bi to bio najbolji način da Sribja dokaže da u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

 

"Ipak, to nije jedini način da se to pokaže", rekao je on i podsetio da je ranijih godina omogućen napredak u evropskim integracijama, pošto je saradnja sa Tribunalom pozitivno ocenjena i o tome je postojao konsenzus u EU, iako haški optuženik Ratko Mladić nije uhapšen. Naveo je i da je nedavna poseta glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca (Serge Brammertz) bila prilika da Srbija ponovo pokaže neospornu političku volju za saradnju s Tribunalom i dodao da očekuje njegove pozitivne izveštaje u junu i decembru 2011. godine.

 

Veliki deo IPA odlazi evropskim konsultantima

 

Potpredsednik Vlade Srbije je ponovio da sredstva EU za podršku reformama u zemljama Zapadnog Balkana nisu dovoljna da bi se sprovele neophodne reforme.

 

Upitan kako Srbija koristi sredstva koja dobija iz pretpristupnih fondova EU (IPA), Đelić je rekao da Srbija dobija oko 200 miliona evra godišnje, ali da gotovo dve trećine odlazi na troškove za evropske konsultatne koji sarađuju u izgradnji institucija. "Samo trećina tog novca se ustvari dodeljuje projektima, koji se odnose na infrastrukturu. To je definitivno ograničena suma novca za promenu stanja na terenu", rekao je on.

 

Đelić je ponovio predlog da se iz postojećih fondova, namenjenih podršci reformama tokom ove decenije, veća sredstva izdvoje u fazi pre pristupanja EU, a manja nakon pristupanja, s tim što bi ukupan iznos ostao nepromenjen. On je dodao da je reč o nekoliko stotina miliona evra koji bi bili ranije dodeljeni, s obzirom da je Zapadni Balkan relativno malo područje.

 

On je, takođe, ocenio da je podrška građana Srbije pridruživanju EU opala zbog krize i ocenio da se Evropa čini slabijom zbog krize i nezadovoljstva njenih građana. On je istakao da u Srbiji postoji konsenzus o članstvu u EU i dodao da je uveren da će se to održati i u narednim godinama. Naveo je i da je Vlada Srbije prošla nedavno kroz krizu i ocenio da postoje dobre šanse da vlada opstane do završetka četvorogodišnjeg mandata.

 

Prema njegovim rečima, zbog ekonomskih teškoća sa kojima se građani suočavaju, Srbija mora da radi na privlačenju investicija i razvijanju infrastrukture i da se usredsredi na naredne korake u vezi sa evropskom integracijaom.

 

On je rekao da se očekuje da će probna proizvodnja u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu početi u novembru, istakavši da je to prva fabrika automobila koja će biti otvorena u Evropi nakon pet godina. Očekuje se da će se u toj fabrici proizvoditi 250.000 automobila godišnje i da će izvoz iznositi 1,6 milijardi evra.

 

Đelić je rekao i da se očekuje prodaja 51% Telekoma Srbije za šta su, kako je naveo, zainteresovani Dojče telekom (Deutche), Ostrijan telekom (Austrian) i druge kompanije, a očekuju se i nove investicije u energetskom sektoru.

 

On je rekao da Srbija u ovoj godini očekuje između tri i četiri milijardi dolara investicija. Naveo je da su u 2010. u Srbiji direktne strane investicije iznosile oko milijardu dolara, a u 2009. oko 1,4 milijarde evra, što je bio rekord u regionu.

 

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, Đelic je rekao i da su zemlje regiona pokazale da sarađuju u borbi protiv organizovanog kriminala, istakavši da su danas u Srbiji najznačajniji kriminalci ili uhapšeni ili su u bekstvu. Organizovani kriminal nećemo tolerisati. Mi smo usred ove bitke i nemamo izbora: Ili mi ili oni. Ili mafija i kriminal ili demokratija i evropska budućnost", rekao je on i dodao da je saradnja na operativnom i obaveštajnom nivou sa drugim zemljama i EU ključna.

 

Prema njegovim rečima, u borbi protiv korupcije uhapšene su osobe koji su bile na visokim javnim funkcijama u različitim oblastima. Kako je ocenio, to je dokaz da postoji kritična masa u administraciji i javnosti za borbu protiv te pojave.

 

Đelić je rekao da Romi čine oko 90% osoba koje su tražile azil u EU i da Srbija čini korake kako bi sprečile zloupotrebu viznog režima kroz kampanje za informisanje, ali i unapređenje položaja Roma.

 

Države su pre svega odgovorne da obezbede uključivanje u društvo. Ipak, pitanje Roma je evropsko. Tokom mađarskog predsedavanja (EU) biće usvojena evropska politika o inkluziji Roma. Mi ćemo vrlo aktivno učestvovati u tome", rekao je on i dodao da je tokom 2010. oko 1,5 miliona građana Srbije putovalo u zemlje EU bez kršenja i zloupotrebe propisa.

 

Đelic: Srbija za pragmatična rešenja za status Kosova

 

Kada je reč o pitanju Kosova, potpredsednik Vlade Srbije je ukazao da se ponavljanjem već poznatih stavova ne može daleko odmaći i da je kompromis Srba i Albanaca jedini put do trajnog mira i pomirenja u regionu.

 

"Ne možete imati trajan mir ukoliko podržavate sučeljavanje dva nacionalizma. Mnogo je bolje podržati nezadovoljavajući ali izvodljiv evropski tip kompromisa", kazao je Djelić. On je rekao da će za to biti potrebna "kreativnost" i istakao da pet zemalja EU ne priznaje Kosovo i da Kosovo zbog toga nikako ne bi moglo da postane članica Unije.

 

Na opasku da govori o kreativnosti, ali ne i o rešenju, Djelić je rekao da govori "o rešenju, li ne i o priznavanju" (Kosova). "Kada je reč o kreativnosti, predložili smo da se razmotri model dve Nemačke iz 1972. godine. Razmatrali smo mogućnost da se nadahnemo modelom Hong Konga. Takođe smo razgovarali o modelu Olandskih ostrva između Finske i Švedske", rekao je Djelić.

 

"Spremni smo za veoma specifično rešenje za veoma specifičnu situaciju", kazao je potpredsednik Vlade Srbije.

 

On je istakao da se do rešenja mora doći kroz dijalog za Prištinom i da ne treba smatrati da je potreban izbor između Evrope i Kosova jer je moguć mnogo bolji ishod, a to je postizanje "istorijskog kompromisa" koji će omogućiti da čitav region uđe u Evropu.

 

Ðelić je istakao da je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova pokušaj cepanja Srbije koji Srbija ne prihvata, ali da istovremeno traži pragmatična rešenja. "Pokušaj jednostrane deklaracije Kosova je pokušaj nekih da jedan nacionalizam pobedi drugi. To nije evropski put. Korak napred bio bi da Beograd i Priština poštuju interese i prava jedni drugih i pronađu zajedničko rešenje".

 

Djelić je, u intervjuu koji je dao tokom posete Nemačkoj u februaru, kazao da u dijalogu Beograda i Prištine, koji je počeo 8. marta, treba prvo razmotriti svakodnevne probleme. Kao primer je naveo problem automobilskih tablica, koje su prepreka za slobodno kretanje automobilom.

 

"Nadam se da ćemo ove godine moći da rešimo problem pečata koji koriste carinske vlasti u Prištini, a takođe i pitanje učešća Prištine na regionalnim forumima, što je tokom prethodnih godina stalno bio problem", rekao je Đelić. "Još jedna tema je snabdevanje vodom. Veliki deo vode za snabdevanje Prištine dolazi iz jezera sa severa Kosova. To su svakodnevna pitanja na kojima moramo da radimo da bismo izgradili poverenje", rekao je Đelić.

 

Na opasku da na Zapadnom Balkanu samo Kosovo nije obuhvaćeno bezvizim režimom, Djelić je kazao da je to "odraz neodržive situacije u vezi sa statusom", "Srbija ne želi da život na Kosovu bude loš. Ali je sigurno da bi kompromis sa Beogradom olakšao sve, uključujući bezvizni režim", rekao je Ðelić.

 

Na pitanje zašto vlada Srbije ne poruči Srbima sa Kosova da treba da poštuju integritet Kosova, kao što to čini sa bosanskim Srbima, Djelić je rekao da su između ta dva primera postoje velike razlike. Srbija priznaje Bosnu i Hercegovinu, podržava Dejtonski sporazum i ne kontroliše Srbe u BiH, kazao je Djelić i istakao da će Srbija podržati "svako rešenje koje će Bosnu i Hercegovinu približiti EU".  Srbija nije preduzela nijedan korak koji bi vodio cepanju Bosne i Hercegovine - ne daje pasoše Srbima iz Bosne i bosanski Srbi ne galsaju na izborima u Srbiji, kazao je Djelić, istakavši da je Srbija i protiv cepanja Srbije, što je učinjeno jednostranom deklaracijom o nezavisnosti Kosova.


Sa Božidarom Đelićem razgovarali: Mihael Kačmarek (Michael Kaczmarek) i Daniel Tost, EurActiv Nemačka

 

Izvor: EurActiv.de

Linkovi

Mediji:

EurActiv.de: Djelic-Serbien für "kreative Lösungen" mit Kosovo (kompletan intervju, nemački)

EurActiv.com: Serbia Deputy PM - We could solve 'everyday problems' with Pristina (kompletan intervju, engleski)

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA