Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


EU traži od Kosova da poštuje CEFTA ugovor i SSP    

Objavljeno : 22.11.2018. Štampa El. pošta bookmark
 

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je da vlada Kosova hitno mora da ukine odluke o taksi na robu iz Srbije i BiH. EU je takođe tražila poštovanje sporazuma CEFTA. Vlada Kosova obrazložila je uvođenje taksi od 100% činjenicom da se kosovski proizvođači sreću sa različitim netarifnim barijerama od strane Srbije, tako da kosovski proizvodi ne mogu da uđu na srpsko tržište. Predsednik Srbije rekao je da Beograd neće uvoditi kontramere Prištini, niti kršiti CEFTA sporazum. On će 22. novembra u Beogradu razgovarati sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije povodom odluke Prištine da poveća taksu na uvoz.

 

Mogerini je navela da se odlukom vlade Kosova o povećanju takse na robu iz Srbije i BiH na 100% pogoršava situacija nakon što je Priština pre nedavno uvela takse od 10%.

 

"Kosovska vlada mora odmah da povuče te odluke", navela je Mogerini u saopštenju.

 

Mogerini je rekla da takse od 100% predstavljaju očigledno kršenje Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) i duha Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji između Evropske unije i Kosova.

 

Brisel je ponovo reagovao i portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič istakla da je EU nadležna da nadzire sprovođenje CEFTA a da ga Priština prekršila taj sporazum.

 

EU je izdala jasno saopštenje da je Priština uvođenjem taksi od 100% na uvoz robe iz Srbije i BiH prekršila odredbe sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovini na Zapadnom Balkanu, izjavila je 22. novembra u Briselu Kocijančič.

 

Ona je podvukla da Brisel očekuje da sekretarijat CEFTA i sve strane preduzmu neophodne mere da se zajamči poštovanje tog sporazuma.

 

Portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini je naglasila da Brisel na to ima pravo jer "EU nadzire sprovođenje svih obaveza koje su preuzeli partneri u regionu, a CEFTA je okosnica regionalne saradnje na Zapadnom Balkana i to je ključni deo regionalnog ekonomskog prostora, koji je pokriven i sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju" sa EU.

 

Maja Kocijančič je time odgovorila na pitanja novinara kosovskih medija na albanskom jeziku kako je visoka predstavnica EU Mogerini mogla zahtevati da vlada u Prištini povuče odluku o taksi od 100% na uvoz iz Srbije i BiH, ako se dosad o tome nije izjasnio nadležni sekretarijat CEFTA i ne predstavlja li to pritisak EU koja nije članica CEFTA.

 

Saopštenje visoke predstavnice EU Mogerini "jasno predočava da kosovska vlada nije postupila na pravi način" i da je to kršenje regionalnog CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini. Kosovska vlada zato mora povući meru o uvođenju taksi od 100% na uvoz robe iz Srbije i Bosne, navela je Maja Kocijančič.

 

Ona je podsetila da se već neko vreme očekuje da sekretarijat CEFTA o razvoju saradnje u tom sporazumu izvesti EU i partnere u regionu.

 

Predstavnica za štampu Federike Mogerini je podvukla da to istovremeno nije u duhu Sporazuma o stabilizaiji i pridruživanju, koji su vlasti u Prištini potpisale s Evropskom komisijom.

 

"U celini gledano, a to smo mi stavili do znanja u mnogim saopštenjima i razgovorima", ukazala je Maja Kocijančič.

 

" I Srbija i Kosovo su se mnogo puta žalili na ono što se zbiva u njihovim odnosima, a mi smo naglasili da se to mora rešavati kroz dijalog, u kojem je Evropska unija i dalje spremna da pomaže", dodala je.

 

Kocijančič je izrazila uverenje da "sve akcije, mere, saopštenja Kosova i Srbije koje druga strana smatra izazovnim i uvredljivim, uznemiruju i ne doprinose dijalogu i normalizaciji odnosa".

 

I zato, kazala je Maja Kocijančič, "mi tražimo od vođstva obe strane da odmah prekinu s takvim provokacijama i usredsrede se na dijalog o normalizaciji odnosa bez daljih preduslova".

 

Priština mora da brani svoje interese

 

Vlada Kosova je na predlog ministra trgovine i industrije Endrita Šalje usvojila 21. novembra odluku o povećanju takse za uvoz robe iz Srbije sa 10 na 100%.

 

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj, najavljujući povećanje taksi, na Tviteru je naveo da Priština mora braniti svoje vitalne interese, pošto Srbija "nastavlja svoju agresivnu kampanju na međunarodnoj pozornici" i da podriva proces normalizacije.

 

Portal koha.net je preneo da je Vlada Kosova odluku usvojila većinom glasova. Taj portal je preneo i da je premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao da između Kosova i Srbije već izvesno vreme ne funkcioniše sporazum CEFTA.

 

"Budući da je tako, ja podržavam ovaj predlog", kazao je Haradinaj na sednici Vlade Kosova.

 

U obrazloženju predloga odluke o povećanju taksi na 100%, ministar trgovine i industrije Kosova je rekao da je imao u vidu analize odeljenja za trgovinu u tom resoru.

 

"Kosovski proizvođači se susreću sa različitim netarifnim barijerama od strane Srbije tako da kosovski proizvodi ne mogu da uđu na srpsko tržište. Srpske vlasti ne priznaju analize kosovskih proizvođača i zahtevaju ponovnu procenu kosovskih proizvoda. I pitanje tranzita i dalje ostaje ozbiljna smetnja za kosovske kompanije dok uvoze ili izvoze u zemlje EU i prolaze kroz teritoriju Srbije", kazao je Šalja.

 

On je naveo i da i BiH ima iste trgovinske barijere prema Kosovu kao i Srbija.

 

"Trgovinska razmena između Kosova i BiH jasno pokazuje da se povećava uvoz u odnosu na izvoz kosovskih roba. Istovremeno kosovske kompanije ne mogu da budu deo ponuda u javnim ponudama u Srbiji. Sa druge strane ima preko sto javnih ponuda koje su kompanije iz Srbije dobile na Kosovu", rekao je ministar.

 

Šalja je dodao da "niko ne može zahtevati da prodaje svoje proizvode na kosovskom tržištu a da zabrani prodaju kosovskih proizvoda na svom tržištu".

 

"To je recipročan odnos koje mi zahtevamo. Upravo polazeći od toga, tražim da prihvatite predlog koji ste dobili", kazao je Šalja.

 

Vučić: Nećemo uvoditi kontramere Prištini niti kršiti CEFTA sporazum

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 21. novembra da Beograd neće uvoditi kontramere Prištini, niti kršiti CEFTA sporazum jer je kako je rekao, "Srbija ozbiljan i pouzdan partner svakome u Evropi".

 

Vučić je takođe najavio sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije koji, kako je rekao, hoće da organizuju proteste i blokade zbog odluke da se takse na uvoz robe iz centralne Srbije na Kosovu povećaju sa 10 na 100%.

 

On je ocenio i da je cilj te odluke Prištine da se "tiho sprovede najsnažnije i najbrže etničko čišćenje Srba južno i severno od Ibra".

 

Vučić je rekao i da će se Vlada Srbije obratiti članicama Saveta bezbednosti UN i EU koje će upoznati sa kako je rekao, "činjenicama o kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA sporazuma" od strane Prištine.

 

Naveo je i da Srbija "ni na koji način" neće uzvraćati sličnim merama jer kako je rekao, želi da ostane pouzdan partner svima.

 

"Nećemo zaustavljati ni njihove kamione, ni putnička vozila niti promet robe ka Kosovu i Metohiji jer hoćemo da pokažemo razliku između odgovornog ponašanja sa jedne, i neodgovornog ponašanja sa druge strane. Mi ćemo sve učiniti da sačuvamo mir i da ne odgovaramo na provokacije ali ćemo ostati uz svoj narod", kazao je Vučić.

 

Predsednik Srbije razgovarao je i sa ambasadorima zemalja Kvinte - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke - i šefom Delegacije EU i upozorio na moguće posledice "neodgovornog poteza" Prištine o povećanju taksi na srpsku robu.

 

Ambasadori su izrazili zabrinutost zbog moguće destabilizacije, kao i za budućnost dijaloga, apelujući na Vučića i Vladu Srbije da racionalno i mirno pristupe rešavanju najnovije krize, navodi se u saopštenju predsedništva Srbije.

 

U međuvremenu je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da je veoma teško odgovoriti na "besmislene i nerazumne mere" koje je Priština preduzela prema Srbiji i povećala takse za uvoz robe, navodeći da se nada da neće biti kontra mera.

 

"Nesrećna je ova njihova mera. Kada razgovaramo o CEFTA sporazumu, mi govorimo i o međusobnom priznavanju profesionalnih i akademskih kvalifikacija i protoku ljudi, a ne samo roba i usluga u regionu. Sve sa ciljem da napravimo zajednički ekonomski prostor. Ovakve odluke nas vraćaju u 19. vek", rekla je Brnabić 21. novembra u Novom Sadu.

 

Dodala je da je već čula izjave visokih predstavnika EU, te da joj te izjave govore da će situacija biti rešena.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA