Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Brnabić: Potrebno suštinsko a ne formalno ispunjavanje evropskih vrednosti    

Objavljeno : 23.04.2018. Štampa El. pošta bookmark
 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je 23. aprila da Srbija ne može sama da se približi EU i sprovede reforme, da su joj za to potrebni civilni sektor i privreda, i da je neophodna suštinska primena evropskih vrednosti, a ne samo ispunjavanje forme. Premijerka je kazala da je 2025. velika šansa za Srbiju i da će zemlja, ako samo formalno ispunjava uslove, biti bliža EU, ali ne vrednosno i kvalitativno. Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će delegacija Venecijanske komisije, kojoj je Srbija prosledila nacrt ustavnih amandmana, u maju posetiti Beograd.

 

"Naš evropski put mora da bude suština, a ne forma. U našem evropskom putu ja duboko verujem ne sme da bude prečice", rekla je Brnabić na petoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji u Domu Narodne skupštine Srbije.

 

Ona je istakla da ne želi da Srbija stane u red država članica uz koje stoji znak pitanja da li je trebalo da postanu punopravne članice.

 

"Ja ne želim da se to Srbiji desi. Građani Srbije zaslužuju scenario u kome Srbija, uprkos jako teškoj prošlosti i mukotrpnoj tranziciji i uprkos tome što su na našem evropskom putu postavljena politička i statusna pitanja a ne suštinske reforme, može istinski da usvoji evropske vrednosti i životni standard", rekla je Brnabić.

 

Ona je kazala da je 2025. velika šansa za Srbiju, ali da će, ako samo formalno ispunjavamo uslove koji su pred Srbijom, dovesti zemlju na korak bliže EU, ali ne vrednosno i kvalitativno.

 

Premijerka je napomenula da su na putu ka EU važna tri stuba - ekonomski za koji je navela da je Srbija u to segmentu najdalje otišla, zatim javna uprava za čiju reformu postoje dobri osnovi i treći koji je veoma važan - vladavina prava.

 

"Vladavina prava je stub u kome imamo najviše izazova i gde će nam trebati najveća podrška. Moramo da obezbedimo brži i efikasniji pravosudni sistem i jednaku pravdu za sve građane Srbije", rekla je Brnabić.

 

Ona je kazala da je sloboda govora nešto što je "neupitna civilizacijska norma" i da je vlada odgovorna da u zemlji postoji atmosfera u kojoj se iznose različita mišljenja.

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka EU koji je predstavljen 17. aprila fer, objektivan i izbalansiran, da daje smernice i preporuke za budućnost, te da EU želi Srbiju da ohrabri da ostane fokusirana na proces evropskih integracija.

 

"Postoje očekivanja u Evropi šta Srbija može da uradi, moramo da iskoristimo trenutak. Srbija se prepoznaje kao predvodnica na Zapadnom Balkanu", kazao je Fabrici.

 

On je rekao da je u izveštaju o napretku ka EU ključni element i ovog puta pravosudni sistem na koji je i u prošlosti stavljan akcenat i podsetio na izmene Ustava koje su upućene Venecijanskoj komisiji, te da su "jako blizu zatvaranja tih dela aktivnosti".

 

Fabrici je ukazao da nije postignut nikakav rezultat u odnosu na prethodni izveštaj Evropske komisije o slobodi izražavanja.

 

"Izveštaj ne sudi već daje smernice koje bi institucije i Vlada trebalo da preduzmu da unaprede ovu oblast", rekao je on.


Osvrćući se na dijalog Beograda i Prštine, Fabrici je kazao da bi morao da bude osnažen i ojačan kako bi se postigla normalizacija odnosa.

 

Eksperti Venecijanske komisije u maju u Beogradu

 

Eksperti Venecijanske komisije će u maju posetiti Srbiju i razgovarati s predstavnicima Ministarstva pravde i civilnog sektora o nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa koji je prosledila Srbija, izjavila je ministarka Nela Kuburović na sednici Nacionalnog konventa.

 

"Venecijanska komisija planira da tokom zasedanja u junu razmotri naše predloge i dostaviti mišljenje Srbiji, a eksperti Venecijanske komisije će tokom maja posetiti Beograd i imati prilike da razgovaraju ne samo sa predstavnicima Ministarstva pravde nego i civilnog sektora", rekla je ministarka.

 

Kuburović je podsetila da je objavljivanje prvog radnog teksta ustavnih amandmana izazvalo veliku polemiku, ali je dodala da "ostaje pri stanovištu da pojedini stavovi nisu bili dovoljno argumentovani".

 

"Za mnoge kritike i tvrdnje da nešto nije bilo dobro nismo dobili odgovor šta je to dobro i kako bi to trebalo da izgleda", rekla je ministarka.

 

Kuburović je rekla da je prvobitni tekst "pretrpeo ozbiljne promene", da je usvojen veliki broj primedbi strukvonih udruženja i civilnog sektora i da je dobijen "bolji, unapređen i sistematičniji tekst".

 

Prema rečima ministarke, uloga struke će biti znatno veća kada se budu donosili zakoni koji se tiču pravosuđa, pre svega Zakon o sudijama, Zakon o uređenju sudova, Zakon o Pravosudnoj akademiji i Zakon o javnom tužilaštvu.

 

"Ustav utvrđuje osnovna načela koja treba da se razrade kasnije zakonima. Nekoliko zakona treba uskoro da krene u proceduru, treba da osnujemo radne grupe i uskladimo ih sa amandmanima koje smo predložili i verujem da će tu i te kako doprinos struke biti znatno dominantniji nego kada je reč o samim ustavnim načelima jer, koliko god da je struka bitna njihovo mišljenje ne može biti presudno prilikom kreiranja ustavnih amandmana", izjavila je Kuburović.

 

Zamenik predsednika Državnog veća tužilaca Goran Ilić ocenio je da postoji nekslad između Akcionog plana za poglavlje 23 i nacrta ustavnih amandmana poslatih Venecijanskoj komisiji.

 

Dok se u Akcionom planu ističe cilj otklanjanja političkog uticaja na izbor javnih tužilaca i zamenika tužilaca, Ilić navodi da je predloženim amandmanima predviđeno da njih bira Narodna skuština prostom većinom.

 

Takođe se u Akcionom planu navodi da je potrebno da najmanje polovina članova Visokog saveta tužilaštva bude iz redova tužilaca, dok će prema amandmanima četiri od 11 članova tog tela birati tužioci.

 

Ilić je dodao i da se u Akcionom planu navodi da je ustavnim promenama potrebno "ukloniti svaku vrstu naknadne kontrole nad javnim tužiocima", a da je ustavnim amandmanima predviđeno da javni tužioci za svoj rad odgovaraju Skupštini.

 

Predsednik Vrhovnog kasacionong suda Dragomir Milojević je rekao da Srbija mora raditi na stvaranju autonomnih i obrazovnih sudija da bi imala nezavisno, nepristrasno, odgovorno sudstvo.

 

"Ne onoliko koliko budemo imali apstraktnih dokumenata političkog karaktera, nego koliko budeo imali obrazovanih, moralno autonomnih ličnosti na funkcijama sudije tačno toliko ćemo imati sudijske nezavisnosti", rekao je Milojević.

 

Predsednik skupštinskog odbora za ljudska, manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović izjavio je da Srbija u pregovaračkom poglavlju 23 ima i dodatni uslov koji se odnosi na donošenje Akcionog plana za nacionalne manjine, napominjući da u svim pitanjima o nacionalnim manjinama treba prilaziti vrlo pažljivo.

 

Omerović je rekao da će susedi Srbije koji su u EU do poslednjeg trenutka i ulaska Srbije u EU koristiti sve mogućnosti da pojačaju pritiske za ostvarivanje prava njihovog naroda koji živi u Srbiji.

 

"Nacionalne manjine treba da budu mostovi koji povezuju narode i države, a postaju moneta za potkusurivanje", rekao je Omerović.

 

Šef Političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Nora Hajrinen izjavila je da je Srbija usvojila mnogo zakona, ali da to sada treba transformisati u aktivnosti na terenu.

 

"Implementacija zakona i propisa o ljudskim pravima nije dosledna", ocenila je Hajrinen i dodala da primena zakona zahteva dovoljan broj zaposlenih u administraciji i nezavisnost institucija za ljudska prava.

 

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je da je poglavlje 23 "u srcu interne modernizacije i demokratizacije društva" i da je od ključne važnosti za proces pristupanja Srbije EU, ali i da zahteva jako mnogo napora i vremena.

 

Srbija je, prema njegovom mišljenju, ostvrila određen napredak i donela neke zakone, ali "neke stvari i zakoni nedostaju".

 

Kada je u pitanju sloboda medija, Ditman je rekao da novinari imaju važnu ulogu u funkcionalnoj demokratiji i da je važno da država i tužilaštvo osiguraju bezbednost novinara.

 

Izvor: EURACTIV.rs, Beta

Foto: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA