Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Rejnders: Integracija na Z. Balkanu važna za napredak na putu ka EU    

Objavljeno : 26.06.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Ministar spoljnih poslova Belgije Didije Rejnders izjavio je da regionalna integracija na Zapadnom Balkanu nije zamena za proširenje EU već komplementaran proces koji treba da olakša ispunjenje tog cilja. Šef belgijske diplomatije izjavio je i da je sloboda medija neodvojivi deo svake demokratije i da uslovi koje Srbija mora da ispuni na tom planu u procesu pristupanja EU nisu predmet pregovora.

 

Rejnders je 26. juna u intervjuu agenciji Beta uoči posete Beogradu 27. juna rekao da "napredak u političkoj i ekonomskoj saradnji zapadnobalkanske šestorke direktno doprinosi pripremi tih zemalja za pristupanje EU, kako u smislu unapređenja političkih bilateralnih odnosa tako i za postepeno prilagođavanje privreda perspektivi unutrašnjeg tržišta EU".

 

Pored približavanja EU i saradnje u regionu, jedna od važnih tema njegovih razgovora biće i dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Rejnders je rekao da želi "pažljivo da sasluša procenu Srbije", jer je "svestan da je to pitanje od ključnog značaja za Srbiju i za region".

 

Na pitanje može li proces evrointegracije Srbije da bude brži, Rejnders je rekao da "ulazak u EU i postajanje njenim aktivnim članom može biti samo postepno" i da zavisi od ispunjavanja merila postavljenih pregovaračkim poglavljima.

 

"Integracija Srbije u EU treba pre svega da bude kvalitativno trajna što podrazumeva efikasno preuzimanje i primenu obimne pravne tekovine EU... građene tokom 60 godina... Temelj budućih proširenja EU čine vladavina prava i osnovna prava, kao ključne vrednosti na kojima počiva. Ako Srbija želi da napreduje moraće da ispuni merila postavljena (pregovaračkim) poglavljima", rekao je Didije Rejnders (Didier Reynders).

 

Govoreći o izazovima sa kojima se Srbija suočava na putu ka EU, Rejnders je rekao da mu je "drago što vidi" da se "veliki ekonomski izazovi kao što su strukturni budžetski deficit, državna preduzeća gubitaši i reforma javne uprave rešavaju na organizovan i održiv način", ali je dodao da "okosnicu svake zdrave ekonomije čine mala i srednja preduzeća" kojima treba pomoći da se suoče sa tržištem na kojem često ne vladaju fer uslovi.

 

To je, dodao je belgijski ministar, "direktno povezano sa još jednim velikim zadatkom - efikasnom primenom i poštovanjem vladavine prava", jer je malo verovatno da će biti ulaganja tamo gde nema vladavine prava.

 

Rejnders je kao "drugi mega-izazov" naveo regionalnu ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana.

 

"Strateški cilj je veća ekonomska integracija kroz lakši protok kapitala, ljudi, robe i usluga unutar regiona i između regiona i EU, uključujući i bolju vladavinu, bolje funkcionisanje vladavine prava i povećanu bezbednost. Ključne reči su veštine, povezanost, konkurentnost i pristup širem tržištu pod fer uslovima bez obeshrabrujuće birokratije i protekcionizma", rekao je Rejnders.

 

Rejnders je dodao da će "kao naredni korak u tom nastojanju", nakon nedavnog sastanka u Sarajevu, u Trstu 12. jula biti održan samit zapadnobalkanske šestorke naglasivši da taj proces "ne treba shvatati kao alternativu proširenju (EU) već kao proces regionalne integracije koji je komplementaran pristupanju".

 

U kontekstu regionalne integracije i pomirenja Rejnders je rekao i da je "važno nastaviti ulaganje u dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje EU".

 

"Mi vrlo pažljivo pratimo napore koje Srbija preduzima kako bi se postepeno približavala velikoj pravnoj tekovini EU. Kao zemlja osnivač (EU), ne zalažemo se samo za princip striktnog i fer uslovaljavanja već smo uvek otvoreni za raspravu sa pregovaračkim timom o tome koji su najbolji načini da se ostvari napredak na svakom polju i u svakom poglavlju", rekao je on.

 

Na pitanje o tome da li EU ima plan kako da se suprotstavi rastućem uticaju Moskve i ruskih državnih medija u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, o čemu otvoreno govore evropski i američki zvaničnici, Rejnders je rekao da bi EU "veoma volela da može na Rusiju da gleda kao na strateškog partnera sa kojim bi blisko sarađivala", ali da su "događaji u istočnoj Ukrajini i jednostrana ruska aneksija Krima 2014. izazvali krizu poverenja u širem regionu OEBS".

 

On je rekao da EU nijednu zemlju ne prisiljava da postane njena članica, ali da onima koje to žele, kao što je na primer Srbija ili bilo koja druga zemlja na Zapadnom Balkanu, pokušava da pomogne da ostvare zacrtani cilj kroz podršku primeni vrednosti i pravne tekovine EU.

 

Rejnders je rekao da napore u suprotstavljanju negativnom narativu o EU i daljem promovisanju vrednosti i ambicija EU kao mirovnog projekta moraju preduzimati i EU i zemlje kandidati, a da je najbolji način za to da se pokaže dodatna vrednost članstva kroz opipljive i konkretne koristi koje od toga imaju građani.

 

"Dakle - da, možemo se takmičiti sa drugim (ruskim) medijima, ako hoćete, mnoštvom rezultata koje ćemo pokazati. Ali, kao što rekoh, mnogo radije bismo sarađivali i zajedno sa našim saveznicima nastavićemo da stremimo dijalogu i partnerstvu umesto skupoj konfrontaciji", rekao je Rejnders.

 

Upitan da li je u Briselu sa olakšanjm dočekan poraz evroskeptičnih populista na izborima u više zemalja, Rejnders je rekao da je time "svakako ohrabren", ali da se mora priznati da EU uprkos svojim ogromnim dostignućima "ne preduzima ništa, ili je tako shvaćena i predstavljena, za građane kao pojedince".

 

Rejnders je rekao da građani od EU danas očekuju rezultate i da je njen zadatak da vodi računa da "konkretni evropski rezultati budu u korist svakodnevnog života svakog građanina".

 

"Dakle, zaista više nego ikada, EU su potrebni kapaciteti da reaguje na globalne izazove, ali u isto vreme EU mora da odgovara i na očekivanja, ambicije, i strahove svojih građana i da ojača sposobnost da ih zaštiti", rekao je belgijski ministar.

 

On je dodao i da je "više nego ikad optimista" da je EU relevantna, ali i da je u isto vreme i realista da "borba za pravdu, jednakost, slobodu i bezbednost mora da se vodi svakoga dana".

 

"Srbija koja nam se pridružuje u toj misiji, za dobrobit svih sadašnjih i budućih građana EU, vrlo je dobrodošla činjenica", rekao je belgijski ministar u intervjuu agenciji Beta uoči posete Beogradu.

 

Uslovi za slobodu medija moraju biti ispunjeni

 

Šef belgijske diplomatije izjavio je da je sloboda medija neodvojivi deo svake demokratije i da uslovi koje Srbija mora da ispuni na tom planu u procesu pristupanja EU nisu predmet pregovora.

 

Rejnders je naveo da je Evropska komisija u svom izveštaju, već dve godine uzastopce, konstatovala da u Srbiji "na polju slobode izražavanja i medija nije ostvaren napredak".

 

On je ocenio da je izveštaj veoma jasan u smislu analize i preporuka.

 

"Kao i u svim drugim oblastima obuhvaćenim poglavljima 23 i 24, ti zahtevi nisu predmet pregovora, oni se moraju ispuniti u okviru onoga što zovemo 'suštinske stvari na prvom mestu", rekao je Rejnders.

 

Prema njegovim rečima, "medijska scena na kojoj mediji mogu da rade slobodno i odgovorno pružajući raznolikost divergentnih pogleda, ali uz poštovanje ljudskog dostojanstva i bez pribegavanja zastrašivanju, govoru mržnje i klevetama neodvojiva je od svake demokratije".

 

Dodajući da je i nedavno usvojena rezolucija Evropskog parlamenta "vrlo jasna u tom pogledu", Rejnders je rekao da je sloboda medija "deo globalne vladavine prava" kojoj je Belgija kao jedan od osnivača EU "istinski veoma privržena i to će i ostati".

 

Kada je reč o ekonomiji, Rejnders je rekao da je ekonomska saradnja dve zemlje "skromna ali smislena" i dodao da Srbija i Belgija uspešno sarađuju i u drugim oblastima kao što su kultura, obrazovanje i borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.

 

Na pitanje šta Srbija može da ponudi potrošačima u Belgiji, Rejnders je rekao da je u Belgiji vrlo popularno "srpsko crveno zlato - maline" i da se srpsko-belgijska kompanija Krops&Partners (Crops) bavi njihovom preradom i izvozom za Belgiju.

 

Rejnders je takođe rekao da Belgijsko-srpsko poslovna asocijacija (BSBA) u tesnoj saradnji sa Privrednom komorom Srbije dobro sarađuje sa ostalim komorama unutar Evropske inicijative, kao i da Srbija za Belgijance postaje sve atraktivnija turistička destinacija.

 

Osim na ekonomskom planu, kazao je Rejnders, Srbija i Belgija sarađuju i na planu unutrašnjih poslova i pravosuđa na svim nivoima u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

 

Rejnders je dodao da će sa zvaničnicima u Beogradu razmeniti stavove i o bezbednosnoj situaciji u širem području EU i Balkana i saradnji na tom planu, kako bilateralnoj tako i kroz zajedničku bezbednosnu i spoljnu politiku EU, OEBS ili NATO.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA