Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Han: Berlin plus nije zamena za članstvo u EU    

Objavljeno : 08.06.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Nemački plan za Zapadni Balkan "Berlin plus" nije zamena za članstvo u EU, rekao je 8. juna u Beogradu evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han. On je rekao da se nada da će Srbija uskoro otvoriti dva poglavlja i nastaviti sa otvaranjem poglavlja tokom godine. Han i Vučić ocenili su da bi formiranje zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana donelo dobro svim zemljama i da bi tržište od 20 miliona stanovnika učinilo region atraktivnijim za Evropsku uniju.

 

"To nije zamena. To samo pokazuje posvećenost država članica, posebno Nemačke da investira u region", rekao je Han na konferenciji za novinare u Beogradu posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

Han je kazao i da bi voleo da to ne ostane samo na ideji, već da se nađu sredstva za finansiranje tog plana. "Važno je usmeriti na pravi način investicije u pravom smeru kako se ne bi razudile u različitim pravcima", dodao je Han.


Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel predstavio je početkom juna novi plan za Zapadni Balkan agendu "Berlin plus" kao dodatni podsticaj Berlinskom procesu sa ciljem da se od regiona napravi atraktivan ekonomski prostor a lokalnom stanovništvu donese vidljivi boljitak.


Han je ocenio da "Srbija ima ključnu ulogu u regionu, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne, ali ona je najveća zemlja u regionu i ima posebnu vrstu odgovornosti koju uzima za ozbiljno".

 

Komesar za proširenje je naveo da evropska perspektiva nema alternativu i da mu je drago da vidi da je Srbija dosta napredovala u evropskim integracijama. "Nadam se da ćemo otvoriti dva nova poglavlja za neki dan na sledećem sastanku u Briselu i nastavićemo sa otvaranjem novih poglavlja tokom ove godine", kazao je Han.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zataržio je 8. juna od EU i drugih činioca u svetu da na objektivan i racionalan način ocenjuju postupke različitih lidera na Balkanu.

 

"Zabrinjava da najteže moguće izjave koje predstavljaju i direktne pretnje opstanku jednog naroda u ovom slučaju srpskog naroda prolaze nekažnjeno. S druge strane, da smo mi izgovarali takve rečenice o nepoštovanju Briselskog sporazuma da ga nikada nećem sprovesti u delo... pretnjama da ćemo rešiti pitanje jednog dela teritorije kao što oni pričaju iz njihovog ugla da će da reše pitanje severa Kosova, što je najdirektnija moguća pretnja i to oružjem i nasiljem siguran sam da bi bilo izdato na desetine saopštenja ili stotine izjava EU protiv onih koji bi tako nešto izgovorili u Srbiji", rekao je Vučić novinarima nakon razgovora sa Hanom.

 

On je kazao da je viđenje Srbije različito od viđenja 22 članice EU. "Oni smatraju da je Kosovo nezavisno i da zato oni neretko imaju pravo da izgovore šta hoće. Neću da dolivam ulje na vatru. To su teške izjave. Mene one brinu. Ne mislim da je u pitanju kampanja. Ne mislim da je u pitanju dobijanje glasova. Mislim da je u pitanju nešto drugo i to je ono što me brini i što me plaši. Ali ni jednu ružnu reć neću reći ni o njima ni o bilo kome drugom, niti ću da ih vređam", rekao je Vučić.

 

Predsednik Srbije je naveo da su mir i stabilnost interes Srbije. "Ono što mi molimo EU i sve duge činioce u svetu je da na objektivan, nezavistan i racionalna način ocenjuju postupke različitih lidera na Balkan i to je sve što tražimo. Molim ljude, molim političare u Prištini da razmišljaju na drugi način, da pokušaju da prevaziđu ono što su radili pre 20 godina i da razmišljju o onome šta sledi za 20 godina", kazao je Vučić.

 

Vučić je izjavio je i da svaki ekonomski prosperitet zavisi od regionalnog mira i stabilnosti i da je za Srbiju najvažniji cilj da se očuva mir i stabilnost, kao i da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom.

 

On je rekao da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom i da pomognemo očuvanje stabilnosti sa BiH, kao i očuvanju dobrih i prijateljskih odnosa između srpskog i bošnjačkog naroda.

 

Vučić je kazao da su neki od zadataka Srbije nastavak evropskog puta, unutrašnji dijalog o Ustavnim promenama i pitanju Kosova.

 

Prema njegovim rečma, pitanje Kosova ne sme biti "prožeto mitskim pristupom", niti se može rešavati po principu "lako ćemo da se odreknemo svega što nam pripada".

 

Vučić je rekao da EU za Srbiju predstavlja najznačajnije tržište i dodao da najviše investitora dolazi iz zemalja EU.

 

Vučić i Han: Formiranje zajedničkog tržišta dobra prilika za region

 

Han i Vučić ocenili su da bi formiranje zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana donelo dobro svim zemljama i da bi tržište od 20 miliona stanovnika učinilo region atraktivnijim za Evropsku uniju. Oni su poručili da bi stvaranje jedinstvene ekonomske zone u regionu donelo benefite poput bržeg i lakšeg transporta robe, smanjenja troškova i više investicija.

 

Evropski komesar naglasio je da su saradnja zemalja u regionu, mir i bezbednost važni za ekonomski i politički prosperitet zemalja i istakao da Srbija tu ima ključnu ulogu.

 

Han je rekao da su svim zemljama regiona potrebne veće investicije da bi postale prosperitetne i da očekuje da se na narednom samitu EU i lidera regiona u Trstu podrži koncept ekonomske zone Zapadnog Balkana.

 

"EU je opredeljena za proces proširenja i zajednička je želja da se bude deo evropske porodice. Sve zemlje imaju potrebu za većim investicijama da bi postale prosperitetne članice EU. To je najbolji način da se stimuliše privreda i ubrza rast", izjavio je Han na otvaranju foruma "EU-Zapadni Balkan o investicionoj klimi".

 

Ključno za unapređenje investicione klime su vladavina prava, snažne i nezavisne institucije i modernizovana javna uprava, rekao je Han."Kada postoji siva ekonomija, što smanjuje državne prihode, dovodi do nelojalne konkurencije i manjeg kvaliteta radnih mesta, onda investitori neće doći", rekao je Han.

 

Han je rekao da je EU u cilju fizičkog povezivanja regiona s ostatkom Evopre opredelila 1,3 milijardi evra grantova i cilj je da se do 2020. godine poveća na 13,5 milijardi evra investicija u ključnim oblastima kao što su energetika i saobraćaj, ali da privatne investicije i dalje znatno zaostaju na Zapadnom Balkanu.

 

Evropski komesar je rekao da se trgovina EU i regiona Zapadnog Balkana proteklih 10 godina više nego udvostručila i prošle godine dostigla 44 milijardi evra i da se izvoz iz regiona povećao sa sedam na 18 milijardi evra.

 

Direktne strane investicije iz EU u regionu su 2015. činile oko 50 odsto ukupnih investicija, a u Srbiji više od 60 odsto, rekao je Han i dodao da bi stvaranje regionalne ekonomske zone doprinelo većem mogućnostima investicija.

 

Evropski komesasar je izrazio očekivanje da se na samitu u Trstu u julu podrži koncept ekonomske zone Zapadnog Balkana i ocenio da treba unaprediti postojeći CEFTA sporazum, istakavši da taj sporazum nije alternativa EU, već važan korak u pristupanju Uniji.

 

"Ponekad čujemo da bi to mogla da bude vrsta odvraćanja od budućeg puta u EU. Upravo suprotno, to je konkretna priprema za buduće pristupanje, dodatna pomoć u pripremi regiona, poslovnog sektora i javne uprave za nove izazove, ali i nove mogućnosti", izjavio je Han.

 

Podsetio je da je takva vrsta poslovne integracije pomogla da se stvore radna mesta u zemljama centralne Evrope koje su postale članice EU, Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj.

 

"Mi smo svi mali igrači, države se udružuju i prave veliko tržište što omogućava investitorima da dođu do većeg dela tržišta i više potrošača. Veličina je bitna za investitore i to važi i za ovaj region s tržištem od 20 miliona potrošača i neiskorišćenim potencijalom", rekao je Han.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA